Super iletken kac derecede?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
248.547
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Süper iletken kaç derecede?​

1933’ten beri en yüksek ısılı süperiletken; cıva, baryum, kalsiyum, bakır ve oksijen içeren seramik bir metaldir. Kritik sıcaklığı 133 – 138 Kelvin arasında olarak düşünülmektedir ancak 138 Kelvin’in doğruluğu henüz deneysel onay almamıştır.

Süper iletken nedir ve direnci ne kadardır?​

Süperiletkenlik, sıcaklık belli bir değerin altına düştüğünde bir malzemenin direncinin tamamen sıfır olmasıdır. 1911 yılında Heike Kamerlingh Onnes tarafından keşfedilmiştir. Katı cıvanın elektrik direnci üzerine çalışan Onnes, direncin 4,2 Kelvin’in altında sıfıra düştüğünü gözlemlemiştir.
Süper iletkenler elektrik ve manyetik alandan etkilenir mi?
Hala süperiletken özellik gösterebilir. Eğer üst kritik manyetik alan sınırına ulaşırsanız da süperiletken özellik tahmin ettiğiniz gibi yok olur. İkinci Tip Süperiletkenlerin alt kritik manyetik alan değeri düşük, üst kritik manyetik alan değeri ise yüksektir.
Teknolojik araçların hangisinde süper iletken kullanılır?
Japonya da geliştirilen, süperiletken MAGLEV trenleri, özel bir ray üzerinde, aracın her iki ucunda bulunan süper soğutmalı, süperiletken mıknatıslar vasıtası ile yükseltiliyor. Tren hareket ettiğinde raydaki iletkenlere verilen elektrik akımı bir itme gücü oluşturuyor.

Elektriği ne geçirmez?​

En çok tercih edilen ve kullanılan yalıtkan maddelerin başında kauçuk gelir. Elektriği yalıtma dışında alev geciktirme özelliği de bulunur….Elektrik akımını geçirmediği için güvenli kullanımlar için ideal standartlara sahip maddelerdir.

Süper iletken madde nedir nerelerde kullanılır?​

Günümüzde süperiletkenler; sağlık, elektrik, elektronik, ulaşım gibi alanlarda kullanılmaktadır. İnsan vücudundaki doku ve organları görüntüleyerek hastalıkların tespit edilmesine yardımcı olan manyetik rezonans görüntüleme (MRI) sistemlerinde süperiletkenler kullanılmaktadır.
 
Geri
Üst