AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Suma nedir nasil elde edilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.319
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Suma nedir nasıl elde edilir?​

Mayşelenmiş ve fermente edilerek %8 civarı alkol elde edilmiş üzüm şırasının, damıtılması ile elde edilen yüksek alkollü içkiye suma denir. Üretim esnasında, üzümün yanı sıra incir de kullanıldığı görülmektedir. Elde edilen sumayı ikinci kere ve bu sefer anason ile damıtırsanız rakı elde edersiniz.

Rakı nasıl yapılır?​

Rakı nasıl yapılır?
Rakı, Türk Gıda Kodeksi Distile Alkollü İçkiler Tebliği’ne göre Türkiye’de üretilen sadece suma* veya tarımsal kökenli etil alkol ile karıştırılan sumanın, geleneksel bakır imbiklerde, anason tohumu ile iki kez distile* edilmesiyle üretilen bir distile alkollü içkidir[1].

Rakı neden yapılır?​

Rakı, yapımında suma ve anason tohumu kullanılan alkollü bir içkidir. Damıtma yoluyla elde edilen sumanın sade veya tarımsal kökenli etil alkolle karıştırılmış olarak 5000 litre veya daha küçük hacimli geleneksel bakır imbiklerde anason tohumuyla ikinci kez damıtılmasıyla elde edilir.

Suma Fabrikası nedir?​

Suma Fabrikası nedir?
eskiden tekel’e ait olan şu anda mey alkollü içkiler san. ve tic. a.ş. ‘nin sahip olduğu manisa alaşehir’de bulunan üzümlerden alkol elde eden fabrika.
Rakı nasıl yapılır malzemeleri?​
Rakı için gerekli malzemeler;
- 1 litre etil alkol.
- 3 cc Anason Yağı,
- 6 cc Bitkisel Gliserin,
- 1133 cc kadar hazır su,
- Yaş üzüm aroması,
- Aktif karbon.

Evde en iyi rakı nasıl yapılır?​

Evde en iyi rakı nasıl yapılır?
ALFASOL marka Saf Anason yağı ile evde rakı yapımı artık çok kolay. Bir kapta 1 litre etil alkol ile 3 cc ANASON YAĞI karıştırılır. Ayrı bir kapta 1.2 litre su ile 5 adet kesme şeker karıştırılır. Daha sonra hazırlanan bu iki karışım birbiri ile karıştırılır.

Rakı Hangi meyveden yapılır?​

Bir içkinin rakı diye tanımlanabilmesi için üzüm, incir, erik gibi şekerli meyvelerden elde edilen etil alkol ile yapılması şartı vardır. Ülkemizdeki mevzuat ve rakının coğrafi işareti, meyve işini daha da kısıtlamış ve üzümden elde etil alkolün rakıda en az yüzde 65 oranında bulunması şartını getirmiştir.

Şeker pancarından alkol yapılır mı?​

Şeker pancarından alkol yapılır mı?
KONYA Şeker iştiraklerinden biyoetanol üretim tesisinde, şeker pancarının atık maddesi melas, işlemlerden geçerek yakıt, kozmetik ve sirke sanayisinde kullanılan etil alkole (etanol) dönüştürülüyor.

Suma neden yapılır?​

Suma, üzüm ve incir mayşesinin damıtılmasıyla elde edilen bir içki alkolü. Yapımında genelde üzüm tercih edilir; çünkü incir suması nitelik ve nicelik bakımından önemsizdir. Rakı yapımında da üzüm suması kullanılır.
 
Suma, mayşelenmiş ve fermente edilmiş üzüm şırasının damıtılması ile elde edilen yüksek alkollü içecektir. Üretim sürecinde genellikle üzüm kullanılsa da, bazı durumlarda incir de kullanılabilmektedir. Suma, Türk Gıda Kodeksi Distile Alkollü İçkiler Tebliği'ne göre sadece suma veya tarımsal kökenli etil alkol ile karıştırılarak elde edilen ve anason tohumu ile distile edilen bir içkidir.

Rakı yapımında, suma veya tarımsal kökenli etil alkol ile anason tohumu karıştırılarak geleneksel bakır imbiklerde iki kez distile edilir. Rakının yapımında kullanılacak malzemeler arasında etil alkol, anason yağı, bitkisel gliserin, su, yaş üzüm aroması ve aktif karbon bulunmaktadır.

Evde en iyi rakı yapmak isteyenler için ALFASOL marka Saf Anason Yağı ile kolay bir şekilde rakı yapılabilir. 1 litre etil alkol ile 3 cc anason yağı bir kapta karıştırılırken, 1.2 litre su ve 5 adet kesme şeker de ayrı bir kapta karıştırılır. Daha sonra bu karışımlar bir araya getirilerek karıştırılır.

Rakı, üzüm, incir, erik gibi şekerli meyvelerden elde edilen etil alkol ile yapılmalıdır. Ülkemizdeki mevzuata göre rakıda en az %65 oranında üzümden elde edilen etil alkol bulunması gerekmektedir.

Öte yandan, suma genellikle üzüm ve incir mayşesinin damıtılmasıyla elde edilen bir içki alkolüdür. Üzüm tercih edilir çünkü incir suması genellikle önemsizdir ve rakı yapımında da genellikle üzüm suması kullanılır.
 
Geri
Üst