AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sufa hakkindan feragat nasil olur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Şufa hakkından feragat nasıl olur?​

Şufa Hakkından (Önalım Hakkı) Feragat veya Vazgeçmek Mümkün mü? Şufa hakkı, özel hukuk ilişkilerinden doğan bir haktır. Hak sahibi olan paydaş söz konusu haktan feragat edebilir. Somut bir satış ile ilgili olmayan genel nitelikte önalım hakkında feragatin resmi şekilde yapılarak tapu kütüğüne şerh verilmesi gerekir.

Önalım hakkından feragat mümkün mü?​

Özet: TMK md. 733/II hükmüne göre yasal önalım hakkından feragatin resmi şekilde yapılması ve tapu kütüğüne şerh verilmesi gerekir. Belirli bir satışta önalım hakkını kullanmaktan vazgeçme ise yazılı şekle tâbidir ve satıştan önce veya sonra yapılabilir.
Tapuda feragat etmek ne demek?​
Feragat, bir kimsenin tek taraflı bir beyanla doğmuş veya doğması ihtimal dahilinde olan bir hakkından vazgeçmesi olarak ifade ediliyor. Bir hak sahibi tek taraflı beyanla hakkından feragat edebiliyor, yani hakkından vazgeçebiliyor.

Şufa hakkı hangi hallerde kullanılamaz?​

Şufa hakkı hangi hallerde kullanılamaz?
Şufa davası açılamayacak durumlar da söz konusu olabilmektedir….Şufa Davası Hangi Hallerde Açılamaz?
- Taşınır mallar.
- Kat mülkiyeti.
- Artırma yoluyla yapılan satışlar.
- Mülkün hâkim kararı ile başka kişiye devri durumu.
- Vakıf kurma durumu.

Önalım hakkı süresi kaç yıl?​

Önalım hakkı süresi kaç yıl?
Önalım hakkı, satışın hak sahibine bildirdiği tarihin üzerinden üç ay ve herhalde satışın üzerinden iki yıl geçmekle düşer. Bu süre hak düşürücü süre olup mahkemece kendiliğinden göz önünde bulundurulması gerekir.

Hisseli tapuda şufa hakkı kalktı mi?​

28 Ekim 2020’de kabul edilen, 04 Kasım 2020 tarihine de resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren, 7255 Sayılı Gıda, Tarım ve Orman Alanında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanunun 20. Maddesine göre artık sınırdaş maliklerin şufa yani ön alım hakkı kaldırılmış oldu.

Şufa hakkı kaç yıl geçerli?​

Önalım hakkı, satışın hak sahibine bildirildiği tarihin üzerinden üç ay ve her halde satışın üzerinden iki yıl geçmekle düşer. Sözleşmeden doğan önalım hakkı ise, en çok 10 yıllık süre için kararlaştırılır ve kanunlarla belirlenen süreyle tapu siciline şerh edilebilir.
 
Şufa hakkından feragat işlemi, özel hukuk ilişkilerinden doğan bir haktır ve hak sahibi olan paydaş söz konusu haktan feragat edebilir. Ancak feragat işleminin resmi şekilde yapılması ve tapu kütüğüne şerh verilmesi gerekmektedir. Önalım hakkından feragat, Türk Medeni Kanunu'nun 733/II maddesi gereğince resmi şekilde gerçekleştirilmelidir.

Tapuda feragat etmek, bir kimseye ait olan haktan vazgeçmek anlamına gelir. Bu durumda hak sahibi tek taraflı bir beyanla hakkından feragat edebilir. Feragat, genellikle yazılı olarak yapılması gereken bir işlemdir.

Şufa hakkının kullanılamayacağı durumlar da mevcuttur. Örneğin, taşınabilir mallar, kat mülkiyeti, artırma yoluyla yapılan satışlar, mülkün hakim kararı ile başka kişiye devri durumu gibi durumlarda şufa hakkı kullanılamaz.

Önalım hakkı süresi ise satışın hak sahibine bildirildiği tarihin üzerinden üç ay ve her halde satışın üzerinden iki yıl geçmekle düşer. Önalım hakkı sözleşmeye bağlı olarak en fazla 10 yıllık süreyle belirlenebilir ve tapu siciline şerh edilebilir.

Yine, belirtmek gerekirse 7255 Sayılı Kanunun 20. Maddesi gereğince 28 Ekim 2020'den itibaren sınırdaş maliklerin şufa yani ön alım hakkı kaldırılmıştır. Bu durumda artık sınırdaş maliklerin bu haklarını kullanamayacakları unutulmamalıdır.
 
Geri
Üst