AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Suda bogulan bir kisi ile karsilasildiginda ilkyardimci ilk olarak ne yapmalidir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.892
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Suda boğulan bir kişi ile karşılaşıldığında ilkyardımcı ilk olarak ne yapmalıdır?​

Boğulan kişide solunum yoksa direk kurtarıcı soluklara başlanmalıdır. Kurtarıcı soluklar, 1 dakika yani yaklaşık 10 solunum ile devam etmelidir. Kurtarılan kişinin bilinci kapalıysa, soluk alıp vermiyorsa ve nabzı yok ise sağlık ekipleri beklenirken kişiye sırtüstü yatar pozisyonda kalp masajı uygulanmalıdır.

Suda boğulan birine kaç kalp masajı yapılır?​

7. Kurtarılan kişinin bilinci kapalı, soluk alıp vermiyor ve nabzı da yok ise sağlık ekiplerinin gelmesi beklenirken kişiye sırtüstü yatar pozisyonda kalp masajı uygulanmalıdır. Kalp masajı dakikada en az 100 defa yapılmalıdır. Yanınızda yardımcı yok ise her 30 kalp masajı sonrasında 2 defa ağızdan soluk verilmelidir.

İlk yardım sırasıyla nasıl yapılır?​

İlk yardım sırasıyla nasıl yapılır?
Hasta/yaralı sıcak tutulur, Hasta/yaralının yarasını görmesine izin verilmez, Hasta/yaralıyı hareket ettirmeden müdahale yapılır, Hasta/yaralının en uygun yöntemlerle en yakın sağlık kuruluşuna sevki sağlanır (112) (Ancak, ağır hasta/yaralı bir kişi hayati tehlikede olmadığı sürece asla yerinden kıpırdatılmamalıdır).

Boğulmalarda ilk yardım nasıl yapılır?​

Kişinin kalp atışları ve solunumu normale döndüğü zaman iki el ile karın altından tutulur ve yukarı kaldırılır. Bu sayede midedeki ve hava yolundaki suların boşaltımı sağlanır. Kişinin üstündeki ıslak giysiler çıkarılır ve kuru bir örtü ya da kıyafet ile örtülür. •112 acil servis aranarak yardım istenir.

Suda boğulan kişiye ne yapılır?​

Yetişkinlerde dış kalp masajı dakikada kaç bası olacak şekilde uygulanır?​

Yetişkinlerde dış kalp masajı dakikada kaç bası olacak şekilde uygulanır?
Erişkinlerde dakikada 100 bası uygulanmalıdır. Dış kalp masajı 1 yaşın altındaki bebeklerde göğüs kemiği alt ucuna iki parmakla, göğüs kemiği 1-1,5 cm içe çökecek şekilde dakikada 100 bası olarak yapılır.

Temel ilk yardım nedir nasıl yapılır?​

Herhangi bir kaza ya da yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin tıbbi yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması ya da durumun daha kötüye gitmesini önleyebilmek amacıyla olay yerinde, tıbbi araç gereç aranmaksızın mevcut araç ve gereçlerle yapılan ilaçsız uygulamalardır.
 
Suda boğulan bir kişi ile karşılaşıldığında ilkyardımcının yapması gerekenler oldukça önemlidir. İşte suda boğulan bir kişiye ilkyardım uygulanırken dikkate alınması gereken adımlar:

1. **Kurtarıcı Soluklar:** Boğulan kişinin solunum yapmadığı durumlarda hemen kurtarıcı soluklara başlanmalıdır. 1 dakika boyunca yaklaşık 10 solunum uygulanabilir.

2. **Kalp Masajı:** Eğer boğulan kişinin bilinci kapalı, soluk alıp vermiyor ve nabzı yoksa sağlık ekipleri gelene kadar kişiye sırtüstü yatar pozisyonda kalp masajı yapılmalıdır. Kalp masajı dakikada en az 100 defa yapılmalıdır.

3. **112 Acil Servis Aranmalı:** Boğulma durumunda hemen 112 acil servis aranarak profesyonel yardım istenmelidir.

Boğulan kişilere müdahale ederken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri de kişinin su yuttuğu durumlarda karın altından tutularak yukarı kaldırılmasıdır. Ayrıca, kişinin üstündeki ıslak giysilerin çıkarılması ve kuru bir örtü ile örtülmesi de önemlidir.

Dış kalp masajı ise erişkinlerde dakikada en az 100 bası uygulanmalıdır. Bu basılarla kalp masajı yaparken 112 acil servis çağrılmalı ve müdahale devam ettirilmelidir.

Temel ilk yardım, herhangi bir kazada ya da yaşamı tehlikeye düşüren durumlarda sağlık görevlilerinin tıbbi yardımı sağlanıncaya kadar yapılan ilaçsız uygulamalardır. Bu uygulamalarla hayat kurtarılması ya da durumunun daha kötüye gitmesinin önlenmesi amaçlanır.
 
Geri
Üst