AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Supheli islem bildirimi hangi tutarin uzerinde?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.910
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Şüpheli işlem bildirimi hangi tutarın üzerinde?​

Şüpheli İşlemler Takibi ve Bildirim Politikası Elektronik transferlerde işlem tutarı ya da birbiriyle bağlantılı birden fazla işlemin toplam tutarı 7.500.-TL ve üzerinde olduğunda, kimlik tespiti yapılır.

Muhafaza ve ibraz yükümlülüğü kaç yıl?​

tarihinden itibaren sekiz yıl süreyle muhafaza ve istenmesi halinde yetkililere ibraz etmekle yükümlü olduğunu hüküm altına almıştır.

MASAK şüpheli işlem bildirimi nedir?​

MASAK şüpheli işlem bildirimi nedir?
Yükümlüler, işleme konu malvarlığının suç gelirlerinin aklanması ve terörün finansmanıyla ilgili olduğuna dair belge veya ciddi emare bulunması halinde, Başkanlığı şüpheli işlem bildirim formuyla (“çok ivedi” kaydı içerecek şekilde) bilgilendirinceye kadar, talep edilen işlemi gerçekleştirmekten imtina ederler.

Şüpheli işlem bildirimi nereye yapılır?​

Şüpheli işlem bildirimi nereye yapılır?
Acil olarak bildirimde bulunulması gereken hallerde bildirimler Piyasa Gözetim ve Denetim Dairesinin (0212) 334 5603 numaralı faksına da gönderilebilir. Faks yoluyla bildirim yapılmasının ardından aynı bildirim posta yoluyla da yapılır.

Şüpheli işlem nedir MASAK?​

Şüpheli işlem, yükümlüler nezdinde veya bunlar aracılığıyla yapılan veya yapılmaya teşebbüs edilen işleme konu malvarlığının; yasa dışı yollardan elde edildiğine veya yasa dışı amaçlarla kullanıldığına, terörist eylemler için ya da terör örgütleri, teröristler veya terörü finanse edenler tarafından kullanıldığına veya …

Şüpheli işlem bildirim formu saklama süresi kaç yıldır?​

5549 sayılı Kanunun 8 inci maddesi uyarınca; yükümlüler, yükümlülüklere ve işlemlerine ilişkin her türlü ortamdaki; belgeleri düzenleme tarihinden, defter ve kayıtları son kayıt tarihinden, kimlik tespitine ilişkin belgeleri ise son işlem tarihinden itibaren sekiz yıl süreyle muhafaza ve istenmesi halinde yetkililere …

Şüpheli işlem ne demek?​

Şüpheli işlem ne demek?
Şüpheli işlem, yükümlüler nezdinde veya bunlar aracılığıyla yapılan veya yapılmaya teşebbüs edilen işleme konu malvarlığının; yasa dışı yollardan elde edildiğine veya yasa dışı amaçlarla kullanıldığına,terörist eylemler için ya da terör örgütleri, teröristler veya terörü finanse edenler tarafından kullanıldığına veya …

Kimlik tespitine ilişkin belgelerin saklanması kaç yıl?​

Kimlik tespitine ilişkin belgelerin saklanması kaç yıl?
tarihinden, kimlik tespitine ilişkin belgeleri ise son işlem tarihinden itibaren sekiz yıl süreyle muhafaza ve istenmesi halinde yetkililere ibraz etmekle yükümlüdür.

MASAK şüpheli işlem bildirim limiti ne kadar?​

Tek bir ihlal için verilecek para cezaları, müşterinin tanınması yükümlülüğü ile devamlı bilgi verme yükümlülüğünün ihlalinde 30 bin lira, şüpheli işlem bildirimi yükümlülüğünün ihlalinde 50 bin lira olarak uygulanacak.

Şüpheli işlem bildirim formu nedir?​

Yükümlüler, şüpheli bir işlemle karşılaştıklarında, işlem hakkında yetki ve imkânları ölçüsünde araştırma yaptıktan sonra, edinilen bilgi ve bulgular çerçevesinde, Şüpheli İşlem Bildirim Formu (ŞİBF) doldurmak suretiyle Başkanlığa şüpheli işlem bildiriminde bulunacaklardır.
 
Merhaba,

Şüpheli işlem bildirimi, elektronik transferlerde işlem tutarının ya da birbiriyle bağlantılı birden fazla işlemin toplam tutarının 7.500 TL ve üzerinde olduğunda yapılması gereken bir işlemdir. Bu durumda kimlik tespiti yapılması gerekmektedir. Ayrıca, şüpheli işlemle ilgili belgelerin saklanma süresi ise tarihinden itibaren sekiz yıldır. Bu süre sonunda belgeler gerektiğinde yetkililere ibraz edilmelidir.

MASAK şüpheli işlem bildirimi, yükümlülerin işleme konu malvarlığının suç gelirlerinin aklanması ve terörün finansmanıyla ilgili olduğuna dair belge veya ciddi emare bulunması durumunda, MASAK'a bildirimde bulunmalarını gerektiren bir politikadır. Yükümlüler, talep edilen işlemi gerçekleştirmekten imtina etmelidirler.

Şüpheli işlem bildirimi, acil durumlarda Piyasa Gözetim ve Denetim Dairesi'nin (0212) 334 5603 numaralı faksına gönderilebilir. Faks yoluyla yapılan bildirimin ardından aynı bildirim posta yoluyla da yapılmalıdır. Şüpheli işlem bildirim formu da yükümlülerin şüpheli bir işlemle karşılaştıklarında doldurup MASAK'a bildirimde bulunmalarını sağlayan bir formdur.

Şüpheli işlem, yasa dışı yollardan elde edilen malvarlığının aklanması veya terörün finansmanı gibi amaçlarla kullanılmasını ifade eder. Ayrıca, bu tür işlemlere karışan yükümlülerin belgeleri sekiz yıl süreyle muhafaza etme yükümlülüğü vardır.

Kimlik tespitine ilişkin belgelerin de sekiz yıl süreyle muhafaza edilmesi gerekmektedir. MASAK'a yapılan şüpheli işlem bildirimleri için belirlenen limitler bulunmaktadır. Örneğin, şüpheli işlem bildirimi yükümlülüğünün ihlalinde 50 bin lira para cezası uygulanmaktadır.

Umarım sorularınızı detaylı şekilde cevaplayabildim. Başka sorularınız varsa çekinmeden sorabilirsiniz.
 
Geri
Üst