AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sucluyu ihbar etmemek suc mu?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Suçluyu ihbar etmemek suç mu?​

Kamu adına soruşturma ve kovuşturmayı gerektiren bir suçun işlendiğini göreviyle bağlantılı olarak öğrenip de yetkili makamlara bildirimde bulunmayı ihmal eden veya bu hususta gecikme gösteren kamu görevlisi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır (TCK md.279/1).

281 madde nedir?​

(1) Gerçeğin meydana çıkmasını engellemek amacıyla, bir suçun delillerini yok eden, silen, gizleyen, değiştiren veya bozan kişi, altı aydan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Kendi işlediği veya işlenişine iştirak ettiği suçla ilgili olarak kişiye bu fıkra hükmüne göre ceza verilmez.

Kişilerin huzurunu bozma cezası nedir?​

Kişilerin huzurunu bozma cezası nedir?
Kişilerin huzur ve sükununu bozma suçunun cezası, 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezasıdır (TCK m.123). Hükmedilen hapis cezası, adli para cezası seçenek yaptırımına çevrilebilir. Mahkumiyet kararında belirlenen hapis cezasının ertelenmesi veya hükmün açıklanmasının geri bırakılması da mümkündür.

TCK 123 şikayete bağlı mı?​

TCK 123 şikayete bağlı mı?
(1) Sırf huzur ve sükûnunu bozmak maksadıyla bir kimseye ısrarla; telefon edilmesi, gürültü yapılması ya da aynı maksatla hukuka aykırı başka bir davranışta bulunulması halinde, mağdurun şikayeti üzerine faile üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir.

Suçu bildirmemek suç mu?​

“(1) İşlenmekte olan bir suçu yetkili makamlara bildirmeyen kişi, bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (2) İşlenmiş olmakla birlikte, sebebiyet verdiği neticelerin sınırlandırıl- ması hâlen mümkün bulunan bir suçu yetkili makamlara bildirmeyen kişi, yukarıdaki fıkra hükmüne göre cezalandırılır.

Suç işleyen birini ihbar etmek günah mı?​

‘Dinimiz, şahitlikten kaçınmamayı emreder. Her kim, bir olay hakkında bilgi sahibi ise bunu derhal güvenlik güçlerine bildirmelidir. Bir suçun failini bildiği halde ihbar etmeyen kişi, o suçu işleyen kadar günah sahibi olur.

Delil karartma cezası nedir?​

Delil karartma cezası nedir?
Suç Delillerini Yok Etme, Gizleme veya Değiştirme Suçunun Cezası Gerçeğin meydana çıkmasını engellemek amacıyla, bir suçun delillerini yok eden, silen, gizleyen, değiştiren veya bozan kişi, 6 aydan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Delilleri karartma kaç yıl?​

Delilleri karartma kaç yıl?
Suç Delillerini Yok Etme, Gizleme veya Değiştirme Suçunun Cezası Gerçeğin ortaya çıkmasını engellemek amacı taşıyarak bildiği bir suçun delillerini yok eden, silen veya değiştiren kişiye 6 aydan 5 yıla kadar hapis cezası uygulaması bulunmaktadır.
Kişilerin huzur ve sükununu bozma suçu nedir?​
Kişilerin Huzur ve Sükununu Bozma Suçu Nedir? (TCK 123) Kişilerin huzur ve sükununu bozma suçu, TCK md. 123’te ‘Hürriyete Karşı Suçlar’ başlığı altında düzenlenmiştir. Bu suçta, fail kasten mağduru rahatsız etmekte, mağdurun huzurlu bir özel ve sosyal hayat yaşamasına müdahale etmektedir.
Bir insanın psikolojisini bozmak suç mu?​
 
Suçluyu ihbar etmemek suç olabilir, özellikle kamu görevlileri için durum daha ciddi bir hal alabilir. Kanuna göre, kamu görevlisi bir suç işlendiğini biliyorsa ve yetkili makamlara bildirimde bulunmaz veya gecikirse, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılabilir (TCK md.279/1).

Suçun delil karartma ile ilgili kısmı ise, gerçeğin meydana çıkmasını engellemek amacıyla suçun delillerini yok eden, silen, gizleyen, değiştiren veya bozan kişiye altı aydan beş yıla kadar hapis cezası uygulanabilir (TCK md.281/1).

Kişilerin huzur ve sükununu bozma suçu ise TCK madde 123'te düzenlenmiştir. Bu suçun cezası, 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası olarak belirlenmiştir. Hapis cezasının yanı sıra adli para cezası da uygulanabilir. Hükümlüye verilen ceza, belirli şartlarda ertelenebilir veya açıklanması geri bırakılabilir.

TCK 123'e göre kişilerin huzur ve sükununu bozan davranışlar için mağdurun şikayeti üzerine fail hakkında üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verilebilir. Ancak bu suç şikayete bağlı bir suçtur.

Suçu bildirmemenin cezası da kanunda düzenlenmiştir. İşlenmekte olan bir suçu yetkili makamlara bildirmeyen kişi bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılabilir. Sebebiyet verdiği neticelerin sınırlandırılması hâlen mümkün bulunan bir suçu ihbar etmeyen kişi ise yukarıdaki fıkra hükümlerine göre cezalandırılabilir.

Eğer bir kişi suç işleyen birini ihbar etmezse, dinen de sorumlu tutulabilir. Dinimizde şahitlikten kaçınmamak, bilgi sahibi olunduğunda güvenlik güçlerine bildirme yükümlülüğü olduğu vurgulanmaktadır.

Delil karartma suçuyla ilgili olarak, gerçeğin meydana çıkmasını engellemek amacı taşıyan bir kimse, suçun delillerini yok eder, siler, gizler, değiştirirse altı aydan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılabilir.

Son olarak, kişilerin huzur ve sükununu bozma suçu, TCK 123'te düzenlenmiştir. Bu suçta fail, mağduru rahatsız ederek huzurunu bozmakta ve özel sosyal hayatına müdahale etmektedir.
 
Geri
Üst