AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Su neden sogutuldugunda hacmi artar?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.143
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Su neden soğutulduğunda hacmi artar?​

Suyun buharlaşırken genişlediği gibi donarken de hacminin arttığı bilinmektedir. Suyun molekül yapısında hidrojen ve oksijen bulunmaktadır. Bu da hidrojen bağlarının oluşmasına neden olur. Donma noktasında hidrojen bağlarının genişlemesi suyun hacminin donarken artmasına neden olmaktadır.

Buzun mu hacmi fazla suyun mu?​

Buzun mu hacmi fazla suyun mu?
Fizik kurallarına göre bir madde ısıtıldığında genişler, genleşir. Soğutulduğunda da büzüşür, yani hacmi azalır. Ancak su bu kurala uymaz, aksine sıfır derecenin altına soğutulduğunda donar ve buz olarak hacmi azalacağına artar.

Suyun sıcaklığı artarsa hacmi ne olur?​

Sıcaklık arttıkça hacim artar ve yoğunluk azalır. Su (H2O) kaynatıldığında genleşme olur ve suyun yoğunluğu azalarak ağırlığında düşüş yaşanır. Suyun yoğunluğu, ısı arttıkça düşmeye başlar. 0 ℃ den 4 ℃ ye gelindiğinde ise özkütle artar.

Suyun yoğunluğu buzun yoğunluğundan neden fazladır?​

Suyun yoğunluğu buzun yoğunluğundan neden fazladır?
Su moleküllerini bir arada tutan hidrojen bağları bu kristal kafeslerin oluşmasını sağlar. Bu formu alırken moleküller sıvı hale göre daha çok hacim kaplar, bu yüzden aynı miktardaki buzun hacmi sıvı halinden daha fazla olur.
Soğuyan maddelerin hacmi artar mı?​
Isınan veya soğuyan maddelerin hacimlerinde değişimler oluşur. Bu değişimler maddelerde genleşme ve büzülme şeklinde oluşuyor.

Su mu daha yoğundur yoksa buz mu?​

Su mu daha yoğundur yoksa buz mu?
Yoğunluğu daha az olan katı haldeki su molekülleri yani buz, sıvısının üzerinde yüzmektedir.

Suyun sıcaklığı arttıkça yoğunluğu artar mı?​

Bir maddenin özkütlesi sıcaklığına bağlı olarak değişir. Sıcaklık artışı genellikle özkütleyi azaltır, ancak sıcaklığı arttıkça hacmi azalan ve özkütlesi artan maddeler de vardır.

Genleşen havanın hacmi artar mı azalır mı?​

Genleşen havanın hacmi artar mı azalır mı?
Kısaca ısınan maddeler genleşir, soğuyan maddeler büzülür. Genleşme ile büzülme birbirinden farklıdır. Yani birbirlerinin tersidirler. Genleşmede maddenin hacmi artar, büzülmede ise hacmi küçülür.

Su mu daha çok yer kaplar buz mu?​

Su buza dönüşürken tanecikler arası boşluk artar mı?​

Su buza dönüşürken tanecikler arası boşluk artar mı?
Sudaki hidrojen ve oksijen atomları arasında oluşan hidrojen bağları, su katı haldeyken hidrojen atomlarının farklı iki su molekülünün oksijen atomlarını birleştiren doğrusal çizgiye yakın bir nokta etrafında konumlanmasını sağlar. Oluşan bu hidrojen bağları katı halde hayli boşluklu bir yapı oluşmasına neden olur.
+4 Derecede suya ne olur?​
Su molekülleri de soğudukça birbirine yaklaşır fakat en büyük yoğunluğa +4 °C’ ye geldiğinde ulaşır. Yani su moleküllerinin en yoğun olduğu hal katı hali değildir, +4 °C’deki (normal koşullarda 1 atm basınç altındaki) sıvı halidir.

3 suyun neden +4 ℃ deki sıvı halinin katı halinden daha yoğun?​

3 suyun neden +4 ℃ deki sıvı halinin katı halinden daha yoğun?
Su donunca boşluk daha da artar ve özkütle daha çok azalır. Yani, 0 °C ile +4 °C arasında hidrojen bağlanması baskındır; +4 °C’den yukarısında ise termal kuvvetler baskındır. +4 °C’de ise bu kuvvetler mükemmel bir denge içindedir; bu yüzden suyun özkütlesi +4 °C’de maksimumdur.

Su mu hafif buz mu?​

Ama su, bilinen tüm sıvıların aksine, belirli bir ısıya (+ 4°C’ye) düşene kadar büzüşür, daha sonra birdenbire genleşmeye başlar. Donduğunda ise daha da genleşir. Bu nedenle suyun katı hali, sıvı halinden daha hafiftir. Yani buz, aslında “normal” fizik kurallarına göre suyun dibine batması gerekirken, su üstünde yüzer.
 
Suyunun buharlaşırken ve donarken hacminin artmasıyla ilgili doğru bir açıklama yapmışsınız. Suyun moleküler yapısındaki hidrojen bağlarının donma esnasında genişlemesi, suyun donarken hacminin artmasına neden olmaktadır. Hidrojen bağları suyun özelliklerini belirleyen önemli bir faktördür.

Buzun ve suyun hacmi konusuna gelince, soğutulduğunda su donar ve hacmi artar. Bu durum, suyun sıradan fizik kurallarına uygun olmayan nadir özelliklerinden biridir. Normal şartlarda maddelerin ısınırken genleşip, soğurken büzüştüğü düşünülürken su, donma noktasının altında hacmini artırarak donar. Bu da suyun sıradışı özelliklerinden biridir.

Suyun sıcaklığı arttıkça genellikle hacmi de artar ve yoğunluğu azalır. Su kaynatıldığında genleşme olur ve yoğunluğu azalarak ağırlığında düşüş yaşanır. Ancak suyun özkütlesi belirli bir noktaya kadar azalır ve +4 °C'de maksimum yoğunluğa ulaşır. Bu durum, suyun sıvı halinin katı halinden daha yoğun olmasına neden olur.

Genleşen havanın hacmi artar çünkü ısınan maddeler genleşirken soğuyan maddeler büzülür. Bu genleşme ve büzülme süreçleri maddelerin farklı sıcaklık değişimlerine verdiği tepkilerdir.

Suyun +4 °C'deki sıvı halinin neden katı halinden daha yoğun olduğu sorusuna gelirsek, suyun hidrojen bağlarının +4 °C'de mükemmel bir denge oluşturarak maksimum yoğunluğa ulaşması nedeniyle bu durum gerçekleşir. Su, normal sıvıların aksine, belirli bir sıcaklığa düşene kadar büzüşür ve daha sonra genleşir.

Son olarak, suyun katı hali olan buzun, suyun sıvı haline göre daha hafif olduğunu belirtmişsiniz. Bu durum, suyun özkütle özelliğine ve hidrojen bağlarının suyun fiziksel özelliklerine olan etkisine bağlı olarak gerçekleşir. Buz, sıvı suyun üzerinde yüzebilen nadir maddelerden biridir.
 
Geri
Üst