AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Su donunca neden beyazlar?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Su donunca neden beyazlar?​

Cevap aslında oldukça basittir: Buzun belli kısımlarına beyaz rengi veren, buz içerisine hapsolmuş aşırı küçük hava baloncuklarıdır. Musluktan akan suyla doldurduğunuz buz kapları içerisinde buz donarken su, “buz” dediğimiz katı suyun kristalize yapısını edinmeye başlar.
Buz neden mavi olur?
Buz mavi görünür çünkü su özünde turkuaz mavidir. Buzun rengi artan kalınlık ve saflıkla derinleşir. Beyaz görünen buz genellikle çok fazla hava kabarcığı, çatlak veya askıda katı madde içerir.
Buz dağının görünen kısmı nedir?
Buzdağı metaforu sıkça karşımıza çıkar. Konuşmalarda, sunumlarda, eğitimlerde veya çeşitli iletişim platformlarında bu metafora rastlarız. Buzdağının görünen kısmı olan “üstünün” aslında görünmeyen ve daha büyük olan “altı” üzerinde yükseldiği ifade edilmek istenir.

Su donduğu zaman neden genişler?​

Suyun buharlaşırken genişlediği gibi donarken de hacminin arttığı bilinmektedir. Suyun molekül yapısında hidrojen ve oksijen bulunmaktadır. Bu da hidrojen bağlarının oluşmasına neden olur. Donma noktasında hidrojen bağlarının genişlemesi suyun hacminin donarken artmasına neden olmaktadır.
Mavi Buz ne demek?
Uçak Tuvaletlerindeki Atıkların Sızarak Gökyüzünde Donmasıyla Oluşan Cisim: Mavi Buz. büyüklüğü futbol topu boyutlarına kadar ulaşabilmekte ve yeryüzüne büyük bir dolu tanesi gibi şiddetle düşüp ciddi hasarlara yol açabilmekte. mavi renkli olmasının nedeni ise dezenfektan olarak kullanılan kimyasallar.
Buzdağının kaçta kaçı?
tamamının 1/10 una tekabül eder : buzun özkütlesi 0,9 g / l iken suyunki 1 g/l dir ve archimedes prensibine göre bir cismin batan hacminin tüm hacmine oranı cismin özkütlesinin içinde bulunduğu sıvının özkütlesine oranına ( bu durumda 9/10) eşittir.
Buzdağları, tuzlu sudan oluşmaz; tamamen tatlı su içeriklidir. Hatta buzdağları içerisindeki su öylesine saftır ki, birçok bölgede bu buzların kırılmasından elde edilen su, doğrudan yemek yapımında kullanılır. Kuzey Yarımküre’deki buzdağlarının büyük bir kısmı, Grönland’daki buzullardan koparak oluşmuştur.
Buzul kütleleri neden erir?
Buzulların alt kesimlerinde temele uyguladıkları basınç, buz kütlesinin yüksekliği nedeni ile çok büyüktür. Basınç arttıkça erimenin de artması ile, buzulun alt kesimlerinde buz eriyebilir ve bir yağ gibi kaydırıcı etkisi olan bir su tabakası oluşabilir.
 
Geri
Üst