AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Surekli rapor alan isci isten cikarilabilir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.319
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Sürekli rapor alan işçi işten çikarilabilir mi?​

1) SÜREKLİ RAPOR ALINMASI : Çalışanlar 3-4 günlük sürekli rapor alıyor ve iş akışını bozuyorsa burada işveren için geçerli nedenle fesih imkânı ortaya çıkıyor. İşverenin ihbar ve kıdem tazminatı ödemesi yükümlülüğü bulunuyor. Ancak işten çıkartma geçerli nedene dayandığı için de işe geri dönüş davası kazanılamıyor.

Sık sık rapor almak bir fesih gerekçesi midir?​

İşçinin iş sözleşmesinin “sık sık rapor alması” nedeni ile feshi işveren açısından geçerli nedenle fesih sebebi oluşturduğu için, bu sebebe dayanılarak yapılan fesih işleminde işçi kıdem ve ihbar tazminatına hak kazanmaktadır.
İşçinin uzun süreli ve kesintisiz devam eden raporlu halinde işveren ne yapabilir? 4857 sayılı İş Kanunu, işçinin uzun süreli ve kesintisiz devam eden bir raporu var ise raporluluk süresinin ihbar süresini 6 hafta daha aşması durumunda, işverene sözleşmeyi haklı nedenle feshetme imkânı tanımaktadır.

Sık sık rapor alma geçerli neden?​

Sık sık rapor alma geçerli neden?
İş Kanunu’nun gerekçesinde hangi hallerin işçinin yetersizliği sebebiyle geçerli fesih hakkı bahşedeceği örnek kabilinden sayılmış olup, bunlardan biri de sık sık hastalanarak rapor almadır. Sık sık rapor alma halinde, işveren aralıklı da olsa işçinin iş görme ediminden faydalanamayacaktır.

İşçi üst üste kaç gün rapor alabilir?​

İşçi üst üste kaç gün rapor alabilir?
TEK HEKİMDEN BİR YILDA 40 GÜNDEN FAZLA RAPOR ALINAMAZ Yirmi günü aşan istirahat raporlarını ancak sağlık kurulları verebilir. Sağlık kurulunun ilk vereceği istirahat süresi tedavi tarihinden başlamak üzere 6 ayı geçemez. Tedaviye devam edilmesi hâlinde sağlık kurulu raporu ile bu süre uzatılır.

10 gün istirahat raporu nasıl alınır?​

Bir işçi iş yeri hekimi ve aile hekimi dışındaki doktorlara muayene olması halinde ise, yine aile hekiminde olduğu gibi tek hekim, tek seferde en fazla 10 gün rapor verebiliyor. Ek olarak tek hekim yılda en fazla 40 gün rapor yazabiliyor.

Rapor alıp işe gitmemek caiz mi?​

Din İşleri Yüksek Kurulu, yalan beyana dayalı olarak rapor alan işe gelmeyenlerin haksız kazanç sağladığını ve mesai arkadaşlarına fazladan iş yükledikleri için onlardan helallik istemeleri gerektiğini belirtti.

1 yılda ne kadar rapor alabilir?​

1 yılda ne kadar rapor alabilir?
Doktor yılda işçiye en fazla 40 gün rapor yazabilir. 40 günü aşan raporlarda ise işçiye iş göremezlik ödeneği ödenmez.

İşçi 40 günden fazla rapor alırsa ne olur?​

İşçi 40 günden fazla rapor alırsa ne olur?
Tek bir hekimin, bir işçiye yıl içerisinde verdiği iş göremezlik raporu 40 günü aşmışsa, SGK 40 günü aşan rapor için işçiye iş göremezlik ödeneği ödenmesi için heyet raporu isteyebiliyor.

Hafta sonu rapor nereden alınır?​

Yani hafta sonu kamuya ait devlet hastaneleri ve üniversite hastanelerinin tatil olması nedeniyle acil servisler açık. Bu çerçevede acil servislerden hastalık raporu alabilmeniz mümkün .
 
Evet, sürekli rapor alan bir işçi işten çıkarılabilir. Sürekli rapor alınmasının iş akışını bozması gibi geçerli bir nedene dayalı olarak işveren feshedebilir. İşverenin ihbar ve kıdem tazminatı ödemesi gerekebilir ancak bu durumda işe geri dönüş davası kazanılamaz.

Sık sık rapor almak da bir fesih gerekçesi olabilir. İşçinin iş sözleşmesinin sık sık rapor alması işveren için geçerli nedenle fesih sebebi oluşturabilir. Bu durumda işçi kıdem ve ihbar tazminatına hak kazanabilir.

Uzun süreli ve kesintisiz devam eden raporlu bir işçi için 4857 sayılı İş Kanunu, raporluluk süresinin ihbar süresini 6 hafta aşması durumunda işverene sözleşmeyi haklı nedenle feshetme imkanı tanır.

İş Kanunu'na göre, işçinin yetersizliği sebebiyle geçerli fesih hakkı arasında sık sık hastalanarak rapor almak da bulunmaktadır. Sık sık rapor alan bir işçi, işverenin aralıklı da olsa iş görme ediminden faydalanamayacağı duruma gelebilir.

Bir işçi tek bir hekimden bir yılda en fazla 40 gün rapor alabilir. Yirmi günü aşan istirahat raporları sadece sağlık kurullarından alınabilir ve sağlık kurulu raporuyla bu süre uzatılabilir.

Rapor alıp işe gitmemek, Din İşleri Yüksek Kurulu'na göre yalan beyana dayalı bir davranıştır. Bu durumda rapor alarak işe gitmeyen bir işçinin haksız kazanç sağladığı ve mesai arkadaşlarına fazladan iş yüklediği belirtilmiştir.

Hafta sonu raporu için, devlet hastanelerinin veya üniversite hastanelerinin acil servislerinden hastalık raporu alabilirsiniz. Acil servisler, hafta sonları da hizmet verdiğinden bu şekilde rapor almanız mümkündür.
 
Geri
Üst