Su yoluyla bulasan hastaliklar nelerdir isimleri?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
226.771
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Su yoluyla bulaşan hastalıklar nelerdir isimleri?​

Su İle Bulaşan Hastalıklar
- Kolera.
- Amoebiasis (Seyyar Diyalog)
- Dizanteri.
- İshal.
- Hepatit A.
- Kurşun Zehirlenmesi.
- Sıtma.
- Polyomavirus Enfeksiyonu.

Ağız yolu ile bulaşan hastalıklar nelerdir?​

Yani elimizde boğaz ağrısı, soğuk algınlığı, kabakulak, menenjit, uçuk ve mononükleoz var. Bunlar en yaygınları ve ağızdan/ tükürükten bulaşan hastalıklar listesinin çoğunluğu oluşturur. Ayrıca bu listeye Hepatit B virüsünü de dahil etmek gerekir.
Su Hastalıkları Nelerdir?
Çoğunlukla su ve gıdalara bulaşan etkenlerin neden olduğu hastalıklar; ishal, tifo, kolera, bağırsak paraziti, viral hepatit ve brucella olarak sıralanabilir.
Su ile bulaşma nedir?
Su ile bulaşan bazı hastalıklar kolera, diyare, sarılık ve tifodur. Diyare (ishal): İshal, çoğunlukla dışkıyla-kontamine suyun tüketilmesiyle vücuda alınan bakteriyel, viral veya paraziter bir etkenin neden olduğu enfeksiyonun bir semptomudur.

Kontamine su ne?​

içerisinde su mineralleri dışında yabancı madde bulunan suya verilen tanımdır.

Musluk suyu enfeksiyon yapar mı?​

Klor, sadece bakteri ve mantarlar için değil, insanlar için de zararlı bir maddedir. Bu nedenle sterilizasyon sırasında klor miktarı belli bir seviyede tutulur. Ancak yine de musluk suyu yoluyla vücudunuza giren klor miktarı zaman içinde önemli rahatsızlıklar yaşatabilir.
Su ve besinlerle bulaşan hastalıklar nasıl bulaşır?
Su ile bulaşan hastalıklar Su ve besinlerle bulaşan hastalıklarda etken genellikle ağız yoluyla alınır, sindirim yoluna yerleşir ve enfeksiyona yol açar. Etken; su ve besinlere genellikle hasta kişilerin dışkı veya idrarlarından bulaşmaktadır. En sık görülen belirtiler karın ağrısı, ishal ve kusmadır.
Su kaynaklı hastalıklar hangi yollarla bulaşır?
Hasta kişilerin dışkı ve idrarlarından su ve besinlere bulaşan etkenler genellikle ağız yoluyla alınır, bağırsaklara yerleşir ve enfeksiyona yol açar. Çoğunlukla su ve gıdalara bulaşan etkenlerin neden olduğu hastalıklar; ishal, tifo, kolera, bağırsak paraziti, viral hepatit ve brucella olarak sıralanabilir.
Kirli sular, ishal, kolera, dizanteri, tifo ve çocuk felci gibi hastalıkların yayılmasına neden oluyor. Kirli suların içme suyu olarak tüketilmesinin yol açtığı hastalıklar nedeniyle her yıl dünyada 502 bin kişi yaşamını yitiriyor.
Su ve besinlerde bulaşan Hastalıklardan korunmak için; · Mikropların bulaşma olasılığını azaltmak için elleri sık yıkamak gerekir yemeklerden önce sonra, tuvalet ihtiyaçlarının kullanım öncesi ve sonrasında yıkanması gerekmektedir. · Et, tavuk ve balık gibi yiyecekler diğer gıdalarla temasettirilmemelidir.
Su kirliliğini önlemek için neler yapılabilir?
Su kirliliğinin önüne geçmek için neler yapılmalıdır
- Canlı artıklarının sulara atılmaması
- Sentetik deterjanlı suların bir yerde toplanması
- Tarımda kullanılan ilaçların ve gübrelerin sulara karışmasının önlenmesi.
- Sanayi artık ve atık sularının suları kirletmesinin önlenmesi.
- Su kaynakları çevresinin temiz tutulması
Dünyada su kirliliği en çok nerelerde görülür?
Bugün dünyada yüzde olarak en çok kirli su havzasına sahip olan ülke Amerika Birleşik Devletleri’dir. Son zamanlarda yapılan ulusal bir araştırmada bu ülkedeki nehir havzalarının yüzde kırk beşi, göl havzalarının yüzde kırk yedisi, liman ve haliçlerin yüzde otuz ikisi kirlenmiş durumdadır.

hepatit A su ve besinlerle bulaşır mı?​

Tifo, kolera ,dizanteri ve bulaşıcı sarılık etkenlerinden hepatit A yiyeceklerle bulaşan hastalıklardan bazılarıdır. Bunların dışında, iyi pişmemiş süt ve süt ürünleri tüketilmesi ile bulaşan malta humması ( bruselloz), yüksek ateş, gece terlemesi ve eklem ağrıları ile seyreden ciddi bir enfeksiyon hastalığıdır.
 
Geri
Üst