AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Su her zaman 0 derecede donar mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.247
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Su her zaman 0 derecede donar mı?​

Örneğin su 0 santigrat derecede donma noktasına ulaşır ve donar. Yani su içeriğindeki mineral yapılara bağlı olarak 0 santigrat derecede ya da sıfırın altında 48 santigrat derecede donabilmektedir.

Su 0 derecede hangi haldedir?​

d) Su molekülleri 0-100 derece gibi geniş bir aralıkta sıvı halde bulunmaktadır, bu da suyun yeryüzünün birçok alanında bulunmasına neden olmaktadır.

Su 4 derecede donar mı?​

Su 4 derecede donar mı?
Su molekülleri de soğudukça birbirine yaklaşır fakat en büyük yoğunluğa +4 °C’ ye geldiğinde ulaşır. Yani su moleküllerinin en yoğun olduğu hal katı hali değildir, +4 °C’deki (normal koşullarda 1 atm basınç altındaki) sıvı halidir. Muhtemelen suyun bu farklı özelliğini birçoğunuz gözlemlemişsinizdir.

Tuzlu su kaç derecede donar?​

Suyun donma noktası sıfır derece olduğuna göre, yukarıda belirttiğimiz miktardaki bir tuzlu suyun donma noktası -9.3 derece olacaktır. Kış için üretilen cam suları da aynı bu prensip ile çalışır. Suyun içerisinde etilen glikol, metanol, propil alkol veya benzeri bir madde bulunur ve saf suyun donma noktasını düşürür.

Su neden 0 derecede donar?​

Sonuçları Nature dergisinde yayımlanan araştırmada yer alan, Utah Üniversitesi fizikçilerinden Valeria Molinero ve meslektaşı Emily Moore, geliştirdikleri bilgisayar programı yardımıyla su moleküllerinin ancak sıfırın altında 48 santigrat derecede küçük kümecikler oluşturduklarını, bu kümeciklerin oluşumundan sonra …

Akan su neden donmaz?​

Akan su neden donmaz?
Buz, ısıyı çok zor ilettiğinden üst kısımda oluşan buz tabakası, dıştaki soğuk havayı içeri geçirmez. O zaman da gölün ya da nehrin derinliklerindeki su donmaz.

Su ne zaman gaz olur?​

Su yeterince soğuduğunda donar, buz hâlini alır. Buz suyun katı hâlidir. Çeşmeden akan su, dereler, göller ve denizler suyun sıvı hâline örnektir. Kaynamakta olan çaydanlıktaki sudan çıkan su buharı ise suyun gaz hâlidir.

Su kaç derecede buharlaşmaya başlar?​

su her derecede değilde +4 santigrat derece üzerinde buharlaşabilir. Buharlaşma sadece kaynamayla fokurdayarak suyun üzerinden buhar çıkmasıyla oluşmaz. Buharlaşma: +4 santigrat derece üzerindeki suyun yüzey moleküllerinin zamanla koparak gaz haline geçmesidir. Bu sürecin hızı ortamın sıcaklığına göre değişir.

Su neden +4 derecede en yoğun?​

Su neden +4 derecede en yoğun?
Su donunca boşluk daha da artar ve özkütle daha çok azalır. Yani, 0 °C ile +4 °C arasında hidrojen bağlanması baskındır; +4 °C’den yukarısında ise termal kuvvetler baskındır. +4 °C’de ise bu kuvvetler mükemmel bir denge içindedir; bu yüzden suyun özkütlesi +4 °C’de maksimumdur.

Su her sıcaklıkta buharlaşır mı?​

Bazı moleküllerin kinetik enerjisi diğerlerin- den o kadar yüksektir ki moleküller arası çekim kuvvetini yenerek gaz haline geçer, yani su için konuşacak olursak buharlaşırlar. Böylece her sıcaklıkta buharlaşma gerçekle- şir.

Tuzlu su buz olur mu?​

Tuz aslında buzu eritmez, ancak buzun erime sıcaklığının düşmesine sebep olur. Saf suyun erime/donma sıcaklığı 0°C olduğu için böyle bir günde açık havadaki su donacaktır.

Suya tuz atarsak donma noktası ne olur?​

Suya tuz atarsak donma noktası ne olur?
Bilindiği gibi su, sıcaklığı sıfır dereceye varınca donar, suya tuz ilavesi ile bu donma sıcaklığı da düşer. Suya % 10 tuz ilavesi donma sıcaklığını –6 ‘ya indirir. %20 tuz karıştırılmış su ise –16 derecede donar.
 
Su her zaman 0 derecede donmaz, çünkü suyun donma noktası sıfır derecedir ancak su içeriğindeki mineral yapılara bağlı olarak donma noktası değişebilir. Örneğin, tuzlu suyun donma noktası saf suya göre daha düşüktür. Suyun donma noktasını düşürebilmek için tuz veya başka maddeler eklenebilir.

Su 0 derecede katı hale geçerek donabilir ya da 0-100 derece arasında sıvı halde bulunabilir. Bu geniş sıcaklık aralığı, suyun dünya üzerinde çeşitli alanlarda bulunmasını sağlar.

Su 4 derecede donmaz. Su molekülleri soğudukça birbirine yaklaşır ve en büyük yoğunluğa +4 derecede ulaşırlar. Yine de suyun en yoğun olduğu hali katı değil, sıvı hali olacaktır.

Tuzlu suyun donma noktası saf suya göre daha düşüktür. Eğer suya belirli oranlarda tuz eklenirse, donma noktası da düşer. Örneğin, %10 tuz katılmış suyun donma noktası -6 derece olabilir.

Buharlaşma ise suyun yüzey moleküllerinin zamanla koparak gaz haline geçmesidir. Bu süreç, +4 derece üzerindeki suyun sıcaklığına göre değişebilir.

Su neden +4 derecede en yoğun haldeyken bu, suyun özelliklerinden kaynaklanır. +4 derecede hidrojen bağları baskındır ve bu sıcaklıkta su en yoğun halindedir.

Son olarak, her sıcaklıkta buharlaşma gerçekleşebilir çünkü bazı moleküllerin kinetik enerjisi diğerlerinden daha yüksek olabilir ve moleküller arası çekim kuvvetini yenerek gaz haline geçebilirler.
 
Geri
Üst