AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sufa hakki hangi hallerde kullanilamaz?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.822
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Şufa hakkı hangi hallerde kullanılamaz?​

Tüm paydaşlar malını 3.kişiye veya kişilere devretmişse bu hakkı kullanılamaz. Ölüme bağlı tasarruf, yani miras bırakanın ölümü neticesinde yerine getirilmesi istediği son arzunun bulunması halinde bu hakkı kullanılamaz. Malın üzerinde satış, hile veya gabin bulunması durumunda bu hakkı kullanılamaz.

Hisseli tapuda şufa hakkı nasıl önlenir?​

Şufa hakkı nasıl engellenir Hak sahibinin Feragati , Cebri icra, Satış Dışı Gerçekleşen Devir ve Fiili taksim yolu ile engellenir.

Arsalarda önalım hakkı var mı?​

Arsalarda önalım hakkı var mı?
Kat irtifakı veya kat mülkiyeti olan taşınmazlarda şufa hakkı (önalım hakkı) kullanılamaz. Taşınmazın arsa veya daire olmasının hiçbir önemi yoktur. Şufa hakkının kullanılabilmesinin önşartı taşınmazın vasfı değil, taşınmazın paylı mülkiyete tabi olmasıdır.

Tarımsal arazilerin satılması hâlinde sınırdaş tarımsal arazi malikleri ne önalım hakkına sahiptir?​

Tarımsal arazilerin satılması hâlinde sınırdaş tarımsal arazi malikleri ne önalım hakkına sahiptir?
“Tarımsal arazilerin satılması hâlinde sınırdaş tarımsal arazi malikleri de önalım hakkına sahiptir. Tarımsal arazi, sınırdaş maliklerden birine satıldığı takdirde, diğer sınırdaş malikler önalım haklarını kullanamaz.

Şufa hakkı kaç yıl geçerli?​

Şufa hakkı kullanma süresi olarak belirlenen süreler hak düşürücü niteliktedir. Bu süreler geçtikten sonra şufa davası açılması mümkün değildir. TMK Madde 733/3- Önalım hakkı, satışın hak sahibine bildirildiği tarihin üzerinden üç ay ve her halde satışın üzerinden iki yıl geçmekle düşer.

Şufa hakkı nasıl ortadan kalkar?​

Ön alım sözleşmesi ile tapu kütüğüne şerh düşüldüğü takdirde sözleşmede ismi belirtilen kişi şufa hakkına sahip olur. Sözleşmeden doğan şufa hakkının kullanılma şartları, hissedarların ki ile aynıdır. Ancak şerhin düşüldüğü tarihten 10 yıl sonra bu hak ortadan kalkar.

Komşu arazi önalım hakkı kalktı mı?​

Komşu arazi önalım hakkı kalktı mı?
4 Kasım 2020 tarihli ve 31294 sayılı Resmi Gazete’de Gıda Tarım ve Orman Alanında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında 7255 sayılı Kanun (“Değişiklik Kanunu”) yayımlandı.

Komşunun şufa hakkı kaldırıldı mı?​

Komşunun şufa hakkı kaldırıldı mı?
28 Ekim 2020’de kabul edilen, 04 Kasım 2020 tarihine de resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren, 7255 Sayılı Gıda, Tarım ve Orman Alanında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanunun 20. Maddesine göre artık sınırdaş maliklerin şufa yani ön alım hakkı kaldırılmış oldu.

Sınırdaş arazi önalım hakkı kalktı mi?​

Önalım hakkı kalktı mahkemeler sürüyor Türkiye’de tarım arazileri parçalı ve küçük. Tarımsal arazi, sınırdaş maliklerden birine satıldığı takdirde, diğer sınırdaş malikler önalım haklarını kullanamaz.

Şufa hakkı ne zaman kullanılır?​

Ön Alım Hakkı (Şufa Hakkı) Kime Karşı Kullanılır? Şufa hakkı kural olarak, payı satın alan üçüncü kişiye karşı kullanılabilir. Bu anlamda ön alım hakkına sahip paydaş, önalım hakkından doğan talebine istinaden açacağı davayı, paydaşın payını sattığı üçüncü kişiye karşı açmalıdır.
 
Şufa hakkı, bir mülk sahibinin, o mülkü satmaya karar verdiğinde diğer paydaşlara o mülkü satın alma hakkı tanıyan bir hak olarak tanımlanmaktadır. Ancak belirli durumlarda şufa hakkı kullanılamayabilir. Bu durumlar şunlardır:

1. **Tüm paydaşlar malını 3. kişiye veya kişilere devretmişse:** Eğer mülk sahibi olan tüm paydaşlar, malı 3. kişilere devretmişse, şufa hakkı kullanılamaz.

2. **Ölüme bağlı tasarruf olması durumunda:** Mal sahibinin ölümü sonucunda, mirasçıları arasında yerine getirilmesi istenen son arzunun bulunması halinde şufa hakkı kullanılamaz.

3. **Malın üzerinde satış, hile veya gabin bulunması:** Eğer malın üzerinde satış, hile veya gabin gibi hileli işlemler bulunuyorsa, şufa hakkı bu durumda da kullanılamaz.

Şufa hakkı genellikle hisseli tapuda kullanılan bir haktır. Bu hakkın önlenmesi için hak sahibinin feragat etmesi, cebri icra, satış dışı gerçekleşen devir veya fiili taksim gibi yollar izlenebilir.

Önalım hakkının, kat irtifakı veya kat mülkiyeti olan taşınmazlarda kullanılamadığını belirtmek gerekir. Ancak taşınmazın arsa veya daire olmasının bir önemi yoktur. Şufa hakkının kullanılabilmesinin önşartı, taşınmazın paylı mülkiyete tabi olmasıdır.

Tarımsal arazilerin satılması durumunda sınırdaş tarımsal arazi maliklerinin de önalım hakkına sahip olduğu bilinmelidir. Bir mal sahibi, tarımsal bir araziyi sınırdaş maliklerden birine satarsa, diğer sınırdaş malikler önalım haklarını kullanamazlar.

Şufa hakkının kullanma süresi belirli periyotlarla sınırlıdır. Bu süreler hak düşürücü nitelikte olduğundan, belirlenen sürelerin dolmasının ardından şufa hakkı ile ilgili dava açılamaz.

Önalım hakkı, özel bir sözleşme aracılığıyla tapu kütüğüne şerh olarak düşürüldüğünde, sözleşmede belirtilen kişi şufa hakkına sahip olur. Bu hak, şerhin düşüldüğü tarihten itibaren 10 yıl sonra ortadan kalkar.

Son olarak, 28 Ekim 2020 tarihinde kabul edilen 7255 Sayılı Kanun ile komşu arazi önalım hakkı ve komşunun şufa hakkı kaldırılmıştır. Bu düzenlemeler çerçevesinde sınırdaş maliklerin önalım ve şufa hakkı artık geçerli olmayacaktır.
 
Geri
Üst