- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.137
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Sûfî diye kime denir?
Sufiler ilk dönemlerde ibadet ve zühd ile uğraşan ve “zâhid, âbid, nâsik” olarak nitelendirilen kişilerdi. Sufi kelimesi sözlük anlamı ise mutasavvıf manasına gelmektedir.Sûfî kelimesi nereden gelir?
Sûfî kelimesinin kökü olarak en çok hüsn-ü kabul gören kelime, “yün” anlamına gelen Arapça “sûf”tur. Klâsik tasavvuf yazarlarının ilklerinden olan Ebû Nasr Serrâc (ölm. 378/988); “peygamberlerin, evliyâ ve asfıyânın yolu” dediği sûf giyme âdetinden hareketle sûfî kelimesini bu kökten sayar.
Sûfî öğretisi nedir?
Sûfizm, bir din ya da dinin tamamlayıcı bir parçası değil, tüm dinlerin ve maneviyatın kalbidir, kalbin yoludur. “Eli işte gönlü Hüda’da” sözü bunu ifade eder. Sûfi kalbini açmak için sürekli gayret etmek zorunda olduğuna dair söylemleri yerine getirmekle mükelleftir. Bunun da temeli zikirdir.
Sûfî kadın olur mu?
Bu değerlendirmelerin yanı sıra tarihte kadın sufilerde bulunuyor. Haksever’in verdiği bilgilere göre; Kadın sûfîler hakkında tasavvuf literatüründeki ilk eser Ebû Abdurrahman Sülemi”ye ait. Zikru’un-nisveti’l-müteabbidati’s-sûfîyyat’ı adlı eserde seksen dört sûfî kadından söz ediliyor.Sûfîler ne yapar?
Allah yolunda, “bencillikten” ve “bencilik”ten arınmak. Varlığını, kimliğini, yüzünü, asıl sahibi olan Allah’a teslim etmektir. Hayatı bütünüyle bir “secde” haline getirmektir.
Sufiler ne yapar?
Dilimize Arapçadan geçmiş olan sofu kelimesi, sufi sözcüğünden türetilmiştir. Sufi bilen, gören, idrak eden anlamına gelirken sofu, dinin gerekliliklerini yerine getiren demektir. Sofu olan kişiler dinin sadece ibadet yönüyle ilgilenirler.
Sufiler neden döner?
insanlar bu evrenin mikro versiyonudur. Bu evren sürekli dönmektedir, sufiler de bu gerçeği anlamak, kendi içlerine bakmak, kendilerini keşfetmek ve tanımak ve ilahi aşkı bulmak için “sema” tekniğini kullanırlar.
Sufi düşünce nedir?
Hal ile hallenmek ne demek?
yeni bir hale gelmek, başka bir hal kazanmak.Dervişler ne yapar?
Allah’a giden yol olarak kabul edilen tarikatler, dervişlerin üniversitesi olmuştur. Derviş mürşidinin tasarrufatı altında adedini mürşidin belirlediği Allah’ın zikri ile meşgul olup nefsindeki kötülüklerden arınıp insan olabilme, Allah’a kulluk yapabilme gayretiyle yaşar.
Fake tasavvufi kavram mı?
Fakat fakr çok defa tasavvufî bir makam değil bir yol yahut metot olarak görülmüştür. Nitekim Müzeyyin, “Allah’a giden yollar yıldızlar kadar çoktur, bunların en iyisi fakrdır” derken bu hususa işaret etmiştir (Kuşeyrî, s. 544). Fakir de aynen sûfî gibi tarif edilmiştir.