AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Su Hangi yanginda kullanilmaz?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.247
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Su Hangi yangında kullanılmaz?​

B Sınıfı Yangın: Sıvı haldeki yanıcı maddelerin yanmasıyla oluşan yangınlardır. Örneğin benzin, alkol tiner gibi maddelerin yanması sonucu oluşan yangınlar B sınıfı olarak tanımlanır. Bu yangınları söndürmek için su kullanılmamalıdır. Kuru kimyevi tozlu veya köpüklü söndürücüler kullanılabilir.

Yanan arabaya su dökülür mü?​

Yakıt katı olduğu için sudan kaçamayacaktır ve bu sayede su, yakıtın yüzeyini kaplayarak ateşi soğutacak ve söndürecektir. Eğer bir şekilde yangına su sıkmak yerine, yangını su altına taşımayı başarırsanız da benzer bir durum oluşur: Oksijen ile yakıt temasını kestiğiniz için yangın söner.
Yangında su kullanılır mı?
Su: Ateşi söndüren maddeler arasında en önemlisi sudur. Su özellikle A tipi Yangınlar için (kati) mükemmel bir söndürücüdür. Kum:Yanıcı maddelerin oksijenle ilişkisinin kesilerek söndürülmesinde kullanılır. Kullanma anında kumun yanıcı maddeyi tamamen örtmesi sağlanmalıdır.
Hangi yangında köpük ve su kullanılmaz?
B sınıfı yangınlar ise sıvı yanıcı malzemelerden meydana gelen yangınlar olup bu yangınlarda mutlaka su kullanılmamalıdır. Suyun aksine köpüklü söndürme sistemleriyle birlikte kuru kimyevi toz sistemlerinin kullanılması bu yangın tipinin çok daha kolay biçimde söndürülmesini de sağlamaktadır.

Yangına ilk müdahale nasıl yapılır?​

YANGIN ANINDA YAPILMASI GEREKENLER Telaşa kapılmadan çevrede yangın ihbar düğmesi varsa ona basılmalıdır, 110 nolu telefondan yangın itfaiyeye bildirilmelidir. Yangının adresi en kısa ve doğru şekilde mümkünse yangının cinsi ile birlikte (bina, benzin, ahşap, araç vb)bildirilmelidir.

Duran araç neden yanar?​

Araç yangınlarının başlıca nedenleri şunlardır: Karbüratöre gelen benzin hortumlarının zamanla aşınması sonucunda sıcak motor üzerine yakıtın sızıntı yapması. Karbüratörden dalmayan benzinin manifold üzerinde dökülerek alev alması. Yakıt iletim borularında meydana gelen hasarlar.

B Sınıfı Yangın: Örneğin benzin, alkol tiner gibi maddelerin yanması sonucu oluşan yangınlar B sınıfı olarak tanımlanır. Bu yangınları söndürmek için su kullanılmamalıdır.
Elektrik yangınları hangi sınıfa girer?
Kuru kimyevi toz, halon 1301 ve halon 1211 kullanarak söndürülebilir. Elektrikli makine ve hassas cihazların yangınları da bu sınıfa dahil edilebilir. Elektrik donanımlarının yanmasıyla oluşan yangınlar ayrı bir sınıf içinde değerlendirilmeyip C sınıfı yangınlar başlığı altında incelenebilir.
D tipi yangınlar nasıl söndürülür?
D sınıfı yangınlar; yine boğma yöntemi ile kuru kimyevi tozlar ve ince kum kullanılarak söndürülür. Elektrik yangınlarında elektrik akımı kesilerek yangına müdahele edilmelidir.
A sınıfı yangınlarda sebep katı maddelerin yanmasıdır. Kağıt, pamuk, odun ve daha birçok katı maddenin yanmasıyla oluşan yangınların önlenmesi için ilk olarak su kullanılması gerekmektedir.
Kuru Kimyevi Tozlu Yangın Söndürücüler : A, B, ve C sınıfı yangınlarda etkilidir. Elektrik yangınlarını da söndürebilmekte olan ve fiyat / performans grafiği yüksek olduğu için en çok tercih edilen yangın söndürücülerdir. Karbondioksitli (CO2) Yangın Söndürücüler : B ve C sınıfı yangınlarda etkilidir.
B sınıfı yangınlar nelerdir?
B sınıfı yangınlar sıvı yanıcı maddelerin meydana getirdiği yangınlardır. Bu sıvılar su ile karışanlar ve karışmayanlar olmak üzere ikiye ayrılırlar. Benzin, Benzol, Mazot, Fuel-Oil, Madeni Yağlar, Vernik, Boya, Tiner, Alkol, Parafin, Aseton, Asfalt, Tutkal v.b.
D sınıfı yangınları söndürmek için neler kullanılır?

D tipi metal yangınları söndürmek için hangi yöntem kullanılır?​

Metal yangınları D sınıfı yangınlardır. D sınıfı yangınlar; magnezyum, titanyum, zirkon- yum, sodyum, lityum ya da potasyum gibi yanıcı metallerde meydana gelen yangınlardır. Metal yangınları boğarak söndürülür ve bunun için D tipi kimyasal kuru toz kullanılır.
 
Geri
Üst