AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sulh ceza Mahkemesi tutuklama kararina itiraz nereye yapilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
141.098
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Sulh ceza Mahkemesi tutuklama kararına itiraz nereye yapılır?​

Tutuklama kararına itirazın nasıl ve nereye yapılacağı CMK md. 268’de ayrıntılı olarak düzenlenmiştir. Tutuklama kararına itiraz, tutuklamaya itiraz dilekçesi verilerek veya tutuklama kararını veren mahkemeye beyanda bulunularak bu beyanın katip tarafından tutanağa geçirilmesi ile yapılabilir (CMK 101/5 ve 268/1).

Istinaf red kararından sonra ne olur?​

Istinaf red kararından sonra ne olur?
İstinaf başvurusunun dosya üzerinden esastan reddi halinde, yerel mahkeme kararının yerinde olduğu, hükümde herhangi bir hukuka aykırılık olmadığı bölge adliye mahkemesi tarafından tespit edilmiş olur. Böylece ceza davasının istinaf incelemesi aşaması sona erer.

Bolge Adliye mahkemesi kararina itiraz edilir mi?​

CMK Madde 308/A – (Ek: 20/7/2017-7035/23md.) – (1) Bölge adliye mahkemesi ceza dairelerinin kesin nitelikteki kararlarına karşı bölge adliye mahkemesi Cumhuriyet başsavcılığı re’ sen veya istem üzerine, kararın kendisine verildiği tarihten itibaren otuz gün içinde kararı veren daireye itiraz edebilir.

Asliye Ceza mahkeme kararına İtiraz nereye yapılır?​

Asliye Ceza mahkeme kararına İtiraz nereye yapılır?
Asliye Ceza Mahkemesi Kararına İtiraz Nereye Yapılır? Asliye ceza mahkemesi, diğer ceza mahkemelerinin görevli olmadığı tüm dava ve işlere bakmakla görevli olan temel mahkemedir.
Yargıtay Ceza Genel Kurulu, temyiz incelemesinin yapılması gerektiğine hükmetmiştir.?​
Yargıtay Ceza Genel Kurulu, “karar hukuka aykırıdır, karar kanuna aykırıdır” şeklindeki beyanları temyiz sebebi olarak kabul etmiş ve hükmün 5271 sayılı CMK’nın 288.maddesi kapsamında temyiz incelemesinin yapılması gerektiğine hükmetmiştir (Ceza Genel Kurulu 2020/194 karar ve 2020/197 karar).

Asliye Ceza Mahkemesi, Genel mahkemedir.?​

Asliye Ceza Mahkemesi, Genel mahkemedir.?
Asliye ceza mahkemesi, diğer ceza mahkemelerinin görevli olmadığı tüm dava ve işlere bakmakla görevli olan temel mahkemedir. Asliye ceza mahkemesi hâkimi tarafından verilen kararlara yapılacak itirazların incelenmesi ise yargı çevresinde bulundukları ağır ceza mahkemesi tarafından yapılır (CMK md.268/3-c).

İtiraz dilekçesinin İçeriği nasıl olmalıdır?​

İtiraz Dilekçesinin İçeriği Nasıl Olmalıdır? Ceza Muhakemesi Kanunu’na göre itiraz dilekçesinin içeriğinden itiraz edilen kararın açıkça yazılı olması, itiraz iradesinin dilekçe kapsamından anlaşılması ve itiraz edenin dilekçeyi imzalaması yeterlidir. İtiraz dilekçesinin gerekçeli olması şart değildir.
 
Sulh Ceza Mahkemesi tutuklama kararına yapılan itirazın detayları Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun (CMK) 268. maddesinde açıkça belirtilmiştir. Buna göre, tutuklama kararına itiraz, tutuklamaya karşı dilekçe verilerek veya tutuklama kararını veren mahkemeye beyanda bulunularak bu beyanın tutanağa geçirilmesiyle yapılabilir (CMK 101/5 ve 268/1).

İstinaf başvurusunun reddedilmesi durumunda, yerel mahkeme kararının yerinde olduğu ve hükümde herhangi bir hukuka aykırılık olmadığı bölge adliye mahkemesi tarafından tespit edilir. Böylece ceza davasının istinaf incelemesi aşaması sona erer.

Bölge adliye mahkemesi ceza dairelerinin kesin nitelikteki kararlarına karşı bölge adliye mahkemesine Cumhuriyet başsavcılığı re'sen veya istem üzerine, kararın kendisine tebliğ edildiği tarihten itibaren otuz gün içinde itiraz edilebilir (CMK Madde 308/A).

Asliye Ceza Mahkemesi kararlarına itiraz da asliye ceza mahkemesine yapılır. Asliye Ceza Mahkemeleri, diğer ceza mahkemelerinin görev almadığı tüm dava ve işlere bakmakla görevlidir.

İtiraz dilekçesinin içeriği, itiraz edilen kararın açıkça belirtilmesi, itiraz iradesinin dilekçe kapsamından anlaşılması ve itiraz edenin dilekçeyi imzalaması gerektiğini belirtir. Gerekçeli bir itiraz dilekçesi sunulması şart değildir, ancak itiraz edilen kararın net bir şekilde belirtilmesi önemlidir.
 
Geri
Üst