Super kurami nedir?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.936
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Super kuramı nedir?​

Super, benlik ve meslek seçimi arasında bir bağ olduğunu düşünmüştür. Dolayısı ile bu kurama göre kişilerin meslek seçimi konusunda bir sentezleme yaşanmaktadır. Yetenekler, ilgi ve benlik tasarıları birer belirleyici olmaktadır. Bu şekilde benlik kuramı ortaya çıkmıştır.

Roe nun ihtiyaç kuramı nedir?​

Roe’ya göre; anne – baba tutumları çocukların meslek seçimlerinin esas belirleyicisidir. Bu nedenle meslek gelişimi, bireyin çocukluk yıllarında geliştirilen ilgilere ve bu ilgilerin temelinde yatan gereksinimlerin nasıl karşılandığında bağlıdır.

Roe ihtiyaç kuramı kimden etkilenmiştir?​

Roe ihtiyaç kuramı kimden etkilenmiştir?
Ann Roe’nin Yaklaşımı (1) Maslow’un kuramından etkilenmiştir. Aile stilinin bireyin ihtiyaçları ile ilişkisini ve bunların yetişkinlikteki yaşam biçimi ile ilişkisini incelemiştir.

Super in yaşam boyu yaşam alanı kuramı nedir?​

Super in yaşam boyu yaşam alanı kuramı nedir?
Super’in (1990) yaşam boyu yaşam alanı kuramı, bireylerin kariyer gelişimini “bireyin doğduğu andan itibaren başlayan ve öldüğü anda da sona eren bir süreç olarak” değerlendirmektedir. Super (1990), bireyin kariyer gelişimini hem bireysel hem çevresel özelliklerin etkilediğini ifade etmektedir.

Super mesleki gelişim kuramı nedir?​

Super. Super’a göre bir kimse meslek seçmekle o ana kadar geliştirmiş olduğu “ben” kavramını, kendini algılama biçimini uygulamaya koymuş olmaktadır. Meslek bireyin özüne ilişkin algıların bir ifadesidir.Benlik tasarımı bir kimsenin kendini nasıl gördüğüdür.

Holland ın kişilik kuramı nedir?​

Holland’ın kişilik kuramı da bireyin sosyal çevre içinde oluşan kişilik tipleri ile mesleki çevrenin eşleştirilmesine dayanmaktadır. İşe uyum kuramı iş çevresi ve iş çevresine uygun birey üzerine yapılandırılır. Çalışanların değer ve beklentileri; iş çevresine uyumun ve iş doyumunun belirleyicisidir.

Daraltma uzlaşma kuramı nedir?​

Daraltma uzlaşma kuramı nedir?
İnsanların kendi benlik kavramları ile çatışan mesleki alternatifleri elimine etmesine daraltma denir. Uzlaşma süreci, en çok tercih edilen mesleki alternatiflerden, bireyin özellikleri ile daha az bağdaşan ancak daha ulaşılabilir alternatifler için vazgeçmesiyle başlar.

Meslek seçiminde etkili olan faktörler nelerdir?​

Meslek seçiminde etkili olan faktörler nelerdir?
Meslek seçiminde etkili olan faktörler nelerdir
- Fiziksel özellikler.
- Toplumda mesleğe olan talep.
- İstek ve hayaller.
- Ailenin beklentisi.
- İlgi ve yetenekler.
- Akraba ve arkadaşların etkisi.
- Ülkenin ekonomik durumu.
- Ailenin ekonomik durumu.

Yaşam boyu bakış açısı nedir?​

Yaşam Boyu Bakış Açısı: ‘Gelişim yaşam boyu, çok boyutlu, çok yönlü, esnek, çok disiplinli ve bağlamsaldır; büyüme, sürdürme ve düzenlemeyi içerir ve biyolojik, sosyokültürel ve bireysel faktörlerin birlikte işlev görmesiyle yapılanır’ görüşünü savunan bakış açısı.

Yaşam boyu kariyer gelişimi ne demek?​

Kariyer yaşam boyu süren ve içerisine çalışma hayatınızı da alan bir süreçtir ve sadece bir meslek seçmekle ya da işe girmekle son bulmaz. Kariyer gelişimi meslek seçimi ve sonrası kadar bu süreçleri şekillendiren boş zaman faaliyetleri, çevre koşulları ve yaşam rollerini de içerisine alır.

Holland ın tipoloji kuramı nedir?​

Holland ın tipoloji kuramı nedir?
Holland’ın Tipoloji Kuramı ile Meslek Seçimi Yapmak Holland’ın tipoloji kuramının temel amacı bireylerin mesleki doyum elde etmesini sağlamaktır. Bu kuram, kişilik ile mesleklerin gerektirdiği etkinlik veya çevre arasındaki ilişkiye dayanır. Holland, bireyleri kişilik özellikleri açısından altı grupta toplar.

Mesleki kimlik ne demek?​

Mesleki kimlik ne demek?
Yaptığımız iş, işin meşruiyeti ve iş yapış biçimimiz bizim kim ve ne olduğumuzu yansıtmaktadır. İçinde bulunduğumuz sosyal yapı ve çevreyle etkileşim halinde mesleki kimlik şekillenir.

Holland modeli nedir?​

Holland’ın altı kişilik tipi; Realistik (Realistic), Araştırıcı (Investigatory), Yaratıcı (Artist), Sosyal (Social), Girişimci (Enterprising) ve Düzenli (Conventional) kişilik tipleridir. Holland, bu kişilerin yaşadıkları çevreleri de aynı isimlerle kategorize etmiştir.

Daraltma uzlaşma kuramı kimin?​

gottfredson’un daraltma ve uzlaştırma modeli.
 
Super kuramı, meslek seçimi ile benlik arasında bir ilişki olduğunu savunan bir kuramdır. Bu kurama göre, insanların meslek seçimleri, sahip oldukları yetenekler, ilgi alanları ve benlik tasarımları gibi faktörlerin senteziyle şekillenir. Bu sayede benlik kuramı ortaya çıkmıştır.

Roe'nun ihtiyaç kuramı ise, anne-baba tutumlarının çocukların meslek seçimlerini belirleyici etken olduğunu öne sürer. Bu kurama göre, bireyin meslek gelişimi, çocukluk dönemlerinde gelişen ilgi alanları ve bu ilgi alanlarının temelinde yatan ihtiyaçların nasıl karşılandığıyla ilişkilidir.

Roe'nun ihtiyaç kuramının, Maslow'un ihtiyaçlar hiyerarşisinden etkilendiği görülmektedir. Ann Roe'nin yaklaşımı, aile yapısının bireyin ihtiyaçları ve yetişkinlikteki yaşam tarzıyla ilişkisini incelemiştir.

Super'in yaşam boyu yaşam alanı kuramı ise bireylerin kariyer gelişimini doğumdan ölüme kadar süren bir süreç olarak değerlendirmektedir. Bu kurama göre, bireyin kariyer gelişimini hem bireysel hem de çevresel faktörler etkiler.

Super mesleki gelişim kuramına göre, bir kişinin meslek seçimi, kendini nasıl algıladığıyla ilişkilidir. Meslek seçimi, bir bireyin özüne ilişkin algılarının bir ifadesidir ve benlik tasarımıyla ilişkilidir.

Holland'ın kişilik kuramı ise bireylerin sosyal çevrelerine uygun mesleklerin belirlenmesinde kişilik tiplerinin önemini vurgular. Holland'a göre, kişilik tipleriyle meslek çevreleri eşleştirilerek bireylere uygun meslekler belirlenebilir.

Daraltma uzlaşma kuramı ise, insanların kendi benlik kavramlarıyla çatışan mesleki alternatifleri elemelerini ve daha az uygun ama daha ulaşılabilir alternatiflere uzlaşmalarını ifade eder.

Meslek seçiminde etkili olan faktörler arasında fiziksel özellikler, toplumun talepleri, kişisel istekler ve hayaller, ailenin beklentileri, ilgi ve yetenekler, çevrenin etkisi, ekonomik durum gibi faktörler yer almaktadır.

Yaşam boyu bakış açısı, bireylerin gelişiminin yaşam boyunca devam ettiğini, çok boyutlu ve esnek olduğunu savunan bir bakış açısını ifade eder.

Kariyer gelişimi ise, sadece meslek seçimiyle sınırlı olmayıp çalışma hayatı ve boş zaman faaliyetlerini de içeren bir süreçtir.

Holland'ın tipoloji kuramı, bireylerin mesleki doyum elde etmelerini sağlamayı amaçlar ve kişilik ile meslek gereksinimleri arasındaki ilişkiye dayanır. Holland, bireyleri kişilik özelliklerine göre altı grupta toplar.

Mesleki kimlik ise, yaptığımız iş, işin meşruiyeti ve iş yapış biçimimiz aracılığıyla kimliğimizi yansıtan bir kavramdır.

Holland'ın modeli ise, altı kişilik tipi temel alır: Realistik, Araştırıcı, Yaratıcı, Sosyal, Girişimci ve Düzenli kişilik tipleri. Bu kişilik tipleriyle yaşadıkları çevreleri kategorize eder.

Gottfredson'un daraltma ve uzlaştırma modeli ise mesleki alternatifleri elemek ve daha uygun olanlar arasında uzlaşmak sürecini ifade eder.
 
Geri
Üst