AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Surdurulebilir Ormancilik nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
62.009
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Sürdürülebilir Ormancilik nedir?​

“Sürdürülebilir ormancılık” orman yönetimi anlamına gelir ve kullanımlar ekolojik, sosyal, ekonomik ve kültürel olarak sürdürülebilirdir. Sürdürülebilir ormancılığa yönelik altı pan-Avrupa ölçütü şunlardır: Orman kaynaklarının muhafazası ve uygun şekilde zenginleştirilmesi ve bunların küresel karbon döngülerine katkısı

Orman Yönetimi Nedir?​

Orman Yönetimi Nedir?
Sürdürülebilir orman yönetimi: Ormanların ve orman alanlarının yerel, ulusal ve küresel düzeylerde, biyolojik çeşitliliğini, verimliliğini, kendini yenileme kabiliyetini ve yaşama enerjisini, ekolojik, ekonomik ve sosyal fonksiyonlarını yerine getirebilme potansiyelini şimdi ve gelecekte her türlü tehdit ve tehlikelere …

Ormancılığın en fazla etkileşim halinde olduğu sektörler nelerdir?​

Ormancılığın en fazla etkileşim halinde olduğu sektörler nelerdir?
Ormancılığın en fazla etkileşim içinde olduğu sektör sanayi, tarım ve turizmdir.

Türkiye orman varlığının kara yüzeyine oranı ne kadardır?​

Türkiye’nin sahip olduğu doğal şartlar altında u’i ormanlarla kaplı olması gerekirken bu oran % 27,6’dır. Ormanların çoğunluğu devlete aittir, özele ait ormanlar %0,1 oranındadır (18.000 ha).

Ormanlarla kim ilgilenir?​

Ormanlarla kim ilgilenir?
Tema Vakfı, WWF (Dünya Doğayı Koruma Vakfı), ÇEKÜL(Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıma Vakfı), Türkiye Çevre Vakfı, Çevre Koruma ve Araştırma Vakfı, ÇEKÜ, ÇEVKO gibi vakıflar ormanların korunması ve artırılması yönünde aktif veya dolaylı olarak çalışmalarda bulunmaktadır.

Ülkemizde ormanlık alanları artırmak için neler yapmalıyız?​

Ülkemizde ormanlık alanları artırmak için neler yapmalıyız?
Ormanları korumak için neler yapmalı(yız)!
- Orman ağaçlarının düzenli ve planlı kesimi.
- Orman Yangınlarının Kontrolü
- Yeniden ağaçlandırma ve ormanlaştırma.
- Tarım ve yerleşim amaçları için orman alanlarının tahribinin kontrol edilmesi.
- Ormanları korumanın yolları arasında mevcut ormanların korunması da yer alır.
Orman Ürünleri Sektörü nelerdir?​
Bu amaçla Orman Ürünleri Endüstri sektörü faaliyet konularına göre (kereste, yonga levha, lif levha, kaplama, kontrplak, mobilya ve kağıt) olmak üzere yedi gruba ayrılarak kereste, mobilya ve kağıt sanayisinde büyük ölçekli işletmeler, diğer sanayilerde ise bütün işletmeler dikkate alınmıştır.

Orman dışı orman ürünleri nelerdir?​

Orman dışı orman ürünleri nelerdir?
Günümüzde orman ürünü kavramı, ormanlardan elde edilen odun ve odun dışında kalan diğer yan ürünler olarak tanımlanmaktadır. Orman ana kaynağı olan odun hammaddesi dışında kalan her türlü bitkisel ve hayvansal ürünler ise odun dışı orman ürünleri (ODOÜ) olarak adlandırılmaktadır.

2020 verilerine göre orman varlığımız ne kadardır?​

2020 verilerine göre orman varlığımız ne kadardır?
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından hazırlanan Küresel Orman Kaynakları Değerlendirmesi Raporu’na(FRA) göre Türkiye’nin orman varlığı 2010 yılında 21 milyon 083 bin 08 hektar olarak belirlenirken 2020 yılında 22 milyon 220 bin 036 hektar olarak belirlendi.

Türkiye’nin orman varlığı ne kadar?​

Türkiye’nin yaklaşık yüzde 30’u ormanla kaplı Orman Genel Müdürlüğü Orman İdaresi ve Planlanma Dairesi Başkanlığı’nın yakın zamanda yayınlanan Türkiye’nin Orman Varlığı araştırmasına göre, Türkiye’nin 78 milyon hektarlık alanının yüzde 29,4’ü ormanlık alanlardan oluşuyor. Toplam ormanlık alan 22,9 milyon hektar.

Orman yangınları ile kim ilgilenir?​

Orman yangınları ile kim ilgilenir?
Kanunlara göre orman yangınları ile mücadelede asli yetki, görev ve sorumluluk Tarım ve Orman Bakanlığında. Belediyelerin yetkisi orman yangınları için değil, kent içi bina yangınlarında. Kaldı ki gerek Orman Kanununda gerek 1 sayılı CBK’de bu konuda Bakanlığa açık görevler verilmiş.

Ormanı hangi kuruluş korur?​

Ormanı hangi kuruluş korur?
 
Ormanları koruyan ve yöneten kuruluş Türkiye'de Orman Genel Müdürlüğü'dür. Orman Genel Müdürlüğü, Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı olarak faaliyet gösteren kurumdur ve ülkemizdeki orman alanlarının korunması, sürdürülebilir yönetimi ve geliştirilmesinden sorumludur. Orman Genel Müdürlüğü, orman yangınlarıyla mücadele, ağaçlandırma, ormancılık projeleri gibi konularda çalışmalar yürüterek ormanlarımızın sürdürülebilirliğini sağlamaya çalışır. Bu sayede orman varlığımızı koruyarak gelecek nesillere temiz bir çevre bırakmayı hedeflemektedir.
 
Geri
Üst