AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sufa hakkindan nasil kurtuluruz?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Şufa hakkından nasıl kurtuluruz?​

Şufa Davasından Nasıl Kurtulurum Önalım hakkı davasından kurtulmak için tek yol, paydaşların dava açma hakkı sürelerinin dolması durumunda dava açamamalarıdır. Paydaşların önalım haklarını kullanmak için belirli bir süreleri vardır.
Paydaşların şufa hakkından feragat etmeleri mümkündür. Feragat resmi biçimde resen düzenlenip tapuya tescille olur. Ancak feragat, belli bir alıcı içinse yazılı olması yeterlidir. Paydaşlar, geçerli bir feragat olmadıkça her zaman şufa hakkını kullanabilirler.

Hangi durumlarda önalım hakkı kullanılamaz?​

Yasal önalım hakkının kullanılabilmesi için payın paydaşlar dışında üçüncü bir kişiye satılması gerekir. Ancak satış halinde önalım hakkı kullanılabilir. Bağışlama, trampa vb. haller hariçtir. Cebri artırma ile yapılan satışlarda önalım hakkı kullanılamaz.

Mirasçının önalım hakkı var mı?​

Mirasçının önalım hakkı var mı?
Mirasçılar Miras Taksimine Kadar Şufa Hakkını Kullanabilir Mi? Mirasçılar miras taksimine değin tereke üzerinde yani miras üzerinde elbirliği ile mülkiyet hakkına sahiptirler.

Şufa hakkı ne zaman kullanılmaz?​

Şufa Hakkı Fiilen Taksim Edilmemiş Taşınmazda Kullanılır Müşterek veya iştirak halinde mülkiyete tabi taşınmazda hangi paydaşın gayrimenkulün hangi bölümünü kullanacağı sözleşmeyle veya fiilen paydaşlara arasında belirlenmişse bu taşınmazdaki payın satışı halinde şufa hakkı kullanılamaz.

Önalım hakkı ne zaman doğar?​

Önalım Hakkı ile İlgili Yargıtay Kararları Bu hak paylı mülkiyet ilişkisi kurulduğu anda doğar ve satışın yapılmasıyla kullanılabilir hale gelir. TMK’nın 733. maddesi gereğince yapılan satışın alıcı veya satıcı tarafından diğer paydaşlara noter aracılığıyla bildirilmesi zorunludur.

Şufa davasında mülkiyet ne zaman geçer?​

Şufa davasında mülkiyet ne zaman geçer?
Türk medeni kanunun 733/4 maddesi gereği Önalım hakkı, satışın hak sahibine bildirildiği tarihin üzerinden üç ay ve her halde satışın üzerinden iki yıl geçmekle düşer. Bu süre hak düşürücü süredir. Dolayısıyla hakim tarafından resen gözetileceği gibi davanın her aşamasında ileri sürülebilir.

Hisseli tapuda şufa hakkı kalktı mı?​

28 Ekim 2020’de kabul edilen, 04 Kasım 2020 tarihine de resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren, 7255 Sayılı Gıda, Tarım ve Orman Alanında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanunun 20. Maddesine göre artık sınırdaş maliklerin şufa yani ön alım hakkı kaldırılmış oldu.

Şufa hakkı hangi hallerde kullanılmaz?​

Şufa hakkının kullanılamayacağı durumlar şöyledir; Pay satışı paydaşlar tarafından gerçekleşmiş ise bu hakkının kullanılması mümkün değildir. Paydaşlardan birisinin malını bağışlama yoluyla birine devretmesi durumunda, paydaşlar bu hakkını kullanamaz. Paydaşlar arasında fiil taksimi yapılmış ise bu hakkı kullanılamaz.

Şufa hakkı ne zaman kullanılamaz?​

Şufa hakkı ne zaman kullanılamaz?

Elbirliğiyle mülkiyette şufa hakkı olur mu?​

Belirtmek gerekir ki; paylı mülkiyette, bir pay üzerinde elbirliği mülkiyeti varsa, diğer bir payın satımı halinde, elbirliği mülkiyetine tabi payın ortakları hep birlikte önalım hakkını kullanabilirler.

Gerialım hakkı nedir?​

Bir gayrimenkulü satın alma hakkının öncelikli olarak eski sahibine verilmesine vefa hakkı denir. Geri alım hakkı olarak da bilinen bu uygulama, eski sahibinin gayrimenkulü tekrar satın alma hakkını saklı tutmasını sağlar. Banka kredisini ödemekte zorluk yaşayan kişiler vefa hakkının kurulmasını talep edebilmektedir.

Şufa hakkı ne zaman kaldırıldı?​

Şufa hakkı ne zaman kaldırıldı?
Geçen yıl, 4 Kasım 2020’de kabul edilen 7255 Sayılı Torba Yasa ile bu madde yasadan tümüyle çıkarıldı.

Şufa hakkı hangi hallerde kullanılamaz?​

Şufa davası açılamayacak durumlar da söz konusu olabilmektedir….Şufa Davası Hangi Hallerde Açılamaz?
- Taşınır mallar.
- Kat mülkiyeti.
- Artırma yoluyla yapılan satışlar.
- Mülkün hâkim kararı ile başka kişiye devri durumu.
- Vakıf kurma durumu.

Önalım hakkı süresi kaç yıl?​

Önalım hakkı, satışın hak sahibine bildirdiği tarihin üzerinden üç ay ve herhalde satışın üzerinden iki yıl geçmekle düşer. Bu süre hak düşürücü süre olup mahkemece kendiliğinden göz önünde bulundurulması gerekir.
 
Şufa hakkından kurtulmak için öncelikle paydaşların dava açma hakkı sürelerinin dolması gerekmektedir. Bu süre dolmadan paydaşlar dava açamazlar. Ayrıca paydaşlar şufa hakkından feragat edebilirler. Feragat resmi bir şekilde düzenlenip tapuya tescil edilmelidir. Geçerli bir feragat olmadıkça paydaşlar her zaman şufa hakkını kullanabilirler. Ancak şufa hakkının kullanılacağı durumlar da belirli kısıtlamalara tabidir. Örneğin, paydaşların malını bağışlama yoluyla birine devretmesi durumunda, şufa hakkı kullanılamaz. Ayrıca, paydaşlar arasında pay satışı gerçekleşmişse de bu hakkın kullanılması mümkün değildir.

Önalım hakkının kullanılabilmesi için payın paydaşlar dışında üçüncü bir kişiye satılması gerekmektedir. Ancak bağışlama, trampa gibi durumlarda önalım hakkı kullanılamaz. Aynı şekilde cebri artırma ile yapılan satışlarda da önalım hakkı kullanılamaz.

Mirasçıların önalım hakkı bulunmaktadır. Mirasçılar miras taksimine kadar şufa hakkını kullanabilirler. Miras taksimine kadar miras üzerinde elbirliği mülkiyet hakkına sahip olan mirasçılar, şufa hakkını kullanabilirler.

Şufa hakkı fiilen taksim edilmemiş taşınmazda kullanılır. Müşterek veya iştirak halinde mülkiyete tabi taşınmazda hangi paydaşın gayrimenkulün hangi bölümünü kullanacağı belirlenmişse ve pay sahibi bu şekilde satış yaparsa, şufa hakkı kullanılamaz.

Önalım hakkı paylı mülkiyet ilişkisi kurulduğu anda doğar ve satışın yapıldığı tarihte kullanılabilir hale gelir. Yapılan satışın alıcı veya satıcı tarafından diğer paydaşlara noter aracılığıyla bildirilmesi zorunludur. Önalım hakkı satışın hak sahibine bildirildiği tarihten itibaren üç ay içinde kullanılabilir.

Şufa davasında mülkiyet, satışın hak sahibine bildirildiği tarihten itibaren üç ay ve her halde satışın üzerinden iki yıl geçtikten sonra geçer. Bu süre hak düşürücü süredir ve hakim tarafından resen gözetilmektedir.

Şufa haklarının kaldırıldığı durumlar da bulunmaktadır. Örneğin, 28 Ekim 2020'de kabul edilen ve 4 Kasım 2020 tarihinde yürürlüğe giren 7255 Sayılı Kanun ile sınırdaş malikler arasındaki şufa hakkı kaldırılmıştır.

Son olarak, şufa hakkının kullanılamayacağı durumlar arasında taşınır mallar, kat mülkiyeti, artırma yoluyla yapılan satışlar, hâkim kararı ile mülkün başka kişiye devri gibi durumlar bulunmaktadır. Önalım hakkı süresi ise satışın hak sahibine bildirildiği tarihten itibaren üç ay ve toplamda iki yıl olup, bu süre mahkeme tarafından göz önünde bulundurulmalıdır.
 
Geri
Üst