Surekli ruzgarlarin kuzey yarimkurede saga guney yarim kurede sola sapmasinin nedeni nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.936
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Sürekli rüzgarların kuzey yarımkürede sağa güney yarım kürede sola sapmasının nedeni nedir?​

Dünyanın Dönmesi. Dünya dönen bir cisim olarak belirli etkileri olan bir kütledir. Bu etkiler içersinde rüzgar hareketleri üzerinde sapma etkiye sahiptir. Bu sapma etkisine bağlı olarak rüzgarlar kuzey yarım kürede sağa, güney yarım kürede ise sola saparlar (Şekil 28).
Kuzey yarım kürede kutup rüzgarlar hangi yöne sapar?
Kutup rüzgârları, kutuplardaki termik yüksek basınç alanlarından, 60° enlemlerindeki, dinamik alçak basınç alanlarına doğru esen rüzgârlardır. Dünya kendi ekseni etrafında dönüşüne bağlı olarak Kuzey Yarım Küre’de kuzeydoğudan, Güney Yarım Küre’de güneydoğudan esen rüzgârlardır.
Sürekli rüzgarlar neden kuzey yarımkürede sağa sapar?
Dünya’nın ekseni çevresindeki dönüşünün etkisiyle, rüzgarlar esme yönlerinden saparlar. Bu sapma, Kuzey Yarım Küre’de esme yönünün sağına, Güney Yarım Küre’de esme yönünün soluna doğrudur. Dünya’nın ekseni çevresindeki dönüşünün etkisiyle, okyanus akıntıları yönlerinden sapar ve halkalar oluştururlar.

Rüzgarlar kuzey ve güney yarım kürelerde neden farklı yönde eserler?​

Güneş’in ısıttığı hava, ekvatorun yakınında yükselip kutuplara doğru hareket ederken, aynı zamanda doğuya doğru sürüklenmeye başlar. Bu, dünyanın dönüşünden kaynaklanmaktadır; gezegenin etrafında havayı batıdan doğuya doğru döndürür. Kuzey yarım kürede bu artan hız, hava akışını doğuya doğru kaydırır.
Kuzey yarım kürede rüzgarlar neden sağa sapar?
Dünyanın Dönmesi Rüzgarlar kuzey yarımkürede sağa, güney yarım kürede sola saparlar. Rüzgarları saptıran bu kuvvete Koriyolis Kuvveti denir.
Meltem rüzgarının oluşmasının nedeni nedir?
Meltem, deniz kıyılarında, gündüzleri denizden karalara, geceleri ise karalardan denize doğru esen hafif şiddetli rüzgârlardır. Genellikle yazın ve orta enlemlerde etkilidirler. İklim üzerinde fazla etkileri yoktur. Günlük sıcaklık farkına bağlı oluşan basınç farklılığı sebebiyle oluşurlar.

Dinamik basınç merkezleri nasıl oluşur?​

Dinamik Basınç Dünya’nın günlük (eksen) hareketine bağlı olarak oluşan basınç kuşaklarıdır. Ekvatoral bölgede ısınarak yükselen hava kutuplara doğru hareket eder. Bu hereket Dünya’nin dönmesine bağlı olarak dönenceler çevresinde (30° enlemleri) yığılıp birikir ve buralarda dinamik yüksek basınç alanları oluşturur.
Kuzey yarım kürede yaz mevsimi neden daha uzundur?
Güneş ışınları Kuzey Yarımküre’ye en dik, Güney Yarımküre’ye en eğik açılarla gelir. Dünya’nın en sıcak yerleri, üzerinden Yengeç Dönencesi’nin geçtiği karaların iç kısımlarıdır. Bu tarihten sonra Kuzey Yarımküre’de gündüzler kısalmaya (yaz gündönümü), Güney Yarımküre’de ise uzamaya (kış gündönümü) başlar.
 
Geri
Üst