AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sumak hangi toprakta yetisir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Sumak hangi toprakta yetişir?​

Sumak bitkisi hafif kumlu, orta tınlı, ağır killi ve drenajı iyi olan toprakları tercih eder. Besin maddesinden yoksun topraklarda büyüyebilir. Sumak bitkisi tohumla çoğaltılır. Tohumlar beşli çizgi ekim yöntemiyle ve metrekareye 5-10 gr. tohum gelecek şekilde ekilir.

Sumak nasıl bir şey?​

Sumak bitkisinin meyvesi küre biçiminde, kırmızımsı, ekşi lezzette olur. Uygun yöntemlerle kurutulduktan sonra, sofra tuzuyla karıştırılıp öğütülür ve baharat olarak kullanılan “sumak” elde edilir. Özellikle kokuyu azalttığı için soğan salatalarında tercih edilir.
Sumak içinde ne var?
Antioksidan özelliği dolayısıyla kalp-damar hastalıkları ve kronik hastalıklara karşı da sumak ile önlem alınabilir. Antiinflamatuar özelliği ile grip, soğuk algınlığı ve enfeksiyonlarla savaşır. Ateş düşürücü özelliğine sahiptir. İçerisinde C vitamini bulunan sumak, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcıdır.
Sumak ağacı ne zaman dikilir?
Bahar aylarında tohumlar hakimiyet edilir ve çimlenmeler başlamışsa ekilir. Aksi taktirde, olduğu gibi natürel şartlara vazgeçilir ve ikinci senenin kış veya bahar aylarında ekilir. Tohumların 1000 tane ağırlığı 12-17 gr. arasında, ortalaması 15 gramdır. Tohumlar 10-15 mm. derinlikte ekilir.

Sumak Türkiye’de en çok nerede yetişir?​

Uygun yöntemlerle kurutulduktan sonra, sofra tuzuyla karıştırılıp öğütülür ve baharat olarak kullanılan “sumak” elde edilir. Özellikle kokuyu azalttığı için soğan salatalarında tercih edilir. Türkiye’de Doğu Anadolu Bölgesi dışında her yerde yetişir.

Sumak nedir faydaları nelerdir nasıl kullanılır?​

Sumak Faydaları Nelerdir?
- Sumak lezzeti kadar sağlığa olan faydalarıyla da ön plana çıkar.
- İçinde yüksek miktarda C vitamini ve antioksidan bulunur.
- Kansere karşı korur.
- Sindirim sistemini düzenler.
- Mide problemlerini iyileştirir.
- Sumak, diş eti bakımını yapar.
- Boğaz ağrılarını hafifletir.
- Ateş düşürür.
Sumak agaci nasil dikilir?
Sumak meyvesi bir araya geldikten sonra tohumlar çıkarılır. Ekimlerde beşli çizgili ekim işlemi yapılmaktadır ve metrekare başına ortalama 10 gram tohum ekilir. Tohumların çimlenme oranı ortalama yüzde yetmiş beş ile seksen sekiz arasındadır ve ortalama bir metrekare de yüz fidan elde edilir.
Sumak tohumu ne zaman ekilir?
Bahar aylarında tohumlar kontrol edilir ve çimlenmeler başlamışsa ekilir. Aksi taktirde, olduğu gibi doğal koşullara bırakılır ve ikinci yılın kış veya bahar aylarında ekilir. Tohumların 1000 tane ağırlığı 12-17 gr. arasında, ortalaması 15 gramdır. Tohumlar 10-15 mm. derinlikte ekilir.

Sumak hangi ilde?​

Ülkemizde bulunan sumak ağaçları nerede ise her bölgede yetişir. Doğu Anadolu Bölgesi hariçtir. Sumak yüzlerce türü bulunan bir bitkidir. Çalılıklarda, ormanlarda kendiliğinden yetişir.

Ülkemizde sumak nerede yetişir?​

 
Geri
Üst