AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Supin pozisyonu ne demek?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
59.884
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Supin pozisyonu ne demek?​

Supine Pozisyon (Sırt Üstü Yatar Pozisyon) * Hastanın yüzü yukarı bakacak şekilde yatırılmasıdır. * Hasta güvenliği açısından yatağın ortasında olmalıdır. * Başı yastıkla desteklenmelidir. * Bel boşluğu, kalça kenarları ve diz altı ince yastık ya da havlu gibi bir materyalle desteklenmelidir.

Supin pozisyonu hangi durumlarda verilir?​

Supine Pozisyonu Hangi Durumlarda Kullanılır? Baş, yüz, boyun, göğüs bölgesi, koltuk altı, kalp, karın, bacak ve kol muayenelerinde, hareket etmekte zorlanan ya da yatağa bağımlı olan hastalarda, bazı ilaç uygulama işlemlerinin içerisinde supine pozisyonu sık sık tercih edilir.

Litotomi pozisyonu verilirken nelere dikkat etmeli?​

Litotomi pozisyonu verilirken nelere dikkat etmeli?
Litotomi pozisyonu verilirken dikkat edilmesi gerekenler: Hasta üzeri düzgünce örtülerek üşümemesine dikkat edilmelidir. neden olur. Bu nedenle hasta, litotomi pozisyonunda mümkün olduğu kadar kısa süreli tutulmalı ve mahremiyetine saygı gösterilmelidir.

Doğum pozisyonu nedir?​

Doğum pozisyonu nedir?
Çoğunlukla gebeliğin 31. haftasından itibaren normal doğum için en ideal pozisyon olan yüzü arkaya dönük ve baş aşağı pozisyona geçmeye başlarlar.35. haftadan itibaren bebeğin pozisyonunu değiştirme ihtimali azalır. Bazı durumlarda bebek doğum başlangıcında dahi dönebilir.

Ters Trendelenburg pozisyonu ne demek?​

Masanın ayakucuna 10-30 derece eğim verilerek hastanın sırt üstü yattığı,başın aşağıda ayakların yukarıda olduğu pozisyondur. Bazıjinekolojik ameliyatlarda,pelvis ve alt karın ameliyatlarında ve postural drenaj icin bu poisyon uygulanır.

Trendelenburg pozisyonu hangi durumlarda uygulanır?​

Baş aşağı ve baş yukarı gelecek şekilde iki çeşidi vardır. Masanın ayakucuna 10-30 derece eğim verilerek hastanın sırt üstü yattığı,başın aşağıda ayakların yukarıda olduğu pozisyondur. Bazıjinekolojik ameliyatlarda,pelvis ve alt karın ameliyatlarında ve postural drenaj icin bu poisyon uygulanır.

Öksürme egzersizi hangi durumlarda yapılır?​

Öksürme egzersizi hangi durumlarda yapılır?
Ameliyat sonrasında derin solunum ve öksürme egzersizleri hastanın iyileşme hızını artırmakta, solunum komplikasyonlarını azaltmaktadır. Bu egzersizler akciğerlerdeki kollabe alveollerin genişlemesine ve ameliyat sonrası pnömoni ve atelektazi gelişiminin önlenmesine yardımcı olmaktadır.

Ortopne pozisyonu ne için kullanılır?​

Ortopne pozisyonu ne için kullanılır?
Genellikle ileri dönem kalp yetmezliği hastalarında görülür. Vücudun çeşitli yerlerinden ana dolaşıma katılan sıvının pulmoner kapiller basıncı arttırması nedeniyle oluştuğu düşünülmektedir. Çeşitli akciğer hastalıklarında ve obezlerde de görülebilir.
Anne karnındaki bebek kaçıncı haftada doğum pozisyonu alır?​
 
Supin pozisyonu, bir hastanın yüzü yukarı bakacak şekilde yatırıldığı pozisyon olarak tanımlanmaktadır. Hastanın bu pozisyonda olması durumunda yatağın ortasında ve başı yastıkla desteklenmiş olmalıdır. Bel boşluğu, kalça kenarları ve diz altı ince yastık veya havlu gibi materyallerle desteklenerek hastanın konforu ve güvenliği sağlanmalıdır.

Supin pozisyonu genellikle baş, yüz, boyun, göğüs bölgesi, koltuk altı, kalp, karın, bacak ve kol muayenelerinde, hareket etmekte zorlanan veya yatağa bağımlı hastalarda tercih edilir. Ayrıca bazı ilaç uygulama işlemlerinde de supin pozisyonu sıkça kullanılır.

Litotomi pozisyonu verilirken hastanın üşümemesi için üzerinin düzgünce örtülmesine dikkat edilmelidir. Hasta litotomi pozisyonunda mümkün olduğunca kısa süreli tutulmalı ve mahremiyetine saygı gösterilmelidir. Litotomi pozisyonu genellikle jinekolojik ameliyatlar, pelvis ve alt karın ameliyatlarında ve postural drenaj uygulamalarında kullanılan bir pozisyondur.

Trendelenburg pozisyonu bir hastanın sırt üstü yattığı pozisyon olup, masanın ayakucuna 10-30 derece eğim verilerek hastanın başının aşağıda, ayaklarının yukarıda olduğu pozisyondur. Bu pozisyon bazı jinekolojik ameliyatlar, pelvis ve alt karın ameliyatları ile postural drenaj uygulamalarında tercih edilmektedir.

Öksürme egzersizi genellikle ameliyat sonrası uygulanan derin solunum egzersizleriyle birlikte kullanılarak hastanın iyileşme sürecini hızlandırmaya yardımcı olur. Solunum komplikasyonlarını azaltarak akciğerlerdeki alveollerin genişlemesine ve ameliyat sonrası oluşabilecek pnömoni ve atelektazi gibi komplikasyonların önlenmesine katkı sağlar.

Ortopne pozisyonu genellikle ileri dönem kalp yetmezliği hastalarında görülen bir pozisyon olup, vücutta biriken sıvının pulmoner kapiller basıncı arttırması nedeniyle oluşabilir. Fakat çeşitli akciğer hastalıkları ve obezite gibi durumlarda da görülebilir.

Bebekler genellikle gebeliğin 31. haftasından itibaren baş aşağı pozisyon almaya başlarlar, bu pozisyon doğum için en ideal pozisyon olarak kabul edilir. Ancak bazı durumlarda bebeğin doğum başlangıcında dahi pozisyonu değişebilir.
 
Geri
Üst