Sulfurik asit ele dokulurse ne olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.120
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Sülfürik asit ele dökülürse ne olur?​

Üst boyutta bir yanığa sebep olur. Uzun süre maruz kalsalardı kemiğin erimesine kadar ilerleyebilirdi. Ayrıca solunum yolu sıkıntılarına neden olur. Akciğer kanserine kadar ilerleyen bir sağlık sorununa sebep olabilir.
Asit cilde temas ederse ne yapılmalı?
Asetik asit, hidroklorik asit, fosforik asit ve sülfürik asidin deri ile temasında hemen bol çeşme suyu ile yıkamalı, bulaşan giyecekler çıkarılmalıdır. Önce temas ettiği alanlar iyice yıkanmalı, sonra soda, bikarbonat gibi yumuşak bir alkali çözeltisi uygulanmalıdır.

Sülfürik asit nelerle tepkimeye girer?​

Sülfürik asit; H2SO4 formülü ile güçlü ve son derece aşındırıcı bir asittir. Canlı dokulardan metallere ve taşlara kadar bir çok farklı malzemeyi aşındırabilir. Tarihte vitriol yağı olarak da bilinen sülfürik asit; hafif viskozite ve keskin kokuya sahip olup su ve diğer çözücülerde kolaylıkla çözünür.
Sülfürik asit insanı eritir mi?
Cesedin aside atılması gibi bir durum da söz konusu olamaz. Çünkü insan cesedi asitte tamamen erimez. Kemik ve diş parçaları mutlaka kalır. Yakarak yok etmeleri mümkün olmamıştır.
Konsantre sülfürik asit, birçok organik maddeden suyu çeker ve ısıveren (egzotermik) bir tepkime oluşturur. Bu özelliğinden dolayı, temas edildiğinde cilde büyük zararlar verebilir.
Sülfürik asit yanıcı mı?
Yanıcı değildir. Ama bulunduğu bölgede veya yakınlarında oluşabilecek yangınla Aniden buharlaşma olur bu buharlaşmadan tehlikeli gaz olan sülfür oksit oluşur. Yangın oluşan bölgede özel kimyasal korunma elbiseleri ve özel solunum aparatları olmadan Bulunmayınız.

Asit yanıklarında cilt oksijenli su ile yıkanır mı?​

Eğer kesik ciddi ise hekime müracaat edilir ancak ilk yardım olarak önce bir dezenfektan ile (örneğin oksijenli su) yıkanır, sonra kesilen yerin hemen üstünden basınç uygulayarak kanamanın durması sağlanır. Ancak bu işlem 5 dakikadan fazla olmamalıdır.
Kimyasal yutulması durumunda ne yapılmalı?
Yutulması durumunda kişi hemen kusturulur ve mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulur. Alüminyum, amonyum, kobalt, bakır, magnezyum, nikel, potasyum, sodyum, çinko, kadmiyum ve sülfatın deri ile temasında iyice yıkanmalı, eğer deri reaksiyon gösteriyorsa sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Sülfürik asit su elektriği iletir mi?​

Sülfürik asit çeşitli derişimleri halinde gübre, pigment, boyar madde, patlayıcı madde, ilaçlama, inorganik tuz ve petrol arıtım ve metalurji işlemlerinde kullanılır. Ayrıca çeşitli pillerin yapımında da sülfürik asitten yararlanılır. Halk arasında “akü asidi” diye bilinir. Elektriği iletir.
Sülfürik asit kezzap mı?
Halk arasında kezzap atma olarak bilinse de aslında asit saldırılarında genelde kezzap değil sülfürik asit kullanılır. Nitrik asidin kullanıldığı vakalar da bulunmaktadır. Nadir olarak hidroklorik asit kullanılsa da sülfürik asit kadar güçlü değildir.
İşte kemik eriten hidroflorik asit. Kemikleri saniyeler içinde eritiyor.
İnsan vücudunu hangi asit eritir?
Hidroklorik asit, sağladığı kolaylıkların yanında, zehirli bir maddedir ve insan dokuları başta olmak üzere çoğu yüzeye büyük tahribat verir.

Sülfürik asit cilde temas ederse ne olur?​

Derişik sülfürik asit gayet kaşındırıcı olup, deride şiddetli yanıklar meydana getirir. Temas halindeki bölge göz duşu veya seyreltik baz ile yıkanmalıdır. Su ile yıkandığı takdirde ısı açığa çıkacaktır ve termal yanıklara sebebiyet verecektir.
Asit deriye zarar verir mi?
Özellikle bazı durumlarda kullanılması yarardan çok zarara sebep olabilir. Bazı ciltler aşırı hassas olduğundan kimyasal asitler bu ciltler için tahriş edici olabilir. Bu tip cilt yapısına sahip olanların ya da cilt hastalıkları olanların kullanmadan önce mutlaka bir cilt doktoruna danışmanları gerekmektedir.

Asit yanıcı mıdır?​

Mavi turnusol kağıdını kırmızıya çevirirler. Bazlarla tepkimeye girdiklerinde tuz ve su oluştururlar. (Nötralleşme Tepkimesi) Ciltte yanıcı bir his uyandırırlar.
 
Geri
Üst