Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Su aktivitesi nedir neden onemlidir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Su aktivitesi nedir neden önemlidir?​

Su Aktivitesi gıdada bulunan serbest su miktarının bir ölçüsüdür ve suyun gıda ürünlerinde yapısal ve kimyasal olarak ne kadar sıkı bağlandığını gösterir. Özellikle mikrobiyolojik faaliyetler için gıdalardaki suyun kullanılabilme durumunu ve derecesini belirler.

Su aktivitesi kaç olmalı?​

Gıdalarda bozulma yapan bakteriler için faaliyet gösterebildikleri minimum su aktivitesi değeri 0.90’dır. Gıdadaki su aktivitesi değeri 0.90’ın altına düştüğünde bakteriler artık faaliyet gösteremezler. Bozulma yapan mayalar için faaliyet gösterebilecekleri minimum su aktivitesi değeri 0.88’dir.
Gidalarda Mikroorganizmalarin gelişimini etkileyen faktörler nelerdir?
İç faktörler • Su aktivitesi, • Besin içeriği, • pH, • Oksido/redüksiyon potansiyeli, • Antimikrobiyal bileşikler, • Koruyucu biyolojik yapılar. Dış faktörler • Sıcaklık, • Nem (bağıl), • Gazlar ve konsantrasyonları.
Saf suyun su aktivitesi nedir?
Su aktivitesi ya da aw substrattaki kısmi buhar basıncının standart durumdaki suyun kısmi basıncına oranıdır. Gıda bilimi alanında, standart durum çoğunlukla aynı sıcaklıktaki suyun kısmi basıncı olarak tanımlanır. Bu özel tanımı kullanarak, saf distile su tam olarak bir su aktivitesine sahiptir.

Su aktivitesi testi nedir?​

Su aktivitesi, mikrobiyal gelişme ve çeşitli kimyasalların reaksiyonların kontrolünde kullanılan bir parametredir. Enzimatik esmerleşme ve enzimatik olmayan esmerleşme, kimyasal reaksiyonlar ve yağ asidi oksidasyonu su aktivitesinden eklenirler.

Mikroorganizmalarin Gidadaki gelişmeleri nelere Bağlidir?​

Gıdalarda mikroorganizma gelişmesi öncelikle gıdanın bileşimine bağlıdır. Gıdanın oksidasyon / redüksiyon potansiyeli ya da korunduğu atmosfer ortamı, depolama sıcaklığı, gıdada bulunan antimikrobiyel bileşikler gibi çeşitli iç ve dış faktörler gıdalarda mikroorganizmaların gelişmesi üzerine etkilidir.
Gıdalarda su aktivitesi nasıl ölçülür?
Donma noktasının altında gıdaların su aktivitesi değerinin belirlenmesinde direkt ölçüm yöntemleri kullanılmaz. Aşırı soğutulmuş su ve buzun buhar basıncı değerleri kullanılarak su aktivitesi hesaplanır.
Gıdaların bozulmasına neden olan faktörler?
Gıdaların bozulmalarında en önemli etken mikroorganizmalardır. Gıda maddelerine mikroorganizmalar genellikle topraktan, sudan havadan, lağım suyundan, insanlardan, hayvanlardan, ambalaj malzemelerinden, işlenmesi sırasında kullanılan alet ekipman, kap ile katkı maddeleri v.b. den bulaşırlar.
 
Geri
Üst