AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Surdurulebilir kalkinma nasil ortaya cikti?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.714
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Sürdürülebilir kalkınma nasıl ortaya çıktı?​

1972 yılında da sosyo-ekonomik olarak çevre alanında ilk küresel değerlendirme olan Birleşmiş Milletler İnsan Çevresi Konferansı’nda kabul edilmiş ve imzalanmıştır. Sürdürülebilir kalkınma olarak ortaya çıkan bu kavram da ilk defa 1987 yılında Dünya Çevre ve Kalkınma Komisyonu tarafından hazırlanan raporda geçmiştir.

Ortak Geleceğimiz Raporu neden önemlidir?​

Ortak Geleceğimiz isimli raporun amacı hızlı sanayileşme ve nüfus artışından kaynaklanan sorunlara çözüm üretmek. Bu rapor ekonomik gelişim ve küreselleşmenin çevre üzerindeki olumsuz sonuçları hakkında da bir uyarı mahiyetindeydi aynı zamanda.

Ortak Geleceğimiz Raporu denince aklınıza ne gelmektedir?​

Ortak Geleceğimiz Raporu denince aklınıza ne gelmektedir?
Kavram, Ortak Geleceğimiz Raporu’nda (1) “bugünün gereksinimlerini, gelecek kuşakların da kendi gereksinimlerini karşılayabilme olanağından ödün vermeksizin karşılamak” (Birleşmiş Milletler Dünya Çevre ve Gelişme Komisyonu, 1991: 51, 71) biçiminde tanımlanmıştır.

1997 Rio 5 zirvesi nedir?​

1997 Rio 5 zirvesi nedir?
Rio +5 Zirvesi, 1992 Rio Konferansı’nda alınan tarihi kararların, geçen beş yıllık süreç içinde nasıl ele alındığını ve bu kararların gerçekçiliğini ve uygulanabilirliğini değerlendirmek üzere, 1997 yılında New York’ta gerçekleştirilmiştir.

Sürdürülebilir kalkınma ne zaman?​

5 – 16 Haziran 1972 tarihleri arasında, Stockholm’de gerçekleştirilen BM İnsan Çevresi Konferansında (Stockholm Konferansı), sosyo-ekonomik yapıları ve gelişme düzeyleri farklı olan birçok ülke, “çevre” konusunda ilk defa bir araya gelmiştir.

Sürdürülebilir kalkınma ne demek?​

Sürdürülebilir kalkınma anlayışı, ülkelerin ekonomik ve sosyal gelişme hedeflerinde ortak paydayı “sürdürülebilirlik” olarak belirlemektedir. Geleceği de sahiplenen bu ortak hedef, herkesin temel ihtiyaçları ile daha iyi bir hayata ilişkin beklentilerinin karşılanmasına imkân vermeye yöneliktir.

Ortak Geleceğimiz Konferansı nedir?​

Ortak Geleceğimiz Konferansı nedir?
Brundtland Raporu olarak da bilinen Ortak Geleceğimiz, Ekim 1987’de Birleşmiş Milletler tarafından Oxford University Press aracılığıyla yayınlandı. Ortak Geleceğimiz çevre konularını sıkı bir şekilde siyasi gündeme yerleştirdi; çevrenin ve kalkınma’nın tek bir mesele olarak tartışılmasını amaçladı. …

Sürdürülebilir kalkınma düşüncesi hangi temeller üzerine kurulmuştur?​

Sürdürülebilir kalkınma düşüncesi hangi temeller üzerine kurulmuştur?
Sürdürülebilir kalkınma kavramı ekonomik olarak temel anlamını korurken, sosyal eşitsizliklere ve çevresel bozulmalara çözüm getirmelidir. Doğal kapitalin korunması, sürdürülebilir ekonomi üretimi ve nesiller arası eşitlik için gereklidir.

Brundtland Raporu hangi olayı tetiklemiştir?​

Brundtland Raporu, yoksulluğun sürdürülebilirliği azalttığını ve çevresel baskıları hızlandırdığını, ekonomi ile ekoloji arasında bir denge kurulmasına ihtiyaç olduğunu iddia etti.

Brundtland Raporunu hangi tarihsel olay tetiklemiştir?​

İlk kez 1987’de Birleşmiş Milletler’in Brundtland Raporu ismini verdiği raporunda bugünkü anlamıyla yer verilen sürdürülebilirlik kavramı, başlangıçta sürdürülebilir kalkınmayla özdeş bir şekilde kullanılıyor ve “Bugünün gereksinimlerini, gelecek kuşakların gereksinimlerini karşılama yeteneğinden ödün vermeden …

1987 yılında Brundtland tarafından hazırlanan raporun başlığı nedir?​

1987 yılında Brundtland tarafından hazırlanan raporun başlığı nedir?
Bu kavram resmî olarak ilk kez 1987 yılında Norveç Başbakanı Gro Harlem Brundtland’in başkanlığında Dünya Çevre ve Kalkınma Komisyonu (WCED) tarafından yayımlanan “Ortak Geleceğimiz” (Brundtland Raporu) adlı raporda kullanılmıştır.

Brundtland raporunun önemli bir eşik olarak tanımlanmasına neden olan sürdürülebilir kalkınmanın tanımı nedir?​

Brundtland raporunun önemli bir eşik olarak tanımlanmasına neden olan sürdürülebilir kalkınmanın tanımı nedir?
 
Sürdürülebilir kalkınma, çevresel ve sosyal uyumun sağlandığı, ekonomik büyümenin ise kaynakların tükenmeden devam ettiği bir kalkınma yöntemini ifade eder. Bu kavram, özellikle çevresel sürdürülebilirlik, ekonomik büyüme ve sosyal adalet arasındaki dengeyi sağlamayı hedefler. Sürdürülebilir kalkınma düşüncesi, insanların bugünki ihtiyaçlarını karşılarken gelecek kuşakların da kendi ihtiyaçlarını karşılayabilme olanağını koruyarak yaşam standartlarının ve refahın devamlılığını amaçlar.

Sürdürülebilir kalkınma kavramı, çevresel sürdürülebilirlik, ekonomik büyüme ve sosyal adaletin bir arada sağlanmasına dayanır. Bu temeller üzerine kurulan sürdürülebilir kalkınma anlayışı, doğal kaynakların korunması, ekonomik üretimin sürdürülebilir olması ve nesiller arası adaletin gözetilmesini önemser.

Brundtland Raporu, sürdürülebilir kalkınmanın önemli bir eşiği olarak kabul edilir. Bu rapor, sürdürülebilir kalkınmanın tanımını yaparken, "bugünün gereksinimlerini, gelecek kuşakların da kendi gereksinimlerini karşılayabilme olanağından ödün vermeksizin karşılamak" olarak açıklanmış ve bu kavramın önemini vurgulamıştır.

Sürdürülebilir kalkınma düşüncesinin önemi, sadece bugünkü ihtiyaçları değil, gelecek nesillerin de ihtiyaçlarını gözeterek kaynakları etkin ve dengeli bir şekilde kullanmayı hedeflemesinden gelmektedir. Bu yaklaşım, hem ekonomik büyümeyi sürdürülebilir bir şekilde devam ettirmeyi, hem de sosyal adaleti ve çevrenin korunmasını sağlamayı amaçlar.
 
Geri
Üst