AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sunnet ve hadis ayni sey mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Sünnet ve hadis aynı şey mi?​

Hadisçiler bu iki kelimeyi bazen birbiri yerine kullanırlar, ama genel kabul Hadis’in, Hz. Peygamber’in sözleri, Sünnet’in ise onun sözleri de dâhil olmak üzere bütün eylemleri olduğu yönündedir. Buna göre Hadis sözlü Sünnet’tir.

Sünnet hangi anlamlara gelir?​

İslam dininde peygamber Muhammed’in farz olarak tanımlanan Kur’an emirleri dışındaki davranışları ve herhangi bir konuda söylemiş olduğuna inanılan söz (kavli sünnet, hadis), fiil (eylem) ve takrirlerine (susarak onaylama) verilen addır.
Sünnetler, Hazreti Peygamber’in sözleri, fiilleri ve onaylayıcı tavırları olarak üçe ayrılabilir.
Hadis ve Sünnetin bağlayıcılığı ne demektir?
Kur’an ve sünnet mutlak bağlayıcıdır. Bunun anlamı; sahih sünnet Rabbimizin kontrolünde olduğu için Müslümanlar için kesin bağlayıcıdır. Müslümanlar için dememizin nedeni; kâfirler risalete iman etmedikleri için peygamberliğin onlar için bir anlamı yoktur.
Ravi ne anlama gelir?
Hadis kaynaklarında da sıklıkla karşımıza çıkan Ravi kelimesi, dilimize Arapçadan geçmiştir. Sadece Türkçede değil Farsçada da kullanılan bu sözcük, hikaye anlatan, haber getiren ve havadis taşıyan kimse anlamına gelir. İslam dininde ise hadis nakleden alimler için bu kelime kullanılır.

Peygamber Efendimiz sünnetleri nelerdir?​

Sünnet; Hz. Muhammed’in (SAV) devamlı olarak yaptığı ve bir mazereti olmaksızın terk etmediği şeylere denmektedir. Kısacası , Hz. Peygamber’in farz ve vacip olmaksızın yaptığı ve bizlere emrettiği ibadetlerdir.

Sünnet kaça ayrılır isimleri nelerdir?​

Sünnet de ikiye ayrılır. Terk edilmemesi gereken sünnetler ve terk edilmesinde sakınca olmayan sünnetler olmak üzere ikiye ayrılır: Sünnet-i Hüda: Peygamberin terk edilmemesi gereken sünnetleridir. Zevaid Sünnet: Peygamberin hayatındaki bazı güzel ve örnek davranış şekilleridir.
1- Sünnet-i hüda: Buna sünnet-i müekkede de denir. İslam dininin şiarıdır, başka dinlerde yoktur. Peygamber efendimiz bunları devamlı yapmış, nadiren terk etmiş ve terk edenlere de bir şey dememiştir. Ara sıra terk ettiği sünnetlere de (gayri müekkede) denir.
Sünnet delil midir?
Kur’an’da kapalı olarak yer alan namaz, oruç, hac, zekat vb. hükümleri açıklayıcı nitelikteki sünnet bağlayıcı, bu nitelikte olmayan ve doğrudan hüküm koyan sünnet ise bağlayıcı şer’i bir delil değildir” şeklindeki görüşün de hiçbir haklı delili yoktur.
Sünnet vahiy mi?
Sünnetin de bir kısmı vahiy olmasına rağmen Kur’an gibi değildir. Kur’an hem lafız ve hem de mana olarak Allah’a aittir. Sünnetin belli bir kısmı, mana olarak Allah’a lafız olarak Hz. Peygamber’e aitti.
 
Geri
Üst