- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 171.662
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Su kanalları ne işe yarar?
Ark ya da kanal, insan eli ile yapılmış, sulama ya da ulaşım amacı ile kullanılan su yoludur. Akma hızı fazla olmayan ırmaklar geçmişten günümüze hep ulaşım için kullanılagelmiştir. Bu ırmakların birbirlerine yakınlaştığı yerlerde kanallar açılmak suretiyle ulaşım daha da kolay hâle getirilmiştir.Kanal istanbul hangi barajları yok edecek?
Kanal İstanbul, kendi suyuyla birlikte toplam 377 milyon m3’lük suyun geçişini sağlayan Terkos Gölü’nden çıkıp Sazlıdere ve Alibeyköy barajlarına uzanan isale hatlarını da devre dışı bırakacak. Yani kanal, Terkos- Kağıthane İçmesuyu isale hatlarını ve Terkos- İkitelli isale hatlarını kesecek.Sulama kanalları nedir?
Bazı bölgeleri sulamak, kurutmak amacıyla veya gemilerin işlemesine elverişli, insan eliyle açılmış su yolu.
Su kanallarını hangi uygarlık bulmuştur?
barajlarını, su kanallarını ve pişmiş toprak künklerini Hititler yaptı.Kanal istanbul Sazlıdere Barajı ne olacak?
Sazlıdere Barajı’nın yüzde 61’i Kanal içinde kalacak, ancak kalan yüzde 39’luk kısmı korunacaktır. Kanal İstanbul’la birlikte barajın verimi yılda 19 milyon metreküp olacaktır. Verim açısından aradaki fark yılda 30 milyon metreküpü bulacaktır. Buradaki su kaybının İstanbul geneline etkisi yüzde 2,8 seviyesindedir.Kanal istanbul projesi Türkiyeye getirisi nedir?
İstanbul’a yılda 50 milyon yabancı ziyaretçinin geleceği öngörülürken, bu sayede yıllık 20-30 milyar dolar turizm geliri elde edilecek. 2023 vizyonu çerçevesindeki Çılgın Proje’nin bütün gelir kalemleriyle birlikte ilk 5 yılda 100 milyar dolara yakın bir gelir kazandırması hedefleniyor.
Küresel olarak üretilen atık suyun yaklaşık % 90’ı, özellikle düşük gelirli ülkelerde arıtılmadan kalmakta ve yaygın su kirliliğine neden olmaktadır. Artan oranda tarım, arıtılmamış atık suları sulama suyu kaynağı olarak kullanmaktadır.
I. bin yılda güçlü bir krallık olarak ortaya çıkan Urartu’ların gelişmesinde bölgede yer alan zengin su kaynaklarının rolü büyük olmuştur. Tarımsal alanları düzenli bir şekilde sulamak ve suyu halka sistemli bir şekilde dağıtmak amacıyla Urartular Baraj, gölet, kanal gibi sulama tesisleri inşa etmişlerdir.