Sumbul Yetiştiriciliği-Sumbul Yetiştiriciliği Hakkında Bilgi

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
balkonlarda sumbul bakımı

Sumbul YetiştiriciliğiSumbul Yetiştiriciliği Hakkında Bilgi

Sumbuller lalelerden daha kolay yetiştirilebilir Hatta fazla bir şey yapmaya gerek yoktur Aynı saksıda yıllarca yaşayabilir Kış aylarında yeşermeye başlar İlkbaharda duruma gore şubat, mart veya nisan aylarında yılda sadece bir defa cicek acar

Havalar ısındıkca once ciceği solar sonra yaprakları kurur Cicek solunca yapraklarının bol guneş almasını sağlayın cunku gelecek yılın soğanı ve hatta gelecek yıl icin yavru soğan oluşması icin gıdaya ihtiyacı vardır

Yazın sumbulun yaprakları yok olur Artık sulamak gerekmez Sumbulun soğanı saksıda toprağın icinde gelecek kış yeniden yeşermek icin bekleyecektir Saksıyı serin bir yerde saklamalısınız

Yerli sumbullerin kokusu cok guzeldir İthal sumbuller ise cicekleri cok gosterişli olsa bile iyi kokmazlar

Sonbaharda ekim kasım aylarında sokun, doğal gubreli kumlu bir toprakla saksı toprağını değiştirin Soğanları yeniden ekin Havalar iyice soğuduktan sonra şubat ayında yeşermeye başlayacaktır

Bulunduğu balkonun kış ve ilkbaharda sıcak olmaması şarttır Sumbullerin coğaltılması yavru soğanlar yoluyla olur Cicek acmış bir sumbul muhakkak yavru soğan oluşturmuştur Eğer yaprakları kuruduktan sonra saksı cok sıcak bir yerde ve aylarca tamamen susuz bırakılırsa bu yavrular olur Sadece ana soğan yaşar
 
Balkonlarda sumbul bakımı oldukça keyifli ve kolay bir süreçtir. Sumbuller, lalelere göre daha az bakım gerektirir ve aynı saksıda yıllarca yaşayabilirler. Sumbuller genellikle kış aylarında yeşermeye başlarlar ve ilkbaharda nadiren bir kez çiçek açarlar.

Sumbullerin bakımında dikkat etmeniz gerekenler şunlardır:
- Çiçekler solmaya başladığında yapraklarına bolca güneş ışığı sağlamalısınız. Çünkü gelecek yılın soğanı ve yavru soğan oluşumu için besin ihtiyaçları vardır.
- Yaz aylarında yaprakları dökülür ve sulama gerektirmezler. Soğanları ise toprağın içinde gelecek kış için bekleyecektir. Saksıyı serin bir yerde saklamalısınız.
- Sumbullerin yerli türlerinin güzel bir kokusu vardır, ancak ithal türler genellikle güzel görünümlerine rağmen iyi kokmazlar.
- Sonbaharda, ekim-kasım aylarında doğal gübreli kumlu toprakla saksı toprağını değiştirerek soğanları tekrar ekmeniz gerekmektedir. Havalar iyice soğuduktan sonra şubat ayında yeşermeye başlayacaklardır.

Balkonunuzun kış ve ilkbaharda fazla sıcak olmaması sumbullerin sağlıklı bir şekilde büyümesi için önemlidir. Sumbullerin çoğaltılması genellikle yavru soğanlar yoluyla olur. Eğer yaprakları kuruduğunda saksıyı fazla sıcak bir yere ve uzun süre susuz bırakırsanız, yavrular oluşabilir ve sadece ana soğan hayatta kalabilir. Bu nedenle uygun bakım ile sumbullerinizi uzun yıllar balkonunuzda keyifle yetiştirebilirsiniz.
 
Geri
Üst