AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Subaraknoid kanama ne zaman gerceklesir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Subaraknoid kanama ne zaman gerçekleşir?​

Subaraknoid kanama, beyinde gerçekleşen kanama türlerinden biridir. Beyin damarlarında gerçekleşen bu kanama genellikle ileri yaş grubunda meydana gelir. Şiddetli ve ani yaşandığı için pek çok hasta hastanelerin acil bölümüne müracaat eder. Subaraknoid kanamanın en belirgin özelliği baş ağrısıdır.

Subaraknoid anevrizma nedir?​

Subaraknoid anevrizma nedir?
Beyin damarlarından birinin içindeki kas tabakasının zayıflığından dolayı damarda oluşan balonlaşmaya beyin anevrizması denir. Bu balonlaşma damar duvarında incelme ve zayıflamaya neden olur. Bu damarın zayıfladığı bu yerden yırtılması sonucunda oluşan beyin içi kanamaya subaraknoid kanama denir.

Subaraknoid bölge neresi?​

Subaraknoid bölge neresi?
Subaraknoid kanama (SAK, Subaraknoid hemoraji), araknoid membran ile beyni çevreleyen pia mater arasındaki alan olan subaraknoid boşlukta meydana gelen kanamalardır.

Subaraknoid kanamanın en sık nedeni nedir?​

Non-travmatik subaraknoid kanamanın (SAK) en sık nedeni sakküler anevrizma rüptürüdür. Subaraknoid kanama, tanısı veya tedavisi geciktiği zaman yüksek mortalite ve morbiditeye sahip acil nörolojik bir hastalıktır.

SAK hastalığı nedir belirtileri?​

SAK hastalığı nedir belirtileri?
SAK Belirtileri Ense sertliği, bulantı, kusma, dilde ağırlaşma, konuşma bozukluğu, kafa karışıklığı (konfüzyon), ilgisizlik (apati), nöbet, ışıktan rahatsız olma, bulanık görme, çift görme, göz içine kanama, kan basıncında hızlı yükselme gibi belirtiler görülebilir.

Beyin kanaması belirtileri ne zaman başlar?​

Beyin kanaması belirtileri ne zaman başlar?
Beyin kanaması (Anevrizma), ani ve şiddetli baş ağrısı, bulantı, kusma, konuşma güçlüğü, baş dönmesi gibi bazı belirtilerle ortaya çıkan ve geç kalındığında tedavisi mümkün olmayan hasarlara yol açabilen çok ciddi bir sağlık sorunudur.

Beyin kanaması kaç yaşında olur?​

Özellikle gençlerde beyin dokusu içindeki kanamalar doğuştan gelen damar yumağı hastalığında görülmektedir. 15-40 yaş arasında damar yumağına bağlı kanama görülme sıklığı diğer yaş gruplarına göre daha fazladır.

Subaraknoid aralık nerede bulunur?​

Subaraknoid aralık nerede bulunur?
Araknoidaltı boşluk veya subaraknoid mesafe, beyin zarlarından araknoid mater ile pia mater arasında bulunan, içerisinde beyin-omurilik sıvısı (BOS) sirkülasyonu olan aralığa verilen isimdir.

Subaraknoid kanama nedir tedavisi nasıl olmalıdır?​

Subaraknoid kanama nedir tedavisi nasıl olmalıdır?
Subaraknoid kanama kanın subaraknoid mesafeye dağıldığı patolojik bir durumdur ve orta-ileri yaş grubunda önemli bir morbidite ve mortalite nedenidir. Subaraknoid kanamalı bir hastanın tedavi- sinde primer hedef anevrizma kesesinin tamamının, rezidü bırakmadan güvenli bir şekilde oklüde edilmesidir.

SAK şüphesi nedir?​

SAK neden önemli bir durumdur?​

SAK neden önemli bir durumdur?
SAK, acil servislere baş ağrısı ile başvuran hastaların %1’ini oluştursa da, prognozu, mortalite ve morbiditesi sebebiyle her baş ağrısında aklımızda ekarte etmeye çalıştığımız tanı olması sebebiyle bizler için önemli.

Genclerde beyin kanaması neden olur?​

Genclerde beyin kanaması neden olur?
Beyin kanamasına doğuştan damar bozuklukları, hipertansiyon, tümörler, kafa travmaları ve damarların yapısal bozuklukları sebep olabilmektedir. Genç kişilerde kokain ve amfetamin kullanımı da beyin kanaması sebepleri arasında gösterilir.
 
Subaraknoid kanama, beyindeki kanama türlerinden biridir ve genellikle ileri yaş grubundaki insanlarda meydana gelir. Şiddetli ve aniden başlayan bir durumdur ve baş ağrısı en belirgin özelliğidir. Subaraknoid kanamanın en sık nedeni sakküler anevrizma rüptürüdür. Bu durum, tanı ve tedavinin zamanında yapılmaması durumunda yüksek bir ölüm ve hastalık riski taşır.

Subaraknoid kanama, araknoid membran ile beyni saran pia mater arasındaki subaraknoid boşlukta meydana gelir. Beyin damarlarının zayıflaması sonucu oluşan balonlaşma ve bu balonlaşmanın yırtılmasıyla gerçekleşir. Bu yüzden subaraknoid anevrizma, beyin damarlarının içindeki kas tabakasının zayıflığından kaynaklanan bir durumdur.

Subaraknoid kanama belirtileri arasında ense sertliği, bulantı, kusma, dilde ağırlaşma, konuşma bozukluğu, kafa karışıklığı, ilgisizlik, nöbetler, ışıktan rahatsız olma, bulanık görme, çift görme gibi belirtilerin yanı sıra göz içinde kanama ve kan basıncında hızlı yükselme de yer alabilir.

Beyin kanamasının belirtileri ani ve şiddetli baş ağrısı, bulantı, kusma, konuşma güçlüğü, baş dönmesi gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Beyin kanaması, geç kalındığında tedavisi mümkün olmayan ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Beyin kanaması genellikle gençlerde damar yumağı hastalığı gibi doğumsal faktörlere bağlı olarak ortaya çıkar. 15-40 yaş arasında damar yumağına bağlı kanama riski diğer yaş gruplarına göre daha yüksektir.

Subaraknoid kanama tedavisinde, anevrizmanın tamamen ve güvenli bir şekilde kapatılması hedeflenir. Subaraknoid kanamanın önemli bir durum olmasının nedeni, prognozu, mortalitesi ve morbiditesi sebebiyle herhangi bir baş ağrısında düşünülmesi gereken bir acil durum olmasıdır.

Gençlerde beyin kanamasına sebep olan faktörler arasında doğuştan damar bozuklukları, hipertansiyon, beyin tümörleri, kafa travmaları ve yapısal damar bozuklukları gibi durumlar yer alır. Ayrıca kokain ve amfetamin gibi maddeler de beyin kanamasına neden olabilir.
 
Geri
Üst