AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sulh ceza mahkemesi neye bakar?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.633
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Sulh Ceza Mahkemesi neye bakar?​

5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’na göre yapılan bazı soruşturma işlemleriyle bu işlemlere yapılan tüm itirazlar ve idari para cezası, trafik cezası veya park cezası gibi idari nitelikte olan bazı işlem ve işlere yapılan itirazları inceleyen ve itirazlar hakkında karar veren bir mahkemedir.

Sulh ceza hakimi nedir?​

5235 sayılı kanuna göre; sulh ceza hakimliği, kanunların ayrıca görevli kıldığı haller saklı kalmak üzere, yürütülen soruşturmalarda hâkim tarafından verilmesi gerekli kararları almak, işleri yapmak ve bunlara karşı yapılan itirazları incelemekle görevlidir.

Sulh hukuk mahkemelerinde görülen davalar nelerdir?​

Sulh hukuk mahkemelerinde görülen davalar nelerdir?
SULH HUKUK MAHKEMESİ HANGİ DAVALARA BAKAR:
- Kat mülkiyetinden kaynaklanan davalar,
- İzale-i şuyu (ortaklığın giderilmesi) davası,
- Kiralananın tahliyesi davası,
- Kira ilişkisinden kaynaklanan tespit davası,
- Kira bedelinin uyarlanması davası,
- Kira sözleşmesinin iptali,
- Miras ortaklığına temsilci atanması,

Sulh ceza mahkemesi ne demek?​

Sulh ceza mahkemesi ne demek?
Sulh ceza hakimliği, diğer bir deyişle sulh ceza mahkemesi, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’na göre yapılan bazı soruşturma işlemleri ile bu işlemlere yapılan itirazlar ve idari nitelikte bazı işlemlere (Örn, idari para cezasına itiraz) itirazları inceleyen bir hakimlik/mahkeme olarak görev yapmaktadır.

5 sulh ceza mahkemesi hangi davalara bakar?​

Soruşturma aşamasında yapılan işlemlerin haksız olduğu veya bu işlemlere gerek olmadığı ile ilgili olarak sulh ceza hakimliklerine başvurulabilmektedir. Bu işlemler gözlem altına alma kararı, yakalama kararı, gözaltına alma kararı veya tutuklama kararına itirazların inceleme noktası olarak görev yapmaktadır.

Ceza mahkemesi hangi davalara bakar?​

Görevli mahkemenin belirlenmesi konusunda birçok istisna olmasına rağmen temel kriter şudur: 10 yıl veya daha az hapis cezası gerektiren dava ve işlere asliye ceza mahkemesi bakmakla görevlidir (5235 Sayılı Kanun md. 12). 10 yıldan fazla hapis cezası gerektiren dava ve işlere de ağır ceza mahkemesi bakmakla görevlidir.

Sulh Ceza Mahkemesi ne kadar sürer?​

Sulh Ceza Mahkemesi ne kadar sürer?
Ceza mahkemelerinde kanunlara göre hedef süre ortalama 300 ile 390 gün olarak belirlenmiştir. Bu anlamda ceza mahkemeleri suçun niteliğine göre değişebileceği gibi yaklaşık olarak 10 ile 13 ay arasında değişiklik gösterebilir.

Sulh ceza sorgusu ne demek?​

Sulh ceza sorgusu ne demek?
Sorgu, şüpheli veya sanığın hakim veya mahkeme tarafından soruşturma veya kovuşturma konusu suçla ilgili olarak dinlenmesi anlamına gelmektedir. Sorgu, hem soruşturma aşamasında Sulh Ceza Hakimliği tarafından hem de kovuşturma aşamasında ceza davasının açıldığı yetkili ve görevli mahkeme tarafından yapılmaktadır.
Sulh hukuk Mahkemesinde dava nasıl açılır?​
Sulh Hukuk Mahkemesinde Nasıl Dava Açılır? Sulh hukuk mahkemesinin görev alanına giren bir uyuşmazlık varsa öncelikle o uyuşmazlığa bakmaya yetkili sulh hukuk mahkemesi tespit edilir. Bunun üzerine yetkili mahkemeye verilecek bir dava dilekçesi ile dava açılır.
4 asliye hukuk mahkemesi nedir?​
Asliye hukuk mahkemesi; özel hukuk uyuşmazlıklarına bakmakla görevli asıl mahkemedir (6100 sayılı HMK m.2). Asliye hukuk mahkemeleri, tek hakimli olup her yargı çevresinde (adliyede) kurulması zorunlu mahkemelerdendir (5235 sayılı Kanun m.5).

Sulh Ceza Mahkemesi ne kadar ceza verebilir?​

Sulh Ceza Mahkemesi ne kadar ceza verebilir?
Türkiye’deki sulh ceza mahkemelerinde, iki yıla kadar (iki yıl dahil) hapis cezaları ve bunlara bağlı adlî para cezaları ile bağımsız olarak hükmedilecek adlî para cezalarına ve güvenlik tedbirlerine ilişkin hükümlerin uygulanmasına ilişkin davalar görülür..Ayrıca özel kanunlarda ve tüzüklerde davayı sulh ceza …

5 asliye ceza mahkemesi hangi davalara bakar?​

5 asliye ceza mahkemesi hangi davalara bakar?
Asliye Ceza Mahkemesi on yıl veya daha az hapis cezasını gerektiren suçların yargılamasını yapmakla yükümlü bir mahkemedir. Asliye Ceza Mahkemesi diğer kanunlarla başka mahkemelerin görevli kılınmadığı tüm ceza davalarına ve işlere bakmaktadır.

5 asliye ceza mahkemesi ne demek?​

Asliye ceza mahkemesi, ceza yargılaması sisteminin temel mahkemelerinden biridir. Diğer ceza mahkemelerinin görevli olmadığı tüm dava ve işlere asliye ceza mahkemesi bakmakla görevlidir.

Asliye Ceza Mahkemesi neye bakar?​

10 yıl veya daha az hapis cezası gerektiren dava ve işlere asliye ceza mahkemesi bakmakla görevlidir (5235 Sayılı Kanun md. 12). 10 yıldan fazla hapis cezası gerektiren dava ve işlere de ağır ceza mahkemesi bakmakla görevlidir.
 
Sulh Ceza Mahkemesi, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'na göre belirli soruşturma işlemlerini, bu işlemlere yapılan itirazları, idari para cezaları, trafik cezaları gibi idari nitelikteki işlemlere yönelik itirazları inceleyen ve karar veren bir mahkemedir. Sulh ceza hakimliği ise soruşturmalar sırasında gerekli kararları almak, işleri yapmak ve yapılan itirazları incelemekle görevlidir.

Sulh hukuk mahkemeleri ise genellikle kat mülkiyetinden kaynaklanan davalar, izale-i şuyu davaları, kiralananın tahliyesi davaları, kira bedelinin uyarlanması davaları, miras ortaklığına temsilci atanması gibi konuları görülen mahkemelerdir.

Sulh ceza mahkemesi, soruşturma aşamasında yapılan işlemlerin haksız olduğu veya bu işlemlere gerek olmadığı iddialarına bakar. Gözaltı, tutuklama gibi kararlara yapılan itirazları değerlendirir. Ceza mahkemelerindeki davaların süresi ise genellikle suçun niteliğine göre değişiklik gösterebilir, ancak hedeflenen süre genellikle ortalama 300 ile 390 gün arasındadır.

Sulh ceza sorgusu ise şüpheli veya sanığın soruşturma veya kovuşturma konusu suçla ilgili olarak hakim veya mahkeme tarafından dinlenmesini ifade eder.

5 asliye ceza mahkemesi, 10 yıl veya daha az hapis cezasını gerektiren suçların yargılamasını yapmakla yükümlüdür. Asliye ceza mahkemeleri diğer mahkemelerin görevli kılınmadığı tüm ceza davalarını görürler. Ayrıca, asliye ceza mahkemeleri, ceza yargılamasının temel mahkemelerindendir ve diğer ceza mahkemelerinin görev alanına girmeyen dava ve işlere bakarlar.
 
Geri
Üst