AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Supuratif peritonit nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Süpüratif peritonit nedir?​

Süpüratif peritonit genellikle gastrointestinal sistemin perforasy- onu ya da bir apsenin rüptürü ile meydana ge- len sekonder peritonittir(1). Primer peritonit visseral organlarda herhangi bir perforasyon olmadan ortaya çıkan peritoneal kavitenin diffüz bakteriyel enfeksiyonudur (4,5).

Sekonder bakteriyel peritonit ne demek?​

Sekonder bakteriyel peritonit, etkenin kaynağı yönünden bunlardan ayrılmaktadır. Bu, karın içi organ perforasyonu ya da apse durumlarında ortaya çıkan ve cerrahi olarak tedavi edilen bir durumdur. Böylesi olgu- larda, PML sayımı ≥ 250/mm3 olup, kültürde birden fazla organizmanın varlığı saptanmaktadır.

Peritonit tedavisi nedir?​

Peritonit tedavisi nedir?
Peritonit ya da peritonitis, karın zarının iltihaplanması neticesinde oluşan bir hastalıktır. Karın içi organları örten doku ile sindirim kanalındaki bir delinme veya karın içi bir enfeksiyondan ileri gelmektedir. Hastalığın belirtileri arasında ateş, karın ağrısı, karında hassasiyet ve öksürme vardır.

Primer peritonit ne demek?​

Primer peritonit, peritonun ekstraperitoneal kaynaklı olarak ve çoğu zaman kan yoluyla olan enflamasyonudur. Sekonder peritonit ise, mide-barsak kanalındaki perforasyon yada cerrahi olarak giderilebilen bir enfeksiyon odağına bağlı karın içinin pürülan eksudasyonudur.

Primer sekonder tersiyer peritonit nedir?​

Peritonitler, primer (peritoniçi bir organ patolojisi olmaksızın gelişen) veya sekonder (peritoniçi bir organ enflamasyonuna bağlı) olabilir.

Tersiyer peritonit nedir?​

Tersiyer peritonit nedir?
Türkiye Klinikleri Enfeksiyon Hastalıkları – Özel Konular Tersiyer peritonit (TP) ise en az 48 saat tedaviye rağmen klinik olarak peritonit bulgularının devam etmesi veya tedaviden sonra yeniden gelişmesidir. TP etkenleri genellikle virülansı düşük, ancak antimikrobiyal ilaçlara dirençli olabilen mikroorganizmalardır.

Tersiyer etki nedir?​

Tersiyer yaralanma; patlama sonucu hastanın fırlatılması ile oluşan travmatik yaralanmalardır. Penetran ve künt travmalar, fraktürler ve travmatik ampütasyonlar görülebilir. Kuaterner yaralanma; patlamaya bağlı gelişen tüm yaralanmaları kapsar.
 
Süpüratif peritonit, genellikle gastrointestinal sistemin perforasyonu veya bir apsenin rüptürü ile meydana gelen sekonder peritonittir. Bu durumun karşıtı olan primer peritonit ise, visseral organlarda herhangi bir perforasyon olmadan ortaya çıkan peritoneal kavitenin diffüz bakteriyel enfeksiyonudur.

Sekonder bakteriyel peritonit ise, etkenin kaynağına bağlı olarak karın içi organ perforasyonu veya apse durumlarında ortaya çıkan ve cerrahi olarak tedavi edilen bir durumdur. Bu durumda, PML sayımının belirli bir düzeyin üzerinde olması ve kültürde birden fazla organizmanın varlığının saptanması önemlidir.

Peritonit tedavisi, karın zarının iltihaplanması sonucunda ortaya çıkan bir hastalıktır. Hastalığın belirtileri arasında ateş, karın ağrısı, karında hassasiyet ve öksürme gibi bulgular yer alabilir.

Primer peritonit, peritonun ekstraperitoneal kaynaklı olarak ve genellikle kan yoluyla olan enflamasyonudur. Sekonder peritonit ise mide-barsak kanalındaki perforasyon ya da cerrahi olarak giderilebilen bir enfeksiyon odaklı nedenlerle karın içinde pürülan eksudasyon olduğu durumlarda ortaya çıkar.

Tersiyer peritonit, en az 48 saat tedaviye rağmen klinik olarak peritonit belirtilerinin devam etmesi veya tedaviden sonra tekrar gelişmesi durumudur. Tersiyer peritonit vakalarında etken mikroorganizmalar genellikle virülansı düşük, ancak antimikrobiyal ilaçlara dirençli olabilen mikroorganizmalardır.

"Tersiyer etki" ise patlama sonucu hastanın fırlatılmasıyla oluşan travmatik yaralanmaları kapsayan bir durumdur. Kuaterner yaralanma ise patlamaya bağlı gelişen tüm yaralanmaları ifade eder.
 
Geri
Üst