Supheli abdestle namaz kilinir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.936
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Şüpheli abdestle namaz kılınır mı?​

Abdestinin bozulduğundan emin olmayan veya abdestinden şüphe eden kimse namaz öncesinde yeniden abdest almalıdır.

Abdest nasıl unutulur?​

Abdest nasıl unutulur?
“Bir kimse abdest aldığından emin olduğu hâlde, abdestini bozup bozmadığı konusunda şüpheye düşerse, o kimse abdestli sayılır. Öte yandan abdestini bozduğunu bildiği hâlde, sonradan abdest alıp almadığından şüphe eden kimse ise abdestsiz sayılır.

Namaz abdesti ne zaman bozulur?​

Namaz abdesti ne zaman bozulur?
Şu durumlarda abdest bozulur:
- İdrar ve dışkı yollarından idrar, dışkı, meni, mezi, kan gibi bir necâsetin,
- Vücudun herhangi bir yerinden kan, irin veya herhangi bir maddenin çıkması.
- Ağız dolusu kusmak.
- Bayılma, delirme, sarhoş olma, uyuma gibi şuurun kontrolüne engel olan durumlar.

Hafif osurmak abdesti bozar mı?​

Osurmak (yellenmek) abdest bozar mı sorusu internette sıkça aratılıyor. Fetvalara göre, yellenmek veya osurmak tuvalette yapılan şeylerden biri kabul ediliği için abdest bozulur ve yeniden abdest almak gerekir.

Kabarcık çıkması abdesti bozar mı?​

Kabarcık çıkması abdesti bozar mı?
Hayır, abdesti bozulmaz.

Kadının önünden çıkan yel abdesti bozar mı?​

Kadının önünden çıkan yel abdesti bozar mı?
Ancak fakihler, erkeğin zekerinden veya kadının fercinden çıkan gazın abdesti bozup bozmayacağı konusunda ihtilaf etmişlerdir. Hanefîlere, Mâlikîlere ve Hanbelîlerde bir görüşe göre önden çıkan gaz sebebiyle abdest bozulmaz.

Sessiz ve kokusuz yellenmek abdesti bozar mı?​

Burnun koku hissetmesi veya kulağın bir ses duymasından maksat, abdestin bozulduğunu kesin olarak bilmektir. Yoksa ses duymadığı veya koku hissetmediği halde yel çıkardığını bilen bir kimsenin abdesti bozulur. Çünkü çıkan her yelde mutlaka koku ya da ses olacak diye bir şart yoktur.

Küfür etmek abdesti bozar mı?​

Küfür etmek abdesti bozar mı?
Küfür etmek her ne kadar günah olsa da abdesti bozmaz.

Yattığın zaman abdest bozulur mu?​

Yattığın zaman abdest bozulur mu?
“Uyumak abdesti bozar mı?” sorusuna Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı’nın verdiği cevap şöyle; “Uykunun abdesti bozmasındaki ölçü, yere sağlam bir surette oturup oturmamaktır. Buna göre yan yatarak ve namaz dışında secdedeymiş gibi durarak uyumak abdesti bozar.

Abdest aldıktan sonra soyunmak abdesti bozar mı?​

Fetvalara göre, yellenmek veya osurmak tuvalette yapılan şeylerden biri kabul ediliği için abdest bozulur ve yeniden abdest almak gerekir. Abdest hangi hallerde bozulur, osurmak abdesti bozar mı, yellenmek abdesti bozar mı sorusu sıkça sorulmaktadır. Fetvaya göre osurmak (yellenmek) abdesti bozan hallerden biridir.

Bir abdestle üç vakit namaz kılınır mi?​

Bir abdestle üç vakit namaz kılınır mi?
İkindiyi de kılamadınızsa o zaman yine sırasıyla önce öğleyi, sonra ikindiyi, sonra akşamı, daha sonra yatsıyı kılarsınız. Bu kaza değil, birleştirmedir. Ama siz kaza diyorsanız o da aynı kapıya çıkar. Alınan abdest bozulmadıkça o abdestle beş vakit namazı kılabilirsiniz.

Makattan gelen gaz gurultusu abdesti bozar mı?​

Makattan gelen gaz gurultusu abdesti bozar mı?
Ses veya koku olmadıkça, sadece bağırsaklarda hissedilen gaz veya gurultu ile abdest bozulmaz.
 
Evet, şüpheli abdestle namaz kılmak konusunda dinimizde belirli prensipler bulunmaktadır. Abdestinin bozulduğundan emin olmayan veya abdestinden şüphe eden bir kişi, namaz öncesinde yeniden abdest almalıdır. Bunun sebebi, namaz ibadetinin temizlik ve nezafetle yerine getirilmesinin önemi ve abdestin ibadetin kabulü için gereklilik arz etmesidir.

Abdestin nasıl unutulduğu konusunda da bilgi vermek gerekirse, bir kişi abdest aldığından emin olduğu halde, abdestini bozup bozmadığı konusunda şüpheye düşerse, o kişi abdestli sayılır. Ancak abdestini bozduğunu bildiği halde, sonradan abdest alıp almadığından şüphe eden bir kimse ise abdestsiz sayılır.

Namaz abdesti ne zaman bozulur sorusu da önemlidir. Abdestin bozulma durumları arasında; idrar ve dışkı yollarından necâsetin çıkması, vücudun herhangi bir yerinden kan, irin veya diğer maddelerin çıkması, ağız dolusu kusma, bayılma, delirme, sarhoş olma gibi şuurun kontrolünü engelleyen durumlar bulunmaktadır.

Hafif bir şekilde osurmanın abdesti bozup bozmayacağı sorusu da önemli bir konudur. Yellenme veya osurma tuvalette yapılan bir eylem olduğu için abdesti bozar ve yeniden abdest alınması gerekir. Kabarcık çıkması abdesti bozmazken, kadının önünden çıkan gazın abdesti bozup bozmayacağı konusunda fakihler arasında görüş ayrılıkları bulunmaktadır.

Sessiz ve kokusuz yellenmenin abdesti bozup bozmayacağı konusu da dikkat çekicidir. Eğer kişi yellenme sonrasında koku hissetmiyorsa ya da ses duymuyorsa bile, yellenme gerçekleştiğini fark ederse abdesti bozulur ve tekrar abdest alması gerekir.

Küfür etmenin abdesti bozup bozmayacağı, yatmanın abdesti bozup bozmayacağı gibi konular da dikkat edilmesi gereken hususlardır. Abdest gerektiren durumlar hakkında bilgi sahibi olmak, ibadetlerin huzur içinde yerine getirilmesini sağlar.
 
Geri
Üst