AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sufa hakkini kimler kullanabilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.798
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Şufa hakkını kimler kullanabilir?​

Şufa hakkının kimler tarafından kullanılabileceği Medeni Kanun md. 732’de açıkça ifade edilmiştir. Şufa hakkı ancak paydaşlar tarafından kullanılabilir. Taşınmazda paydaş olmayan ancak kişisel bir alacak hakkına sahip olanlar veya taşınmazda sınırlı bir ayni hakka sahip olanlar şufa hakkını kullanamaz.

Şufa davası kime açılamaz?​

Şufa Davası Kime Açılamaz? Önalım hakkı davaları açılamayacak kişi bahsi geçen taşınmaz malı satan kişidir. Şufa hakkı davası yalnızca mülkü satın alan üçüncü kişiye karşı açılabilir. Önalım hakkı davası açmak için Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvuru yapmanız gerekir.

Şufa davası nasıl kazanılır?​

Şufa davası nasıl kazanılır?
Şufa davası, satışın, hak sahibi paydaşa, alıcı veya satıcı paydaş tarafından noter aracılığı ile bildirildiği tarihin üzerinden 3 ay ve her halde satışın üzerinden 2 yıl geçmekle düşer. Bu süre hak düşürücü süre olup mahkemece resen göz önüne alınır.

Şufa hakkı hangi durumlarda kullanılır?​

Şufa hakkı hangi durumlarda kullanılır?
Ön Alım Hakkı (Şufa Hakkı) Kime Karşı Kullanılır? Şufa hakkı kural olarak, payı satın alan üçüncü kişiye karşı kullanılabilir. Bu anlamda ön alım hakkına sahip paydaş, önalım hakkından doğan talebine istinaden açacağı davayı, paydaşın payını sattığı üçüncü kişiye karşı açmalıdır.

Şufa davasında keşif zorunlu mu?​

Satış parasında muvazaa, payın bağış olarak devredilmiş görünmesine rağmen satış olduğuna dair muvazaa. Muvazaalı satş bedelinin tespitinde kesin delil elde edilemezse keşif yapılmalıdır. Kötü niyetli temliklerde, salt araya bağış işleminin girmesi şufa hakkının kullanılmasına engel olmaz.

Şufa hakkı kaç yıl geçerli?​

Önalım hakkı, satışın hak sahibine bildirildiği tarihin üzerinden üç ay ve her halde satışın üzerinden iki yıl geçmekle düşer. Sözleşmeden doğan önalım hakkı ise, en çok 10 yıllık süre için kararlaştırılır ve kanunlarla belirlenen süreyle tapu siciline şerh edilebilir.

Hisseli tapuda şufa hakkı kalktı mi?​

Hisseli tapuda şufa hakkı kalktı mi?
28 Ekim 2020’de kabul edilen, 04 Kasım 2020 tarihine de resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren, 7255 Sayılı Gıda, Tarım ve Orman Alanında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanunun 20. Maddesine göre artık sınırdaş maliklerin şufa yani ön alım hakkı kaldırılmış oldu.

Önalım hakkı nasıl kazanılır?​

Önalım hakkı nasıl kazanılır?
Önalım (Şuf’a) Hakkının Kullanılması Önalım hakkının kullanılması için önalım olayının gerçekleşmiş olması gerekir. Önalım olayı, satış sözleşmesi veya ekonomik açıdan satışa eşdeğer bir hukuki işlemdir. Hakkın konusu olan taşınmazın üçüncü kişiye satılması halinde önalım hakkı sahibi dava yolu ile hakkını kullanır.
 
Şufa hakkı, Medeni Kanun md. 732'de belirtildiği gibi yalnızca paydaşlar tarafından kullanılabilir. Taşınmazda paydaş olmayanlar veya taşınmazda sınırlı ayni hakka sahip olanlar şufa hakkını kullanamazlar.

Şufa davası ise, önalım hakkı davalarının sadece mülkü satın alan üçüncü kişiye karşı açılabileceğini belirtir. Yani, önalım hakkı davaları satışı gerçekleştiren satıcıya karşı açılamaz, yalnızca mülkü satın alan üçüncü kişiye karşı açılabilir. Bu dava için Asliye Hukuk Mahkemesi'ne başvurulması gerekmektedir.

Şufa davasında kazanmak için satışın bildirilmesinden itibaren 3 ay veya en fazla 2 yıl içinde mahkemeye başvurulması gerektiği belirtiliyor. Bu süre hak düşürücü süre olarak kabul edilir ve mahkeme tarafından dikkate alınır.

Önalım hakkı genellikle payı satın alan üçüncü kişiye karşı kullanılır ve talep davası, payın satıldığı üçüncü kişiye karşı açılmalıdır.

Hisseli tapuda artık sınırdaş maliklerin şufa hakkı olan ön alım hakkı 28 Ekim 2020'de kabul edilen 7255 Sayılı Kanun ile kaldırıldı. Bu değişiklikle sınırdaş maliklerin şufa hakkı kullanımı sona erdirildi.

Önalım hakkını kazanmak için önalım olayının gerçekleşmiş olması gerekmektedir. Önalım olayı, satış sözleşmesi veya ekonomik açıdan satışa eşdeğer bir hukuki işlemi içerir. Eğer taşınmaz üçüncü bir kişiye satılmışsa, önalım hakkı sahibi dava yoluyla hakkını kullanabilir.
 
Geri
Üst