- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.242
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Su tüketimi ve Sportif verime etkileri nelerdir?
Vücudunuz en çok idrar ve terleme yoluyla su kaybeder. Spor sırasında kaybettiğiniz suyu yerine koymamanız ise vücudunuzun susuz kalmasına yol açar. Vücudun susuz kalması ise kalbinizi, böbreklerinizi, idrak yeteneğinizi, cildinizi, spor performansınızı etkiler ve baş ağrılarına sebep olabilir.Sporcular ne kadar sıvı tüketilmelidir?
İyi bir hidrasyon sağlamak için, kişisel sıvı gereksinimlerinin bilinmesi gerekir. Vücut sıvı dengesinin korunması için sporcuların egzersizden 2-3 saat önce 400-600 ml sıvı tüketmeleri; egzersiz başlangıcında ve sonrasında 15-20 dakikada bir 150-350 ml su içmeleri önerilir.
Suyun sporcu performansına etkisi nedir?
Sporcuların su oranının ise normalden % 5 daha yüksek düzeyde olması gerekmektedir. Sporcularda kaybedilen sıvının en kısa zamanda yerine konması; sakatlanmanın önlenmesi, kas ağrılarının geciktirilmesi, yorgunluğun geciktirilerek performansın arttırılması açısından önemlidir.Spor yaptıktan sonra su içilir mi?
9. Vücudun spor sonrası ihtiyaç duyduğu şey, kaybettiği sıvıyı geri kazanmaktır. Egzersiz sonrasında su tüketimi bu açığı kapatmaya yardımcı olacaktır. Hücrelerin yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmesi ve bu sayede vücut fonksiyonlarının yerine getirebilmesi için vücudun su dengesini korumak gerekir.
Su içmek genel sağlığa sunduğu sayısız faydasının yanı sıra kas büyüme sürecini de hızlandırır. Su içtiğinizde egzersizler için enerji ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz, üstelik kas büyümesini de arttırabilirsiniz.
Egzersiz sırasında sıvı tüketimi nasıl olmalıdır?
Egzersizden 2-3 saat önce 400-600 ml, egzersizden 30 dakika önce 500 ml ve egzersiz sırasında her 15 – 20 dakika aralıklarla 150-350 ml su tüketmelidir. Egzersiz sonrasında, her ½ kg kayıp için 450 ml serin su içilmelidir.
Suyun vücudumuz için önemi nedir?
Su, oksijen ve besin öğelerini hücrelere taşıyarak, hücrelerin fonksiyonlarını sağlıklı şekilde gerçekleştirebilmeleri için gerekli olan katı maddelerin çözünmesini sağlamaktadır. Kasların dengesi ve eklemlerin kayganlığı su ile sağlanmaktadır. Vücutta oluşan ödemlerin atılmasında su önemli bir rol oynamaktadır.Spor yaparken suyun içine ne konulur?
Videomuzda önerdiğimiz üzere mineralli soda, sporcu içecekleri, sodalı ayran, sirkeli su gibi içecekler kaybettiğimiz minerallerin yerine konulmasına yardımcı olur.
Dayanıklılık sporları için beslenme nasıl olmalı?
Dayanıklılık sporlarıyla uğraşan kişilerin enerji ihtiyaçları yüksektir. Uzun süreli bir egzersiz sonrası kas glikojen depolarının boşalmaması için, karbonhidrat tüketimi çok önemlidir. Önerilen günlük ihtiyaç 6-10-12 g/kg/gün veya enerjinin %60-65’idir. Bu sporcular için protein de önemli bir besin ögesidir.Su içmek kas yapar mı?
Su Kaslarınızın Büyüme Sürecinde Görev Yapar Su içmek genel sağlığa sunduğu sayısız faydasının yanı sıra kas büyüme sürecini de hızlandırır. Su içtiğinizde egzersizler için enerji ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz, üstelik kas büyümesini de arttırabilirsiniz.
Evet, spor esnasında su tüketimini gerçekleştirmelisiniz fakat bu durumu kontrol altına alarak idare etmelisiniz. Spor yaparken fazla su içmek faydadan çok zarar getirebilir. Baş dönmesi, bulantı gibi problemlerle karşılaşılması olası olan bu durumla karşılaşmamak için fazla su tüketiminden uzak durmak gerekiyor.
Spor sonrası vücut su tutar mı?
Düzenli şekilde spor yapmak, ödem atmak için birtakım faydalara sahiptir. Çok kısa vadede ödem söktürücü olan en iyi yollardan birisi, düzenli spor yapmaktır. Spor yapmak, terleyerek su atmanıza da yardımcı olur.
Spor yapan kişi ne kadar su içmeli?
Spor sırasında: Bir saatten fazla faal olanlar ara sıra mola verip su (veya başka bir sıvı) içmeli. Uzmanlar 0.5 -1 litre arasında bir miktar tavsiye ediyor. Hepsini bir defada değil, azar azar içmek gerekiyor. Spor süresi bir saati geçmiyorsa, sonunda içmek de makul.Koştuktan sonra su içilir mi?
Su içmek her zaman çok önemlidir. Bu nedenle yoğun tempolu bir spordan sonra terleyerek kaybettiğiniz suyu geri almalısınız.
1 sporcuların beslenmesinde dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?
Spordan önce beslenmede dikkat edilmesi gereken noktalar; Enerji kaslarda depolanır. Spordan öncesi yemeğin sindirimi kolay olmalıdır. Yiyecekler ve içecekler konusunda yeni denemeler yapılmamalıdır. Protein ve yağların sindirimi yavaş sürdüğü için az tüketilmeli, kompleks karbonhidratlar tercih edilmelidir.Su tüketimi ne kadar olmalı?
İnsan su ihtiyacını: İçme suyu ile 1500-2000 mL/gün (8-10 su bardağı), yiyecek ve içeceklerle 1000 mL/gün, metabolizma sonucu oluşan su ile 260 mL/gün karşılar. Vücuttaki suyun dengesinin yaşamsal önemi vardır, günlük gereksinim 35 mL x vücut ağırlığı (kg) eşitliği ile basitçe hesaplanır.
Ana öğününüz; et grubu( et, tavuk, balık, peynir, yumurta) + ekmek grubu (pilav, makarna, ekmek, patates) + az yağlı salata içersin. Spordan yarım saat ile bir saat öncesinde ise bir ara öğün olsun. Taze meyve ve yoğurt olabilir. Spor öncesi yeterli sıvı tüketmeli, yaklaşık 500- 550 ml su içmelisiniz.