AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sudur teorisi ne demek?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.161
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Sudur teorisi ne demek?​

Yaratılış teorileri arasındaki yerini Helenistik dönemde alan Sudûr nazariyesi, Yeni Platoncu akımın kurucusu Plotinos’un geliştirdiği bir teoridir. Plotinos’a göre evren, varlığa kaynaklık eden Tanrı’dan Nous (Zekâ)’un taşması ve aşağıya doğru gitgide somutlaşarak çeşitli katmanlar meydana getirmesiyle meydana gelir.

Sudur delili nedir kısaca?​

Sudur delili nedir kısaca?
Sudur teorisinde, kainattaki her şeyin Tanrı’nın varlığından taştığı ve her şeyin özünün bir olduğu savunulur. Plotinus ”birden bir çıkar” önermesiyle sudur teorisini ortaya atan ilk düşünür olmuştur. Ancak Aristoteles’in Metafizik adlı kitabında öne sürdüğü fikirler de bu teorinin gelişmesinde etkili olmuştur.

Meşşailik kurucusu kimdir?​

Meşşailik kurucusu kimdir?
Meşşailik, Kindi’den İbn Rüşd’e kadar bir fikir/felsefe/düşünce çizgisidir. İlk dönemde Süryani ve Nasturiler kanalıyla Abbasilerin Aristo mantığı ile tanışması Meşşailiğin zeminini oluşturmuştur diyebiliriz. Sonradan Platon düşüncesinin de etki etmesi ile Yeni Eflatunculuk olarak varlığını devam ettirmiştir.

Ibni Sina sudur nazariyesi nedir?​

İbn Sînâ sudûr teorisini, varlığın, sebepten sebepliye aktarıldıkça yetkinliğinin azaldığı aktarıma dayalı sebeplik anlayışıyla kendisinin formüle ettiği “Birden bir çıkar” anlayışının belirleyici olduğu bir çerçevede ortaya koyar.

Kozmolojik delil ne demek?​

Kozmolojik delil ne demek?
Evrendeki değişim ve hareket yasaları baz alınarak Tanrının varlığını ispat eden kanıtlara, kozmolojik delil denir. Kozmolojik delilde tümevarım yöntemi kullanılır. Tümevarım yönteminin ilk aşama ”var olan ya da var olmaya başlayan her şeyin bir nedeni vardır” saptaması ile başlar.

Faal aklın varlık sebebi nedir?​

Faal aklın varlık sebebi nedir?
faal akıl, özne ile nesnenin ilişkisi sonucunda bilgilerin zihinde belirgin hale gelmesidir. müstefad akıl ise “varlığa ait formların maddeden soyutlanarak bilgi şeklinde tam teşekkül etmiş halidir.” ibn sina’ya göre ‘faal aklın’ yardımı olmaksızın beşeri akıl kendiliğinden hiçbir bilgi üretemez.
Meşşai ne anlama gelir?​
Sözlükte “yürümek” anlamındaki meşy kökünden türemiş olup “çok yürüyen” demek olan meşşâ’ kelimesinden türetilen meşşâî, Aristo doktrinini benimseyen kimseyi ifade eden, Yunanca peripatetikos (περιπατητικός) terimini karşılamak için kullanılmakta, söz konusu doktrine de meşşâiyye (peripatetizm) denilmektedir.

Yoktan yaratmak teorisi ne demek?​

Yoktan yaratmak teorisi ne demek?
Her şeyin sudan yaratıldığı bunlardan biridir. Filozoflar yoktan yaratmanın açıklanabilir ve tutarlı bir teori olmadığı görüşündedirler. Onlara göre alem, varlığın kendisi zorunlu varlık olan Allah’tan sudur etmesiyle meydana gelmiştir. Bu durumda filozoflara göre alem kadimdir.
 
**Sudur teorisi ve Sudur Delili:**

Sudur teorisi, Yeni Platoncu akımın kurucusu Plotinos'un geliştirdiği bir teoridir. Bu teoriye göre evren, varlığa kaynaklık eden Tanrı'dan Nous (Zekâ)'un taşması ve aşağıya doğru gitgide somutlaşarak çeşitli katmanlar meydana getirmesiyle meydana gelir. Varlığın Tanrı'dan taşması ve her şeyin özünün bir olduğu savunulmaktadır. Plotinos'un "birden bir çıkar" önermesiyle sudur teorisini ortaya atan ilk düşünür olduğunu belirtmek gerekir. Aristoteles'in Metafizik adlı kitabında öne sürdüğü fikirler de bu teorinin gelişmesinde etkili olmuştur. Sudur delili ise kainattaki her şeyin Tanrı'nın varlığından taştığı fikrini destekleyen ve bu teoriyi açıklayan bir argümandır.

**Meşşailik ve İbn Sina:**

Meşşailik, Kindi'den İbn Rüşd'e kadar uzanan bir fikir ve felsefe çizgisidir. İlk dönemde Süryani ve Nasturiler aracılığıyla Abbasilerin Aristo mantığı ile tanışması Meşşailiğin zeminini oluşturmuştur. Sonradan Platon düşüncesinin etkisiyle Yeni Eflatunculuk olarak varlığını sürdürmüştür. İbn Sina da sudur teorisini geliştiren düşünürlerden biridir. Ona göre varlığın, sebepten sebepliye aktarıldıkça yetkinliğinin azaldığı aktarıma dayalı sebeplik anlayışı, "Birden bir çıkar" anlayışı üzerine kurulmuştur.

**Kozmolojik Delil ve Faal Akıl:**

Kozmolojik delil, evrendeki değişim ve hareket yasaları baz alınarak Tanrının varlığını ispat eden kanıtlara verilen isimdir. Bu delilde tümevarım yöntemi kullanılır ve "var olan ya da var olmaya başlayan her şeyin bir nedeni vardır" saptamasıyla başlar. Faal akıl ise özne ile nesnenin ilişkisi sonucunda bilgilerin zihinde belirgin hale gelmesidir. İbn Sina'ya göre, faal akılın yardımı olmaksızın beşeri akıl kendiliğinden hiçbir bilgi üretemez.

**Meşşai ve Yoktan Yaratmak Teorisi:**

"Meşşai" terimi, yürümek anlamına gelen "meşy" kökünden türemiş olup "çok yürüyen" anlamına gelir. Meşşai, Aristo doktrinini benimseyen kimseyi ifade eder. Meşşailik, Aristo mantığını benimseyerek fikir ve düşünce üreten bir çizgidir. Yoktan yaratmak teorisi ise her şeyin sudan yaratıldığı, ancak filozoflar tarafından açıklanabilir ve tutarlı bir teori olarak görülmediği bir düşünce şeklidir. Filozoflara göre alemin varlığı zorunlu varlık olan Allah'tan sudur etmesiyle meydana gelmiştir ve bu nedenle alemin kadim olduğu düşünülmektedir.
 
Geri
Üst