AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Supheden vareste ne demek?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
58.271
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Şüpheden vareste ne demek?​

kurtulmuş, uzak anlamlarına gelen farsça kökenli sözcük. 1. (sıfat) kurtulmuş. örn: “endişeden vareste.” 2. uzak.

Hukukta vareste ne demek?​

Vareste eski hukuki kayıtlarda “azade”, “kurtulmuş”, “affedilmiş” veya yeni türkçesiyle “bağışık” anlamında kullanılır. Örneğin mahkemede bir tarafın ifadesi daha önce mahkeme tarafından alınmışsa mahkeme salonunda hazır bulunmaktan muaf yani “duruşmadan vareste” tutulabilir.

Izahtan vareste olmak ne demektir?​

Izahtan vareste olmak ne demektir?
1) açıklanamaz, izah edilemez. 2) söz konusu ifade izah gerektirmeyecek kadar açık durumlar için söylenir genellikle…

Duruşmalardan vareste tutulmak ne demek?​

hakimin birine “sen duruşmalara gelmesen de olur” demesi. duruşmada vareste tutulmanın ön koşulu sanığın sorgusunun yapılmış olmasıdır.sanığın sorgusu yapıldıktan sonra müdafinin talebiyle mahkeme vareste tutulmaya karar verebilir.

Izaha gerek yok ne demek?​

“aciklama gerektirmeyecek kadar nettir” anlamina gelen bir ifade olup; devlet kurumlari kendi aralarinda yazişma yoluyla kavga ederken pek bir severek kullanirlar.

Duruşmadan vareste tutulma dilekçesi nedir?​

Duruşmadan vareste tutulma dilekçesi nedir?
(1) Mahkemece sorgusu yapılmış olan sanık veya bu hususta sanık tarafından yetkili kılındığı hâllerde müdafii isterse, mahkeme sanığı duruşmada hazır bulunmaktan bağışık tutabilir. (2) Sanık, alt sınırı beş yıl ve daha fazla hapis cezasını gerektiren suçlar hariç olmak üzere, istinabe suretiyle sorguya çekilebilir.
Izahtan varestedir nasıl kullanılır?​
bugün dilekçe yazarken avukattan öğrendiğim kalıptır. tartışma esnasında söylenirse olay yaratabilir. açıklanmaya gerek olmamak, açıklama istemeyecek ölçüde açık, anlaşılır ve net olmak. cümlenin yapısına göre cümle sonunda, “izahtan varestedir” yahut “vareste-i izahtır” şeklinde kullanılır.
Duruşmalardan bağışık tutulma ne demek?​
Uyuşmazlık konusunun çözümüne ışık tutan “Sanığın duruşmadan bağışık tutulması” başlıklı CMK’nın 196. maddesi ise; “(1) Mahkemece sorgusu yapılmış olan sanık veya bu hususta sanık tarafından yetkili kılındığı hâllerde müdafii isterse, mahkeme sanığı duruşmada hazır bulunmaktan bağışık tutabilir.

Verasette tutulmak ne demek?​

Verasette tutulmak ne demek?
duruşmadan bağışık tutulma Sanığın, ağır cezalı olmayan duruşmalara gelmekten, kendi istemi üzerine yargılıkca bağışık tutulması.

Matuf ne anlama gelir?​

Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı zaman matuf kelimesi, ‘Bir yöne eğilmiş ya da yöneltilmiş’ biçiminde anlatılmakta ve ifade edilmektedir. Yani herhangi bir konu ya da durumun belli bir noktaya yöneltilmesi şeklinde anlatmak mümkündür.
 
"Şüpheden vareste" terimi, Farsça kökenli olup genellikle kurtulmuş veya uzak anlamlarına gelir. Örneğin, "endişeden vareste" ifadesiyle kurtulmuş anlamı verilebilir.

"Hukukta vareste" ise eski hukuki kayıtlarda "azade", "kurtulmuş", "affedilmiş" veya yeni Türkçesiyle "bağışık" anlamında kullanılır. Bir örnekle mahkemede bir tarafın ifadesi daha önce alındıysa, mahkeme tarafından o kişi "duruşmadan vareste" tutulabilir.

"Izahtan vareste olmak" ise genellikle açıklanamaz veya izah edilemez durumları belirtmek için kullanılır. Ayrıca, çok açık durumlar için de kullanılabilir.

"Duruşmalardan vareste tutulmak" ifadesi, hakimin birine "sen duruşmalara gelmesen de olur" demesini ifade eder. Sanığın sorgusu yapıldıktan sonra avukatının talebiyle mahkeme vareste tutulmaya karar verebilir.

"Duruşmadan vareste tutulma dilekçesi" ise mahkemece sorgusu yapılmış olan sanığın veya avukatının isteğiyle duruşmadan bağışık tutulmasını talep ettiği dilekçeyi ifade eder.

"Verasette tutulmak" ifadesi, duruşmadan bağışık tutulmayı ifade eder. Yani sanığın, kendi isteği üzerine yargı tarafından duruşmalara gelmekten muaf tutulmasıdır.

"Matuf" kelimesi ise Türk Dil Kurumu'na göre bir konunun veya durumun belirli bir yöne eğilmiş ya da yöneltilmiş olduğunu ifade eder. Yani bir noktaya dikkatin çekildiği anlamına gelir.
 
Geri
Üst