AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sunnetsiz biri kurban kesebilir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Sünnetsiz biri kurban kesebilir mi?​

Kurban kesiminde kişinin Müslüman olması, akıl sahibi olması, temyiz gücüne sahip olması dışında bir şart bulunmamaktadır. Dolayısıyla her Müslüman cinsiyet fark etmeksizin kurban kesebilir.

Karı-koca sırayla kurban kesebilir mi?​

Kurban kesimi sırasında kurbanın eşi ve çocuklar için kesilmesi söz konusu olduğundan dolayı bu konuda kişiler istediği şekilde karar verebilmektedir. Bu kararda herhangi bir öncelik, sıralama ya da kısıtlama bulunmamaktadır. Eşler istedikleri takdirde birbirleri ya da çocukları için kurban kesme hakkına sahiptir.

Bir insan kac yaşında kurban kesebilir?​

Bir insan kac yaşında kurban kesebilir?
Kızlar 9 yaşında, erkekler 12 yaşında büluğa erebilirler. Bazıları gecikebilir. 15 yaşını geçtiği halde ergenliğe ermezse artık o ergen kabul edilir. Büluğa ermişse ve 96 gram altın veya o kadar parası varsa kurban kesmesi gerekir.

Reşit olmadan kurban kesilir mi?​

Reşit olmadan kurban kesilir mi?
Böyle bir malî imkâna sahip her müslümanın, akıllı ve bâliğ (ergen) olması kaydıyla kurban kesmesi gerekir.

Engelli kişiye kurban kesilir mi?​

Kötürüm derecesinde hasta, zayıf ve düşkün, bazı âzaları eksik meselâ bir veya iki gözü kör, kulakları ve boynuzları kökünden kesilmiş, dili kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökülmüş, kuyruğu ve memesi kesik hayvanlar kurban olmaz.

Evinden uzakta kurban kesilir mi?​

Yolcu (seferî) kurban kesmekle mükellef değildir. Ancak kesmesi halinde sevabını kazanır. Kişi, kurbanını ikamet ettiği yerde kesebileceği gibi, bayram dolayısıyla veya başka bir sebeple gitmiş olduğu yerde de kesebilir.

Kurban kesiminde bir hisseye iki kişi girebilir mi?​

Kurban kesiminde bir hisseye iki kişi girebilir mi?
İstanbul Müftülüğü Din Hizmetleri Uzmanı Nevin Meriç, “Kurban hisseleri 1 kişiye aittir. Bu nedenle bir hisseyi iki kişinin paylaşması, ibadet anlamında mümkün değildir. Namazın yarısını bir başkası, diğer kısmını bir başkası kılamayacağına göre 1 hisseyi de 2 kişi paylaşamaz. Bu ibadeti bozan bir durumdur.

5 yasindaki cocuga kurban kesilir mi?​

5 yasindaki cocuga kurban kesilir mi?
6 yaşından küçük çocukların kurban kesimini kesinlikle görmemesi gerekir.
Çocuklara kurban bayramında kurban kesilir mi?​
Hanefîler’den Ebû Hanîfe ve Ebû Yûsuf ile Mâlikî ve Hanbelî mezheplerine göre kurbanla yükümlü sayılmak için akıl ve bulûğ şart olmayıp gerekli malî güce sahip olan küçük çocuklar ve akıl hastaları adına kanunî temsilcileri tarafından kurban kesilmesi gerekir.
Fetva Meclisi Kimler kurban keser?​
Kurban kesmek şu vasıfları taşıyan kişilere vaciptir:
- Müslüman olmak.
- Hür olmak, köle olmamak.
- Mukim olmak, yolcu olmamak.
- Zengin olmak.

Kurban kesemeyen fakir ne yapmalı?​

Kurban kesemeyen fakir ne yapmalı?
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yaptığı açıklamaye göre; “Kurban kesme şartlarını taşıdığı hâlde unutma, ihmal vb. sebeplerle kurban kesmeyen kimsenin, Hanefîlere göre o yıla mahsuben, bir kurban bedelini fakirlere vermesi (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, IX, 463-465, 473; Merğînânî, el-Hidâye, VII, 156), ayrıca tevbe ve …

Yolcuya kurban düşer mi?​

Yolcuya kurban düşer mi?
Yolcu (seferî), kurban kesmekle mükellef değildir (el-Fetâva’l-Hindiyye, V, 576). Ancak kesmesi hâlinde sevabını kazanır. Kişi, kurbanını ikamet ettiği yerde kesebileceği gibi, bayram dolayısıyla veya başka bir sebeple gitmiş olduğu yerde de kesebilir.

Ziyaret kurbanı ne zaman kesilir?​

Kurban kesim vakti, bayram namazı kılınan yerlerde bayram namazı kılındıktan sonra; bayram namazı kılınmayan yerlerde ise, fecirden (sabah namazı vakti girdikten) sonra başlar. Hanefîlere göre bayramın 3. günü akşamına kadar devam eder (Merğînânî, el-Hidâye, VII, 154). Bu süre içinde gece ve gündüz kurban kesilebilir.

Çocuklara kurban kesmek gerekir mi?​

6 yaşından küçük çocukların kurban kesimini kesinlikle görmemesi gerekir. Çocuklar 8 yaşından başlayarak kurban kesilmesinin anlamını kavrayabilirler ama 10 yaş öncesinde ölüme ilişkin kavrayışları yetersiz olduğu için yine de rahatsız olabilirler.
 
Sünnetli olmayan biri kurban keser mi sorusuyla ilgili verdiğiniz bilgi doğrudur. Kurban kesimi için temel şartların Müslüman olmak, akıl sahibi olmak ve mali imkanlara sahip olmak olduğu bilinmektedir. Dolayısıyla sünnetli olmayan bir kişi de bu şartları taşıdığı sürece kurban kesimi yapabilir.

Karı-koca sırayla kurban kesimi konusunda da verdiğiniz bilgi doğrudur. Karı-koca veya aile fertleri istedikleri sırayla kurban kesimi yapabilirler. Öncelik, sıralama veya kısıtlama konusunda net bir kural bulunmamaktadır.

Bir insanın kaç yaşında kurban kesebileceği konusundaki açıklamanız da önemli bilgiler içermektedir. Buluğa ermiş ve mali imkana sahip olan her Müslümanın kurban kesmesi gerektiği belirtilmektedir.

Reşit olmayan bireylerin kurban kesip kesemeyeceği konusunda da açıklama yapmışsınız. Akıl ve buluğ şartlarını taşıyan her Müslümanın, mali durumu elverdiği sürece kurban kesmesi gerektiği bilinmektedir.

Engelli kişilere kurban kesilip kesilmeyeceği hakkında verdiğiniz bilgi, engelli bireylerin bazı durumlarda kurban kesiminden muaf tutulabileceğini belirtmektedir. Kötürüm derecesindeki hastaların veya bazı fiziksel eksiklikleri olan kişilerin kurban olmayacağı konusundaki açıklama doğrudur.

Evinden uzakta bulunan kişilerin kurban kesip kesemeyeceği konusundaki açıklamanız da önemlidir. Yolcu olan bireylerin kurban kesme zorunluluğu olmadığı ancak kesmeleri durumunda sevap kazanacakları bilinmektedir.

Kurban kesiminde bir hisseye iki kişinin giremeyeceği ve 6 yaşından küçük çocukların kurban kesimini görmemesi gerektiği konusunda verdiğiniz bilgiler de doğrudur.

Çocuklara bayramda kurban kesilip kesilmeyeceği konusunda da bilgi vermişsiniz. Bazı mezheplere göre zengin olmayan küçük çocuklar ve akıl hastaları adına yasal temsilcilerinin kurban kesebileceği bilinmektedir.

Son olarak, kurban kesemeyen fakirlerin ne yapması gerektiği ve ziyaret kurbanının ne zaman kesilmesi gerektiği gibi konulardaki sorularınızın cevabını da vermişsiniz. Bu bilgilerin doğru ve yararlı olduğunu belirtmek isterim.
 
Geri
Üst