Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Su Kucugun sofra Buyugun hikayesi nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
39.966
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Su Kucugun sofra Buyugun hikayesi nedir?​

Su insanın temel ihtiyacıdır. Bu bakımdan küçüklerin buna daha çok ihtiyacı vardır ve özellikle çocukların suyu önce içmelerine fırsat verilir. Ancak sofrada büyüklerin küçüklerden önce yemeğe başlamaları bir töredir. Bu bir saygı işaretidir.

Sus büyüğün ne demek?​

Sus büyüğün ne demek?
Susmak ve dinlemek sonrasında kendi düşüncelerini söylemenin erdemini anlatmaktadır. Babalar ne derse haklıdır sus küçüğün söz büyüğün demişler bir baba her zaman çocuklarının iyiliğini ister. Ders esnasında konuşmak doğru olmaz sus küçüğün söz büyüğün öğretmeni dinlemek gerekir.

Su mu küçüğün sus mu?​

Su mu küçüğün sus mu?
Su büyüğün, sus küçüğün. Sus küçüğün, sofra büyüğün.

Söz büyüğün atasözünün anlamı nedir?​

Su Küçüğün Söz Büyüğün atasözünde ”Su”, ”Sus” anlamında kullanılmıştır. Çünkü eski Türkçede su, sessizlik, suskunluk anlamına gelir. Türk örf ve adetlerine göre büyüklerin olduğu yerde küçükler önce dinleyip sonra söz almalıdır.

Su küçüğün söz büyüğün atasözünün gerçek anlamı nedir?​

Su küçüğün söz büyüğün atasözünün gerçek anlamı nedir?
Su, büyüklerden önce küçüklere verilmelidir. Çocuklar istedikleri kadar su içebilirler. Ancak çocukların sofradaki her şeyi yemelerine izin verilmemelidir.

Güzele bakmak mı güzel bakmak mı?​

Güzele bakmak mı güzel bakmak mı?
“Güzele bakmak sevaptır” değil, “Güzel bakmak sevaptır” biçimindedir.
Sü uyur ne demek?​
Su uyur düşman uyumaz atasözü, düşmanımızın bize karşı her zaman uyanık olduğu ve bu yüzden bizim de uyanık kalmamız gerektiğin anlatan bir atasözüdür.

Ummadığın taş baş yarar ne anlama gelir?​

Ummadığın taş baş yarar ne anlama gelir?
Ummadığın Taş Baş Yarar Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Aslında küçümsemek anlamı daha baskın gelen ummadığın taş baş yarar atasözünde, elinden hiç bir şey gelmez sandığımız kişilerin büyük işler başarması durumu anlatılmak istenmiştir. Böyle durumlarda gerçekleşen şaşkınlığın en iyi ifadesidir bu atasözümüz.

Su küçüğün söz büyüğün atasözü ne anlama gelir?​

Su küçüğün söz büyüğün atasözü ne anlama gelir?

Sofra büyüğün atasözünün anlamı nedir?​

AtasözüDüzenle Su, büyüklerden önce küçüklere verilmelidir. Çocuklar istedikleri kadar su içebilirler. Ancak çocukların sofradaki her şeyi yemelerine izin verilmemelidir.

Ne verirsen elinle o da gider seninle atasözünün anlamı nedir?​

Ne verirsen elinle o da gider seninle atasözünün anlamı nedir?
Ne verirsen elinle o gelir / gider seninle atasözü yapılan iyiliklerin hiç bir koşulda karşılıksız kalmayacağını anlatan bir atasözüdür. Bu dünyada yoksula, muhtaca yardım edenler mutlaka öbür tarafta mükafatlandırılırlar. Yapılan iyiliklerin karşılığı her iki dünyada da iyilik yapana mutlaka geri döner.

Güzele bakmak sevap mı güzel bakmak sevap mı?​

Güzele bakmak sevap mı güzel bakmak sevap mı?
Güzele bakmak sevaptır atasözü bir insanın Allah’ın yarattığı şeylere bakması, onları güzel görmesi, sevmesinin sevap olduğunu, Allah’ın her yarattığının en güzel olduğunu anlatmaktadır.

Eşek hoş Abdan ne anlar?​

Birinci Anlamı: Eşek Hoşaftan Ne Anlar sözü, kaba kişilerden herhangi bir incelik ve kibarlık beklenmemesi gerektiğini vurgular. Atasözünde eşek, görgüsüz insanları simgelerken, hoşaf da incelik gerektiren şeylerin sembolü olarak kullanılmıştır.

Sü hangi dilde asker demek?​

Sü hangi dilde asker demek?
sü, türkçe asker anlamındaki sözcük. bugün sü sözcüğü kullanılmasa da sü’den türemiş sözcükler kullanılmaktadır. sübaşı, sübey (subay) gibi.

Sü uyur düşman uyumaz atasözünün anlamı nedir?​

Sü uyur düşman uyumaz atasözünün anlamı nedir?
 
Su Küçüğün Söz Büyüğün hikayesi, genellikle yemek kültürümüzle ilişkilendirilir. Sofrada suyun çocuğa verilmesi, büyüklerin küçüklerden önce yemek yeme geleneği ile alakalıdır. Bu durum, küçüklerin ihtiyaçlarının öncelikli olduğunu ancak sofrada saygı göstermek adına büyüklerin önce yemek yemesinin gerektiğini vurgular. Su, sessizlik ve saygıyı temsil ederken, söz büyüğün çocuklara önce su verilmesi gerektiğini anlatır. Aynı şekilde "Su, büyüğün; sus, küçüğün" ibaresi ile büyük-küçük ilişkisindeki denge ve saygı ön plana çıkar.

Su Küçüğün Söz Büyüğün atasözü, kültürümüzdeki büyüklerin saygınlığı ve çocuklara gösterilen değeri vurgular. Büyüklerin kararlarına ve sözlerine saygı gösterilmesi gerektiğini, küçüklerin ise önce dinleyip sonra söz almaları gerektiğini ifade eder. Bu atasözüyle iletişimdeki saygı ve düşünceyi ifade etme sırasının önemi vurgulanır.

Su küçüğün söz büyüğün atasözü ise, suyun küçüğe önce verilmesi gerektiğini ve sofradaki yiyeceklerin paylaşımında büyüklerin öncelikli olduğunu anlatır. Çocukların sadece su içmesine izin verilmeli, yemek konusunda ise büyüklerin önce karar vermesi gerektiğini belirtir.

Görüldüğü gibi, bu atasözleri aynı temel değerleri paylaşır ve toplumumuzdaki büyük-küçük ilişkilerinin nasıl şekillenmesi gerektiği konusunda önemli mesajlar içerir.
 
Geri
Üst