- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 174.960
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Suda doğum türkiyede nerede var?
Sağlık Bakanlığı’nın normal doğumu teşvik etmek amacıyla başlattığı hidroterapi eşliğinde travay (suda doğum) yönteminin İstanbul’da uygulandığı tek devlet hastanesi olan Esenler Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde 2018 yılı temmuz ayından bugüne 30 kadın çocuğunu suda doğumla dünyaya getirdi.Türkiyede suda doğum var mı?
Suda doğum normal ve sezaryen gibi bir doğum şeklidir. Türkiye’deki şehir hastaneleri arasında pilot olarak seçilen ve ilk kez Isparta Şehir Hastanesinde hayata geçirilen suda doğum ünitesinde ilk bebek dünyaya geldi.Suda doğum ağrısız mı?
Yapılan araştırmalardan elde edilen bilgilere göre, suda doğan bebekler normal veya sezaryenle doğanlara göre daha sakin yapıdadırlar. Doğum sırasında salgılanan endorfin hormonu suda daha kolay salınır. Bebeğin suyun içinde bulunduğu ortamdan geçerek şoka girmesi engellenir.
Suda doğum ilk ne zaman?
Suda doğum; bebeğin su altında doğumu anlamına gelmektedir. İlk suda doğum 1805 Fransa’da gerçekleşmiş olup, sonrasında Rusya’da başlamış, 1970’li yıllarda Dr. Michel Odent’in doğum havuzlarını kullanması ile tüm dünyada yaygınlaşmıştır. Türkiye’de ise ilk suda doğum 1993 yılında gerçekleşmiştir.Suda doğum ne kadar sürer?
Ortalama 8-12 saat sürer. Sancılar arasında 5 ile 30 dakika arası boşluklar olur, ancak zamanla şiddetlenir ve sıklaşır. Amniyotik sıvı kesesi bu aşamada yırtılır, yani su gelir. Bu aşamada bebek doğum kanalından geçmeye başlar.Suda doğum ağrılı mı?
Suda doğumda anne ağrı kesici almadan normal doğum sürecini daha hızlı gerçekleştirebilir. Çoğu anne adayı, acı çekmek istemediği için sezaryen doğumu tercih eder. Halbuki suda doğumla tanışan bir anne, normal doğumu daha az acı çekerek gerçekleştirecektir.
Suda doğum kaç saat sürer?
Suda doğum, normal doğum süresini 3-4 saat kadar kısaltır.Ilk doğum suda olur mu?
İlk doğumda yırtıkların düzgün açılması için doktorlar tarafından kontrollü kesikler açılır. Ek olarak risk grubundaki anne adaylarına, erken doğum, annenin aktif genital enfeksiyona sahip olması, çocuğun ters gelmesi durumlarında da suda doğum yapılmaz.Suda doğumda dikiş var mı?
-Su annenin endorfin hormonu salgılamasını sağlar ve endorfin hormonu sayesinde ağrı az hissedilir. -Su bebeğin çıktığı bölgeyi rahatlatarak bölgenin elastikliğini arttırır. Çoğu doğumda uygulanan eplsiyotomiye (doğum esnasında vajina duvarına kesi yapılarak doğumun kolaylaştırılması) ve dikişlere gerek kalmaz.