AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Suc cesitleri nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
53.477
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Suç çeşitleri nelerdir?​

Suç türleri. Suç türleri, tek hareketli suçlar, oldukça hareketli suçlar, bağlı hareketli suçlar, özgür hareketli suçlar, seçimlik hareketli suçlar, mütemadi (kesintisiz) suçlar ve dikkatsizliği suçlar olarak sınıflandırılabilir.

Tamamlanmış suç nedir?​

Zincirleme suç oluşturan eylemlerden bir kısmı tamamlanmış, bir kısmı teşebbüs aşamasında kalmış olsa bile, işlenen suçların isimleri değişmediği sürece, aynı suç sayılacaktır (Yargıtay CGK – Karar: 2013/391)
Suç ne demektir?​
Suç, kanunlar tarafından yanlış veya zararlı olduğu için ceza tehdidiyle yasaklanan ve bazı durumlarda cezalandırılabilen davranış. Genel olarak suç, saptanan ve saptanamayan suçlar olarak ikiye ayrılır.

Cezada içtima ne demek?​

Cezada içtima ne demek?
Ceza hukukunda içtima kelimesi ise, birden çok suçun bulunduğu bazı durumlarda, genel kural olan her bir suçtan sorumluluk yerine, birden çok suçun tek suçta toplanması anlamına gelmektedir.

Suç tasnifleri nedir?​

Suç tasnifleri nedir?
Suçların tasnifi, bir taraftan çok çeşitlilik arzeden suç tiplerini gruplar ve alt gruplar hâlinde toplayarak suçu tanımada kategorik bir sistem sunması, diğer taraftan suçlarla ilgili cezaî hükümlerin sistemli bir şekilde tespit edilmesine yardımcı olması bakımından ceza hukukunda ayrı bir önem arz etmektedir.

Ağır cezalar nelerdir?​

Ağır Ceza Suçları Nelerdir?
- Kasten birini öldürmek.
- Ölüme bilinçli bir şekilde neden olmak.
- Ağırlaştırılmış yaralama suçuna girişmek.
- Yağma ve gasp etmek.
- Zimmet suçu.
- Hileli iflas suçuna karışmak.
- Birini kasıtlı bir şekilde dolandırmak.
- Resmi belge üzerinde sahtecilik suçu.

Neticeli suçlar nelerdir?​

Neticeli Suçlar Örneğin kasten öldürme (m. 81), taksirle öldürme (m. 85), kasten yaralama (m.86), çocuk düşürtme (m. 99), kısırlaştırma (m. 101) ve mala zarar verme (m. 151) suçları neticeli suçlardır. Neticeli suçlar, hareketin tipte düzenleniş şekli bakımından, genel olarak serbest hareketli suçlardır.
Teşebbüs durumu nedir?​
Teşebbüs ise, suçun tamamlanmasından önce, fakat hazırlık hareketleri aşamasından sonra gelen, başlanmış ancak bitirilememiş bir eylemli aşamayı ifade eder.

Suç nedir kimler suç işler?​

Suç nedir kimler suç işler?
Toplumsal düzenin devamı açısından korunması gereken hukuki değerlerin bilerek ve istenerek ihlalini (kast) veya bu değerleri korumaya yönelik kurallara karşı özensizliği (taksir) ifade eden insan davranışı ise “suç” tur. Suç ancak kanunla düzenlenir.

Bir insan neden suç işler?​

Bir insan neden suç işler?
Psikanalize göre suç, benlik ve üst benlik gelişimindeki eksiklikler nedeniyle alt benliğin denetim altına alınamamasından kaynaklanır. Yani özetle çok gelişmiş alt benliğe sahip olan bir insan, sonunda suç işler.

Ne kadar suç varsa o kadar ceza vardır?​

TCK, suçların birleşmesi konusunda ilke olarak “gerçek birleşme” kuralını benimsemiştir. Bu kurala göre “kaç tane eylem varsa o kadar suç, kaç tane suç varsa o kadar ceza bulunmaktadır”[4]. Bu nedenle cezaların birleşmesine “gerçek birleşme” de denilmektedir.

Fiili Içtimalı ne demek?​

Ancak 2 ayrı suçtan mahkum olmuş kişilere ilişkin uygulamaya gelince meslektaşların son infaz düzenlemesinden sonra sıklıkla sorduğu sorulardan birisi de bir kişinin koşullu salıverme oranının farklı olduğu suçlarda nasıl bir uygulamanın olacağıdır. Buna içtimalı ceza da denmektedir.
Katalog suç ne demek?​
Katalog suçlar 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununda bazı koruma tedbirlerinin uygulanabileceği sınırlı sayıdaki suç listelerine denir. Özellikle tutuklama nedenleri için katalog suçlar büyük önem taşır. CMK 100/3 düzenlemesinde listelenmiş olarak Katalog Suçlar yer alır.

En ağır Mahkeme hangisi?​

En ağır Mahkeme hangisi?
Ağır ceza mahkemesi, ilk derece ceza yargılamasında kanunda öngörülen ceza miktarı bakımından en ağır suçlara bakan mahkemedir. Ağır ceza mahkemesinin görevi, 5235 Sayılı Kanun md. 12’de düzenlenmiştir.
 
Suç çeşitleri oldukça geniş bir yelpazede sınıflandırılabilir. Bazı temel suç türleri şunlardır:

1. Tek hareketli suçlar: Bir kere işlenen bir eylemi kapsar, örneğin hırsızlık gibi.

2. Oldukça hareketli suçlar: Birden fazla hareketin bir arada işlendiği suçlar, örneğin adam öldürme gibi.

3. Bağlı hareketli suçlar: Birden fazla hareket arasında belirli bir bağlantı olan suçlar, örneğin kaçırma ve fidye talebi gibi.

4. Özgür hareketli suçlar: Hareketler arasında bağlantı olmayan suçlar, örneğin farklı zamanlarda işlenen hırsızlık ve dolandırıcılık gibi.

5. Seçimlik hareketli suçlar: Alternatif hareketler arasında seçim yapılabilen suçlar, örneğin şantaj gibi.

6. Mütemadi (kesintisiz) suçlar: Zaman içinde devam eden suçlar, örneğin uyuşturucu ticareti gibi.

7. Dikkatsizliği suçlar: Tedbirsizlik veya özensizlik sonucu işlenen suçlar, örneğin kazara yaralama gibi.

Suçlar genel olarak kanunlar tarafından yasaklanmış, ceza tehdidiyle karşı karşıya bırakılmış davranışlardır. Suç işleme eylemi, bilerek ve istenerek hukuki değerleri ihlal etmek veya özensiz davranmak şeklinde ortaya çıkabilir. Suç ancak kanunlarla düzenlenir ve cezalandırılır.
 
Geri
Üst