AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Su molekulleri ne hareketi yapar?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
133.136
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Su molekülleri ne hareketi yapar?​

Taneciklerin bu hareketine titreşim denir. Katı, sıvı ve gazlar titreşim hareketi yapar. Madde tanecikleri durumları uygun olduğunda kendi etraflarında dönerler. Buna dönme hareketi denir.

Su moleküllerinin düzensiz hareketine ne denir?​

Sıvı içinde yüzen bir cismin nasıl hareket ettiğini birçoğunuz yakından gözlemlemişsinizdir. İşte bu küçük taneciklerin rastlantısal ve düzensiz hareketine Brown hareketi denir.
Brown hareketini kim buldu?​
Jan Ingenhousz alkol içinde yüzden kömür ve toz parçacıklarının rastlantısal hareketini 1785’te gözlemlemişti ancak Brown hareketinin bulunuşu genellikle 1827 yılında hareketi gözlemleyen botanikçi Robert Brown’a atfedilir. Brown, hareketi suda yüzen polen parçacıklarını mikroskop altında inceliyordu.

Su tanecikleri ne hareketi yapar?​

Su tanecikleri ne hareketi yapar?
– Sıvı tanecikler dönme hareketi ile beraber titreşim ve öteleme hareketi gerçekleştirmektedirler.

Su molekülleri arasında hangi bağ bulunur?​

Su molekülleri arasında hangi bağ bulunur?
Birbiriyle hidrojen bağı kuran su molekülleri. Bir su molekülündeki kısmi negatif yüklü O atomu, diğer moleküllerdeki kısmi pozitif yüklü olan hidrojenlerle hidrojen bağı oluşturabilir. Su molekülleri aynı zamanda diğer polar moleküllere ve iyonlara da bağlanma isteğindedir.

Suyun özellikleri nedir kısaca?​

Su, orta sıcaklıkta bir sıvı halde olup ve bir gaz değildir. Suyun farklı bir madde molekülleri arasındaki çekiciliği adhezyon olarak adlandırılır. Su, hidrojen bağları oluşturabilen herhangi bir moleküle yapıştırıcıdır. Sudaki yapışkanlık nedeniyle, kılcal hareket oluşur.

Suyun diğer maddelerden farklı özelliği nedir?​

Su moleküllerini diğer moleküllerden ayırt eden birçok özellik vardır. Bunlardan bir tanesi diğer moleküllerin katı halleri daha yoğun olduğu için sıvı hallerinin dibine çökerken suyun katı hali olan buzun, suyun üzerinde yüzmesidir. Su molekülleri donarken birbirinden uzaklaşarak hacmi artar ve şişeyi çatlatır.
Brown ne icat etti?​
1827’de sudaki polen tanelerini, küf sporlarını ve equisetumları mikroskop altında incelerken sudaki partiküllerin yönü ve hızı değişen sürekli bir hareket içinde olduklarını gözlemledi. Daha sonra aynı hareketi toz zerreleriyle de gözlemleyerek, bu hareket polenlerin canlı olmasıyla ilgisi olmadığını keşfetti.

Robert Brown bitki hücresinde çekirdeği ne zaman keşfetti?​

Robert Brown bitki hücresinde çekirdeği ne zaman keşfetti?
çekirdek (nükleus, L. nucleus) adını vermiştir (1831). Brown, daha sonra, bu gözlemini genelleştirerek, 1833 yılında, bütün bitki hücrelerinde bir çekirdek bulunduğunu bildirmiştir.

Tanecikler arasında en çok boşluk olan madde nedir?​

Tanecikler arasında en çok boşluk olan madde nedir?
Tanecikleri arasında en çok boşluk olan madde su buharıdır. II. Su tanecikleri yalnız titreşim hareketi yapar. III. Madde taneciklerinin hızları arasında Buz > Su > Su Buharı ilişkisi vardır.

Katıdan sıvıya geçerken tanecikler arası boşluk nasıl değişir?​

Sadece taneciklerin hızları ve tanecikler arasındaki boşluklarda değişme olur. Bir madde katıdan sıvıya geçerken tanecikleri arasındaki boşluk artar. Bir madde katıdan gaza geçerken tanecikleri arasındaki boşluk artar. Bir madde sıvıdan katıya geçerken tanecikler arası boşluk azalır.

Su da hangi bağ var?​

 
Su moleküllerinde bulunan bağ, hidrojen bağıdır. Su molekülü, bir oksijen atomu ile iki hidrojen atomundan oluşur. Oksijen atomu kısmi negatif yüke sahip olduğundan, hidrojen atomları ile elektronegatiflik farkı nedeniyle hidrojen bağı oluşur. Bu hidrojen bağları, su moleküllerini bir arada tutar ve suyun özelliklerinden biri olan yüksek yüzey gerilimini sağlar. Su molekülleri arasındaki hidrojen bağları ayrıca suyun yüksek ısıl kapasitesine, erken donma ve geç buzul oluşumuna da katkıda bulunur. Bu özellikler suyun canlılar için yaşamın sürdürülmesinde kritik bir rol oynamasını sağlar.
 
Geri
Üst