AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Su donarken tanecikleri birbirine yaklasir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
140.500
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Su donarken tanecikleri birbirine yaklaşır mı?​

d=m/v formülünden hacim (v) ve özkütlenin (d) ters orantılı olduğunu düşünürsek donan maddenin molekülleri birbirine yaklaşarak hacmi azalacak ve özkütlesi yani yoğunluğu artacaktır. Ama su molekülleri böyle davranmaz. Su molekülleri donarken birbirinden uzaklaşarak hacmi artar ve şişeyi çatlatır.

Su neden Yoğuşur?​

Yoğuşma veya yoğunlaşma, havadaki maksimum su buharı neminin azalmasına bağlı olarak, gaz halinden katı veya sıvı hale geçiştir. Yoğuşmanın oluşması için havanın maksimum neminin düşürülmesi, yani sıcaklığın düşürülmesi gerekir. Sıcaklık yükseldikçe havada yoğunlaşmanın aksine buharlaşma meydana gelecektir.
Yoğunlaşmanın anlamı nedir?​
Yoğunlaşma veya yoğuşma, maddenin fiziksel halinin gaz fazından sıvı faza değişimi ve buharlaşmanın tersidir. En sık su döngüsü anlamında kullanılır. Atmosfer içinde bir sıvı veya katı bir yüzey veya bulut yoğunlaşma çekirdeği ile temas ettiğinde, su buharının sıvı suya değişmesi olarak da tanımlanabilir.

Su buharının yoğuşması ne demek?​

Su buharının yoğuşması ne demek?
Su buharının tekrar su hâline geçmesine de yoğunlaşma denir. Atmosferde bulunan su buharı ani yoğunlaşmalar yaşarsa yağmur yağar, yoğunlaşma ortamı aniden ve aşırı soğursa su buharı direkt yoğunlaşma olmadan katı hâle geçer. Buna da kırağılaşma denir. Buharlaşma, bir hâl değişimidir.

Su buharının yoğuşması sonucu ne olur?​

Su buharının yoğuşması sonucu ne olur?
Havada bulunan su buharının yoğuşma sıcaklığının altında bir düzeyle kontak duruma geldiği zaman, havanın içindeki su buharı yoğuşur. Yoğuşmanın su haline dönüşmesi terleme olarak adlandırılır.

Su donunca hacmi neden artar?​

Suyun buharlaşırken genişlediği gibi donarken de hacminin arttığı bilinmektedir. Suyun molekül yapısında hidrojen ve oksijen bulunmaktadır. Bu da hidrojen bağlarının oluşmasına neden olur. Donma noktasında hidrojen bağlarının genişlemesi suyun hacminin donarken artmasına neden olmaktadır.
 
Suyun donarken hacminin artmasının nedeni, su moleküllerinin kristal yapıya geçerken hidrojen bağlarının genişlemesidir. Su molekülü, 1 oksijen atomu ve 2 hidrojen atomundan oluşur. Bu moleküller donma noktasına geldiğinde düzenli bir yapı oluşturarak kristalleşmeye başlarlar. Su molekülleri kristal haline geçtikçe aralarındaki hidrojen bağları daha fazla uzar ve genişler. Bu hidrojen bağlarındaki genişleme, suyun katı hale geçerken moleküller arasındaki uzaklığı arttırır ve dolayısıyla hacmi artırır. Bu da suyun donarken genişleyerek şişmesine neden olur. Su moleküllerinin bu özel yapısı, onu diğer maddelerden farklı kılar ve donarken benzersiz bir davranış sergilemesine sebep olur.
 
Geri
Üst