AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Su donunca yogunlugu neden degisir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.785
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Su donunca yoğunluğu neden değişir?​

Donma noktasına yakın olan su molekülleri, yerel olarak buz benzeri yapılar halinde dizilmeye başlarlar. Bu durum, sıvı suda biraz “açıklık” oluşturur ve suyun yoğunluğunu azaltma eğilimi gösterir.

Su donarken genleşir neden?​

Su donarken genleşir neden?
Sudaki hidrojen ve oksijen atomları arasında oluşan hidrojen bağları, su katı haldeyken hidrojen atomlarının farklı iki su molekülünün oksijen atomlarını birleştiren doğrusal çizgiye yakın bir nokta etrafında konumlanmasını sağlar. Oluşan bu hidrojen bağları katı halde hayli boşluklu bir yapı oluşmasına neden olur.

Donan su neden genişler?​

Donan su neden genişler?
Suyun buharlaşırken genişlediği gibi donarken de hacminin arttığı bilinmektedir. Suyun molekül yapısında hidrojen ve oksijen bulunmaktadır. Bu da hidrojen bağlarının oluşmasına neden olur. Donma noktasında hidrojen bağlarının genişlemesi suyun hacminin donarken artmasına neden olmaktadır.

Su donarken yoğunluğu artar mı?​

Örneğin, buzluğa koyduğunuz su şişesi donduğu zaman çatlar çünkü hacmi artmıştır. d=m/v formülünden hacim (v) ve özkütlenin (d) ters orantılı olduğunu düşünürsek donan maddenin molekülleri birbirine yaklaşarak hacmi azalacak ve özkütlesi yani yoğunluğu artacaktır.

Donan su genleşir mi?​

Donan su genleşir mi?
Fizik kurallarına göre bir madde ısıtıldığında genişler, genleşir. Soğutulduğunda da büzüşür, yani hacmi azalır. Ancak su bu kurala uymaz, aksine sıfır derecenin altına soğutulduğunda donar ve buz olarak hacmi azalacağına artar. Saf su buza dönüşürken, hacminin yüzde 9’u oranında genişler.

Su donarken hacminin artması canlılar için neden önemlidir?​

Su donarken hacminin artması canlılar için neden önemlidir?
Eğer böyle olmasaydı yani Su buz haline gelirken hacmi artmasaydı yada buz haline dönerken hacmi artmasaydı; * Buz hacmi arttığında suyun yüzeyinde olmaz dibe çökerdi, * Su altı canlıları var olmazdı, * Uzayda su ve bundan ötürü canlı aramazdık çünkü dünyada biz yaşayamazdık.
Donan suyun hacmi artar mı?​
Fizik kurallarına göre bir madde ısıtıldığında genişler, genleşir. Soğutulduğunda da büzüşür, yani hacmi azalır. Ancak su bu kurala uymaz, aksine sıfır derecenin altına soğutulduğunda donar ve buz olarak hacmi azalacağına artar.

Buzun yoğunluğu sudan fazla mı?​

Buzun yoğunluğu sudan fazla mı?
Yani buzun yoğunluğu suyun yoğunluğundan daha azdır. Sıvıların yoğunluğu ile beraber suyun yoğunluğu arasındaki durumu inceleyerek konuyu daha iyi bir biçimde anlayabilirsiniz.
 
Su donunca yoğunluğu değişir çünkü suyun molekülleri donma noktasına yaklaştıkça buz benzeri yapılar oluşturarak yerel olarak düzenlenmeye başlar. Bu durum, su moleküllerinin arasında bir miktar açıklık oluşturarak suyun yoğunluğunu azaltma eğilimindedir.

Su donarken genleşme eğilimi gösterir çünkü su molekülleri katı formda hidrojen bağları oluştururken farklı iki su molekülünün oksijen atomlarını birleştiren doğrusal çizgiye yakın bir noktada konumlanırlar. Oluşan bu hidrojen bağları katı suyun boşluklu bir yapıya sahip olmasına neden olur.

Donan su genleşir çünkü hidrojen bağlarının genişlemesiyle suyun hacmi donarken artar. Bu durum suyun moleküler yapısındaki özelliklerden kaynaklanır.

Su donarken yoğunluğu artar çünkü donan maddenin molekülleri birbirine yaklaşarak hacmi azalır ve dolayısıyla özkütlesi yani yoğunluğu artar.

Su donarken hacminin artması canlılar için önemlidir çünkü su donarken genişleyerek yüzeyde kalmasını sağlar. Eğer su donarken hacmi azalsaydı, buz suyun altına çökeceği için su altı canlılarının yaşamını olumsuz etkilerdi.

Buzun yoğunluğu sudan daha azdır çünkü buzun kristal yapısı suyun moleküler yapısından farklıdır. Bu nedenle buzun yoğunluğu suyun yoğunluğundan daha düşüktür. Su, donduğunda genleştiği için buz, sıvı suyun üzerinde kalabilir.
 
Geri
Üst