- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 242.357
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Su çekici nedir?
Su darbesi (eş anlamları: Su çekici, Su koçu darbesi, koç darbesi), (ing. Water hammer) boru sistemindeki su hızının hızla değişmesinin neden olduğu basınç dalgalanmasıdır. Su darbesiyle beraber çoğu zaman boruya tos vuruluyormuş bir ses oluşur. Darbenin adı da buradan gelir.Koç darbesi neden olur?
Koç (Su) darbesi, kapalı boru sistemlerinde vana veya muslukların hızlıca kapatılması nedeniyle veya sirkülasyon pompasının durdurulmasının bir sonucu olarak boru içerisindeki akışkanın çok ani bir şekilde hızlandırıldığı veya yavaşlatıldığı durumlarda ortaya çıkan bir olgudur.
Buhar Koç Darbesi Nedir?
buhar tesisatinin icinde yogunlasmis olarak bulunan ve tahliye edilemeyen suyun , buhar tarafindan yüksek hizda suruklenerek gurultulu bir sekilde dirsek ve vanalara carpmasina verilen ad.Koç vuruşu nasıl önlenir?
Bu güç kontrol altına alınmazsa, sistemin büyük ölçüde zarar görmesine neden olur. Buharın ve suyu gücü vanalar ve kolektör hatları ile yönetilir. Buhar hatlarında koç darbesi bu araçlar sayesinde önlenir. Sistem üzerinde bulunan bypass vanası, vananın iki ucunda bulunan basıncın eşitlenmesini sağlar.
Koç darbesi önleme vanası nasıl çalışır?
Pompa sistemlerinde enerji kesilmeleri ve pompaların devreye girip çıkması sonucu, su hızındaki değişimlerden oluşan basınç dalgalanmalarını tahliye ederek sistemin korunmasını sağlar. Enerji kesilmelerinde vana hızlı bir şekilde açılır ve geriye dönen negatif basınç dalgasını tahliye eder.Buhar hatlarında hangi boru kullanılır?
Nemlendirme veya buhar enjeksiyonu için kullanılanlar dışındaki çoğu buhar sistemi, kondens dönüşlü buhar beslemesinden oluşur. Özellikle blöf yapılan yer süzgeçleri ile kimyasal içerikli sıcak su taşıyan hatlar için yüksek sıcaklığa dayanıklı kompozit borular ve pik borular kullanılmalıdır.
Koç darbesi önleme vanası nedir?
Su koçu pompası nedir?Elektriksiz ve yakıtsız çalışan su koçu pompası gücünü tamamen suyun basıncından ve ağırlığından alır. Hiçbir şekilde elektriğe, güç kaynağına, yakıta ihtiyaç duyulmamaktadır. Bu pompa ülkemizde maalesef çok fazla tanınmamakta ve bilinmemektedir.