AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Subaraknoid kanama nasil tedavi edilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Subaraknoid kanama nasıl tedavi edilir?​

Subaraknoid kanama teşhisi konulduktan sonra kanamanın sebebi için doğrulayıcı ek tetkiklere gerek duyulmaktadır. Tedavi, acil nöroşirürjikal girişim (beyin cerrahisi) veya radyolojik olarak yapılan endovasküler girişimlerdir. Tedavi gerçekleşinceye kadar kan basıncını düşürmek için labetalol gibi ilaçlar gerekebilir.
SAK tıpta ne demek?
Subaraknoid aralığa kanamanın olması “subaraknoid kanama” (SAK) olarak adlandırılmaktadır. Anevrizmalar ve arteriovenöz malformasyonlar (AVM) en sık görülen SAK nedeni olarak karşımıza çıkmaktadır.

Subaraknoid bölge neresi?
Bu tip kanamalarda beynin tabanındaki büyük atardamarlardan birinde yırtılma söz konusudur. Bu durumda akan kan beynin bütün çevresine ve beyin-omurilik sıvısının içine de yayılır. Subaraknoid kanamaların çoğunun nedeni beyin içinde var olan bir anevrizmanın (yani damar baloncuğunun) yırtılmasıdır.

Subaraknoid kanama kimlerde görülür?​

Subaraknoid Kanama Özellikle beyin damarlarında anevrizma kanamaları bu tipte kanamalar olup, genellikle bir kalp hastalığı nedeniyle kan sulandırıcı ilaçlar kullanması gereken, nispeten yaşlı kişilerde görülür.
Beyin kanaması kendi kendine geçer mi?
Beyin kanamasından kurtulanlar için iyileşme yavaştır. Azınlık bir grup, beyin kanaması sonrası felçten sonraki 30 gün içinde normal bir şekilde hayatına geri dönebilir.
Subaraknoid aralık nerede bulunur?
Araknoidaltı boşluk veya subaraknoid mesafe, beyin zarlarından araknoid mater ile pia mater arasında bulunan, içerisinde beyin-omurilik sıvısı (BOS) sirkülasyonu olan aralığa verilen isimdir.
Subaraknoid kanama (SAK) beyni saran zarlar arasına kanama olmasıdır. En sık nedeni beyin damarlarındaki bir baloncuğun (anevrizmanın) patlamasıdır. Beyin kanaması inme nedenlerinden biridir. İnmelerin büyük bölümü damar tıkanıklığına (pıhtı oluşmasına) bağlı gelişirken geri kalanı beyin kanaması sonucu oluşur.
Subaraknoid kanamanın en sık nedeni nedir?
Non-travmatik subaraknoid kanamanın (SAK) en sık nedeni sakküler anevrizma rüptürüdür. Subaraknoid kanama, tanısı veya tedavisi geciktiği zaman yüksek mortalite ve morbiditeye sahip acil nörolojik bir hastalıktır.
 
Geri
Üst