AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sulh hukuk mahkemesi nasil kurulur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.461
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Sulh hukuk mahkemesi nasıl kurulur?​

İlgili kanunun 5. maddesi hukuk mahkemelerinin kuruluşunu belirtmektedir. Buna göre; sulh hukuk mahkemesi kurulacağı yerin coğrafi durumu ve yoğunluğu dikkate alınarak Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun olumlu görüşünün alınmasının ardından Adalet Bakanlığı tarafından kurulur.

Sulh hukuk mahkemesi ne kadar sürer?​

Sulh hukuk mahkemelerindeki davaların ortalama görülme süresi 112 gündür. Ortaklığın giderilmesi davası taraf sayısının çok olduğu ve bilirkişi incelemesine muhtaç davalardan olduğundan ortalama 1 yıl süreceğini söylemek mümkündür.

Asliye Sulh mahkemesi neye bakar?​

Asliye Sulh mahkemesi neye bakar?
Asliye hukuk mahkemesi ve sulh hukuk mahkemesi özel hukuk uyuşmazlıklarına bakmakla görevli temel iki mahkemedir. Kanunda belirli bir uyuşmazlık türü için açıkça özel bir mahkemenin görevli olduğu kabul edilmişse, uyuşmazlığı çözmeye görevli mahkeme kanunun belirlediği o özel görevli mahkemedir.

Sulh hukuk değişik is dosyası nedir?​

Değişik İş Dosyası Ne Demektir? Mahkemelerin esasına girmediği ancak hakim kararı gerektiren işlemlerle ilgili verdikleri kararların ortak adıdır. Değişik iş dosyalarında genellikle sadece dosya üzerinden inceleme yapılır ve duruşma icra edilmeksizin karar verilir.

Sulh hukuk hangi davalar?​

6100 Sayılı Sulh Hukuk Mahkemelerinin görevini düzenleyen maddesi gereğince kiralanan taşınmazların İcra ve İflas Kanunu’na göre ilamsız icra yolu ile tahliyesine dair hükümler ayrık olmak üzere, kira ilişkisinden doğan alacak davaları da dahil tüm uyuşmazlıkları konu alan davalar ile bu davalara karşı açılan davalar …

Sulh hukuk Hakimi ne iş yapar?​

Sulh hukuk Hakimi ne iş yapar?
Sulh ceza hakimliği, diğer bir deyişle sulh ceza mahkemesi, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’na göre yapılan bazı soruşturma işlemleri ile bu işlemlere yapılan itirazlar ve idari nitelikte bazı işlemlere (Örn, idari para cezasına itiraz) itirazları inceleyen bir hakimlik/mahkeme olarak görev yapmaktadır.

Sulh Hukuk Mahkemesi genel mahkeme midir?​

Sulh hukuk mahkemesi; belirli özel hukuk davalarına bakmak üzere kurulmuş olan, asıl görevli mahkeme olan asliye hukuk mahkemesi ile birlikte iki genel mahkemeden biridir (5235 sayılı Kanun m.4). Sulh hukuk mahkemeleri, tek hakimli olup her yargı çevresinde (adliyede) kurulması gereken mahkemelerdendir.

Sulh Hukuk mahkemesi ne iş yapar?​

Sulh ceza mahkemesi ne iş yapar?​

Sulh ceza mahkemesi ne iş yapar?

Sulh Hukuk Mahkemesi ne iş yapar?​

 
Sulh Hukuk Mahkemeleri, özel hukuk uyuşmazlıklarına (örneğin; kira ilişkilerinden doğan alacak davaları) bakmakla görevli mahkemelerdir. Bu mahkemeler, kira kontratlarından kaynaklanan uyuşmazlıkların yanı sıra taşınmazların ilamsız icra yoluyla tahliyesine ilişkin davaları da ele almaktadır. Ayrıca sulh hukuk mahkemeleri, sulh ceza mahkemesi ile karıştırılmamalıdır.

Sulh Hukuk Mahkemeleri genellikle tek hakimli mahkemelerdir ve her yargı çevresinde (adliyede) kurulması gerekmektedir. Bu mahkemeler, talep edilen davalara ilişkin olarak dosya üzerinden inceleme yapar ve karar verir. Duruşma yapılması gerektiğinde ise duruşma düzenler.

Sulh ceza mahkemeleri ise, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'na göre belirli soruşturma işlemlerini yürüten, bu işlemlere yapılan itirazları değerlendiren ve idari nitelikteki bazı işlemlere ilişkin itirazları inceleyen bir hakimlik veya mahkemedir. Dolayısıyla sulh hukuk mahkemeleri ile sulh ceza mahkemeleri farklı görev alanlarına sahiptir.
 
Geri
Üst