AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Su erozyonunu onlemek icin neler yapmaliyiz?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Su erozyonunu önlemek için neler yapmalıyız?​

Erozyonu Önlemenin Yolları Nelerdir?
- Sahip olunan bitki örtüsü koruma altına alınmalıdır.
- Halk ve özellikle çiftçiler bilgilendirilmeli, eğitilmelidir.
- Doğayı ve doğal kaynakların koruma konusu devlet politikası olmalıdır.
- Meralarda aşırı otlatmalar engellenmelidir.

Tarla eğime nasıl sürülür?​

Tarla eğime nasıl sürülür?
1) Mevcut bitki örtüsü korunarak ağaçlandırma yapılmalıdır. 2) Eğimli tarım alanlarında tarla eğime paralel sürülmeli ve taraça (seki) yapılmalıdır. 3) Nöbetleşe tarım yöntemi uygulanmalı (bu yöntemde asıl amaç erozyonu önlemek değildir.

Erozyonu önleyen kök nedir?​

Erozyonu önleyen kök nedir?
Eğimli arazilerde yağmur sularının erozyon oluşturmasını önlemek amacıyla düzeç eğrilerine paralel olarak kurulan toprak seddelere teras adı verilir. surette kaplanmış doğal drenaj kanalıdır.

Damla sulama erozyonu etkiler mi?​

Toprağa düşen yağmur damlalarının çarpma etkisini azaltır. Böylece, toprak topaklarının parçalanması ve bu parçaların toprakların gözeneklerini bozması engellenir. Yağış sularının büyük bir kısmı toprak tarafından daha kolayca emilir.

Erozyonda toprak nasıl sürülür?​

Erozyonda toprak nasıl sürülür?
c- Malç / Gübre: Toprağa bir malç tabakası uygulayarak malç yapmak, toprağı yağmurun olumsuz etkisine karşı koruması ve toprağın sıcak kalmasını sağlaması nedeniyle toprağın yavaşça ıslanmasına ve erozyonu önlemeye yardımcı olan PH seviyelerini yeniden kazanmasına imkan sağladığı için oldukça etkili bir yöntemdir.

Araziyi eğime paralel sürme erozyonu önler mı?​

Araziyi eğime paralel sürme erozyonu önler mı?
Erozyon toprağın aşırı ve yoğun olarak işlenmesinden kaynaklanır. Düzensiz yağışlar, dağınık ve düzensiz yerleşme, Kaçak ağaç kesimleri, iklimin etkisi, ormanların yok edilmesi, meraların tahrip edilmesi, toprağın eğime paralel sürülmesi erozyonun olmasına kaynak olan etmenlerdir.

Rüzgar erozyonundan korunma yolları nelerdir?​

İklim: Rüzgâr erozyonu genel olarak kurak ve yarı kurak yörelerin sorunudur….4. RÜZGÂR EROZYONUNA KARŞI ALINACAK öNLEMLER:
- Toprak yüzeyindeki rüzgâr hızını azaltmak.
- Toprağın kümeleşme derecesini ve kümelerin büyüklüğünü artırmak.
- Sıçrama halindeki toprak parçacıklarını tutmak.
- Toprak yüzeyini nemli tutmaktır.

Erozyon ve heyelan arasındaki fark nedir?​

Erozyon ve heyelan arasındaki fark nedir?
Erozyon ve heyelan birbirinden farklı olaylardır. Bu iki olay arasındaki farklar aşağıdaki gibidir: Erozyon: Toprağın yağmur, sel ve rüzgâr gibi etkilerle kısmi olarak ve parçalar halinde taşınmasıdır. Heyelan: Toprağın aşırı yağış ve sel etkisiyle bütün halinde zeminiyle birlikte kaymasıdır.

Meraların aşırı kullanılması erozyonun şiddetini artırır mı?​

Meraların aşırı kullanılması erozyonun şiddetini artırır mı?
Yapılan çalışmalar ile bu alanlarda erozyon azalmaya devam etmektedir. Meralarda erozyonu azaltıcı teraslama, münavebeli otlatma, mera rehabilitasyonu gibi çalışmalar ile erozyon azaltılmaktadır.

Yağışın şiddetli olması erozyonu etkiler mi?​

Yağış yoğunluğu, Yağışlarda yoğunluk erozyona önemli ölçüde etkilidir. Bu bağlamda yağış yoğunluğu birim zamanda düşen yağış miktarıdır. Yağış yoğunluğu arttıkça toprağa düşen su miktarı artar ve toprağın infiltrasyon hızı daha çabuk azalır.
 
Su erozyonunu önlemek için alınabilecek önlemler arasında bitki örtüsünün korunması, halk ve çiftçilerin bilgilendirilmesi, doğal kaynakların devlet politikası olarak korunması gibi önemli adımlar bulunmaktadır. Ayrıca, meralarda aşırı otlatmaların engellenmesi de erozyonu önlemede etkili olabilir.

Tarla eğimine paralel sürülerek taraça (seki) yapılması, mevcut bitki örtüsünün korunması ve ağaçlandırma yapılması erozyonu önlemek için önemli adımlardır. Nöbetleşe tarım yöntemi de erozyonu azaltıcı bir etkiye sahip olabilir.

Erozyonu önleyen kökler arasında, eğimli arazilerde yağmur sularının erozyonu önlemek amacıyla düzeç eğrilerine paralel olarak kurulan toprak seddeleri (teraslar) bulunmaktadır.

Damla sulamanın erozyon üzerinde olumlu etkileri olduğu belirtilmektedir. Toprağa düşen yağmur damlalarının çarpma etkisini azaltarak toprak parçalanmasını ve gözeneklerin zarar görmesini engelleyebilir.

Erozyonla mücadelede toprağın sürülmesinde malç uygulaması da etkili olabilir. Malç tabakası toprağı yağmurun olumsuz etkilerine karşı koruyabilir ve erozyonu engelleyebilir.

Araziyi eğime paralel sürme yöntemi erozyonu önlemekte faydalı olabilir. Ancak erozyonun önlenmesi için aşırı ve yoğun olarak toprağın işlenmemesi ve diğer etmenlerin de göz önünde bulundurulması önemlidir.

Rüzgar erozyonundan korunmak için toprak yüzeyindeki rüzgar hızını azaltmak, toprağın nemlendirilmesi, kümeleşmenin artırılması gibi önlemler alınabilir.

Erozyon ile heyelan arasındaki fark, erozyonun toprağın parçalar halinde taşınması ve heyelanın zeminle birlikte bütün halinde kayması olarak açıklanabilir.

Meraların aşırı kullanılması erozyonun şiddetini artırabilir. Ancak uygun yöntemlerle meraların yönetilmesi, teraslamaların yapılması gibi çalışmalarla erozyon kontrol altına alınabilir.

Yağışın şiddetli olması erozyonu etkileyebilir. Yoğun yağışlar toprağın erozyona daha yatkın hale gelmesine neden olabilir. Bu nedenle yağış yönetimi de erozyon kontrolünde önemli bir faktördür.
 
Geri
Üst