Su kaynaklari neden tukeniyor?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.936
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Su kaynakları neden tükeniyor?​

Birleşmiş Milletler (BM) verilerinden derlenen bilgilere göre, küresel ısınma kaynaklı yağış azlığı, aşırı buharlaşma, hızlı tüketim ve kirlilik nedeniyle dünyadaki temiz su kaynakları hızla tükeniyor.

Su kaynakları insan hayatını nasıl etkiler?​

Su kaynakları insan hayatını nasıl etkiler?
Su biylojik bir çözücüdür ve bu çözücü rolüyle vitaminlerin ve minerallerin hem vücutta taşınmasını, hem de çözülmesini sağlar. Su vücut sıcaklığının düzenlenmesinde çok önemli bir rol oynar. Derinin nemlenmesinde , toksinlerin atılmasında ve vücudun temizlenmesinde temel bir görev üstlenir.

Su kaynaklarını korumak için neler yapabiliriz?​

Kullanmadığımız anlarda musluklardan boşa su akıtmamalıyız. Sahilde, denizde, piknikte ve kampta çöplerimizi etrafa veya suya atmamalıyız. Kullanmadığımız ya da tarihi geçmiş ilaçlarımızı lavaboya veya tuvalete atmamalıyız. Atıklarımızı/çöplerimizi uygun şekilde ayırarak geri dönüşüme katkıda bulunmalıyız.

Türkiye’de su kaynakları tükeniyor mu?​

Türkiye’de su kaynakları tükeniyor mu?
Projeksiyonlara göre şu an 1346 metreküp olan kişi başına düşen su miktarı, 2040 yılında 100 milyonluk nüfusla 1116 metreküpe düşecek ve ülkemiz su fakiri bir ülke olacak. Su miktarı düşüşü ve nüfus artışı bu şekilde sürerse de 2050’lerde 1069 metreküp ve aşağısı ile ‘kıtlık-kuraklık’ çeken bir ülke haline geleceğiz.
Su kaynaklarının olumsuz etkileri nelerdir?​
Su Kirliliğinin Canlılar Üzerindeki Etkileri Nelerdir?
- Su kirliliğinin artması sonucunda bitkilerin gelişimi olumsuz yönde etkilenir; fotosentez için ihtiyaç duyulan mineraller alınamaz ve ormanlar büyüyemez.
- Kirliliğe neden olan lağım sularıyla birlikte atıklarının karıştırılması, ciddi anlamda kirliliğe neden olur.

Suyun insan yaşamındaki önemi nedir?​

Suyun insan yaşamındaki önemi nedir?
Su, oksijen ve besin öğelerini hücrelere taşıyarak, hücrelerin fonksiyonlarını sağlıklı şekilde gerçekleştirebilmeleri için gerekli olan katı maddelerin çözünmesini sağlamaktadır. Kasların dengesi ve eklemlerin kayganlığı su ile sağlanmaktadır. Vücutta oluşan ödemlerin atılmasında su önemli bir rol oynamaktadır.

Su sıkıntısı olursa ne olur?​

Su kıtlığı ve kuraklık, yoksulluğu ve ekonomik büyümeyi, sağlığı ve refahı, cinsiyet eşitsizliğini ve çevreyi etkiler. Mahsuller tükenir, hayvanlar ölür, aileler gıda kıtlığı ve kıtlıkla karşı karşıya kalır, insanlar göçe zorlanır ve çatışmalar çıkar.

Su kıtlığı nasıl önlenir?​

Su kıtlığı nasıl önlenir?
Su sıkıntısına karşı köklü önlemler
- Rezervuarlara yatırım yapmak.
- Deniz suyunu arıtmak.
- Atık suyu arıtmak.
- Bireylerin daha az su tüketmesini sağlamak.
- Su saati takmak ve su fiyatını arttırmak.
- Su şirketlerinin sızıntıları durdurmasını sağlamak.
- Bölgeler arasında su aktarımı yapmak.
 
Su kaynakları dünya genelinde hızla tükeniyor çünkü küresel ısınma, yağış azlığı, aşırı buharlaşma, hızlı tüketim ve kirlilik gibi faktörler su kaynakları üzerinde baskı oluşturuyor. Özellikle suyu verimli kullanma alışkanlıklarımızın olmaması, suyun sürdürülebilir şekilde yönetilmemesi de su kaynaklarının tükenmesine katkıda bulunuyor.

Su kaynaklarının tükenmesi insan hayatını olumsuz etkiler. Su içindeki vitaminler ve mineraller sayesinde vücudumuzun sağlıklı işleyişini sağlar, vücut sıcaklığının dengelenmesine yardımcı olur, cilt sağlığını korur, toksinlerin atılmasında rol oynar ve genel olarak vücudun temizlenmesine yardımcı olur. Su kaynaklarının azalması veya kirlenmesi, bu temel fonksiyonların yerine getirilmesini zorlaştırabilir.

Su kaynaklarını korumak için yapabileceğimiz pek çok şey var. Örneğin, kullanmadığımız zamanlarda muslukları kapatmalı, çöplerimizi doğru şekilde ayırmalı, geri dönüşüme destek olmalı, ilaçları lavaboya atmayıp geri dönüşüm kutularına atmamalı ve su tüketimimizi dikkatli bir şekilde yapmalıyız.

Türkiye'de de su kaynaklarının azalması endişe verici boyutlara ulaşmış durumda. Nüfus artışı ve iklim değişikliği gibi faktörler Türkiye'yi su fakiri bir ülke yapma yolunda ilerliyor. Önümüzdeki yıllarda su kıtlığı ve kuraklıkla karşı karşıya kalmamak için sürdürülebilir su yönetimi politikalarına ve su kaynaklarını korumaya yönelik adımlara ihtiyaç var.

Su kıtlığını önlemek için ise suyun verimli kullanılmasının teşvik edilmesi, arıtma teknolojilerinin geliştirilmesi, suyun tuzluluğunun azaltılması için deniz suyu arıtma tesislerinin kurulması, atık su arıtımının sağlanması ve genel olarak su yönetiminin etkili bir şekilde düzenlenmesi gerekmektedir. Bireylerin de su tüketim alışkanlıklarını gözden geçirerek daha tasarruflu ve sürdürülebilir bir şekilde su kullanmaları önemlidir. Su kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir şekilde yönetilmesi için toplum olarak hepimizin üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmemiz önemlidir.
 
Geri
Üst