AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Surekli grev yasaklari nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Sürekli grev yasakları nelerdir?​

6356 sayılı yeni kanunun “Grev ve Lokavt Yasakları” başlıklı maddesine göre grev yasaklarının kapsamı şu şekilde düzenlenmiştir; “Can ve mal kurtarma işlerinde; cenaze işlerinde ve mezarlıklarda; şehir şebeke suyu, elektrik, doğal gaz, petrol üretimi, tasfiyesi ve dağıtımı ile nafta veya doğalgazdan başlayan petrokimya …
Sendikasız işçi grev yapabilir mı?
Kanun, grev uygulanacak işyerinde çalışan işçiler arasında grev oylaması talep etme hakkı açısından sendikalı-sendikasız ayrımı yapmamıştır. Bu nedenle, grev kararı alan işçi sendikasının üyesi olsun veya olmasın bütün işçiler grev oylaması talep edebilirler.
Grev ve lokavt hakkı hangi haklardandır?
Anayasaya göre toplu iş sözleşmesinin yapılması sırasında, uyuşmazlık çıkması halinde işçiler grev hakkına ve işverende lokavta hakkına sahiptirler. Grev ve lokavt hakları, iyi niyet kurallarına aykırı tarzda, toplum zararına ve millî serveti tahrip edecek şekilde kullanılamaz.

Sendika kurma ve grev hakkı ne zaman?​

Bu maddeye dayanılarak, 8.6.1965 tarihli, 624 sayılı Devlet Personeli Sendikaları Kanunu yürürlüğe konulmuştur. Ayrıca, 14.7.1965 tarihinde çıkarılan 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 22 nci maddesiyle, memurlara, sendika kurma ve bunlara üye olma hakları verildiği de bilinmektedir.
6356 sayılı Kanuna göre aşağıdakilerden hangisi sürekli grev yasakları ndan biridir?
6356 sayılı Kanun m. 62/III hükmü uyarınca başladığı yolculuğu yurt içindeki varış yerlerinde bitirmemiş deniz, hava, demir ve kara ulaştırma araçlarında grev yapılması yasaktır.
Türkiye’de grev hakları nelerdir?
6356 sayılı yasanın 67. maddesine göre, kanuni greve katılan, greve katılmayan veya katılmaktan vazgeçip de grev nedeniyle çalıştırılamayan ve kanuni lokavta maruz kalan işçilerin iş sözleşmeleri grev ve lokavt süresince askıda kalır. İşçilerin grev süresince tüm hakları koruma altındadır.

Kanun dışı grev nedir?​

Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun md. 58/3 hükmüne göre kanun dışı grev, “Kanuni grev için aranan şartlar gerçekleşmeden yapılan grev” olarak tanımlanmaktadır. Buna göre, Türk hukukunda kanun dışı grev, mesleki amaç dışına taşıp 6356 sayılı STİSK hükümlerine uyulmaksızın gerçekleştirilen grevdir.
Kanuni grev ne zaman başlar?
Grev ve lokavtın başlaması: Madde 37 – Grev ve lokavt kararı, karşı tarafa tebliğinden itibaren altmış gün içinde ve karşı tarafa noter aracılığı ile altı işgünü önce bildirilecek tarihte uygulamaya konabilir.
Toplu iş sözleşmesi grev ve lokavt hakkı nedir?
Lokavt süresince işçilerin iş sözleşmeleri askıda kalır. 2822 Sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Yasasına göre, işyerinde faaliyetin tamamen durmasına sebep olacak tarzda, işveren veya işveren vekilinin kendi teşebbüsü ile veya bir işveren kuruluşunun verdiği karara uyarak işçilerin topluca işten …
 
Geri
Üst