AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Streptococcus pneumoniae nasil hastalik yapar?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Streptococcus pneumoniae nasıl hastalık yapar?​

Streptococcus pneumoniae Özellikle bebekler ve küçük çocuklarda ölümcül olabilen ya da kalıcı hasarlara yol açan hastalıklara neden olan pnömokok; menenjit, zatürre, orta kulak iltihabı, sinüzit ve kan iltihabı gibi hastalıklara neden olur.

Zatürre ateş kaç gün sürer?​

Zatürre, çoğu zaman koronavirüs (COVID-19) veya griple karıştırılarak tedavisinde geç kalınması ciddi sorunlara hatta hayati riske bile neden olabiliyor. Özellikle 3 gün geçmeyen yüksek ateş, göğüs ve yan ağrısı ve genel durum bozukluğu zatürreyi gripten ayırt etmede önemli bir işarettir.

Pnömokok bakterisi hangi hastalıklara neden olur?​

Pnömokok bakterisi hangi hastalıklara neden olur?
Pnömokok bakterisinin neden olduğu hastalıklar hafif; otit (kulak iltihabı) ve sinüzit gibi (ancak bu hastalıklarda hem gündelik yaşam kalitesini etkiler, hem de sağırlık gibi ciddi hasarlara neden olabilir) hastalıklardan, çok tehlikeli hastalıklar olarak değerlendirilen zatürre, menenjit (beyin ve omuriliği saran …

Streptokok nerelerde bulunur?​

Streptokok nerelerde bulunur?
Streptokoklar; doğada oldukça yaygın olup; vücudun normal florasında bulunabildikleri gibi saprofit olarak süt ve süt ürünleri gibi gıda maddelerinde de rastlanılırlar. Ayrıca patojen olanları insan ve hayvanların çeşitli enfeksiyonlarının etkeni olarak görülür.

Zatürrenin belirtileri nelerdir?​

Zatürre (Pnömoni) belirtileri nelerdir? Üşüme- titreme, 39- 40 °C’ye varan yüksek ateş, öksürük, kirli, iltihaplı (yeşil, sarı, pas rengi) balgam çıkarma ve yan ağrısı olabilir. Bazı pnömoni türlerinde ise sinsi başlangıç olur.

Zatürre ateş kaç derece?​

Zatürre (Pnömoni) belirtileri nelerdir? Üşüme- titreme, 39- 40 °C’ye varan yüksek ateş, öksürük, kirli, iltihaplı (yeşil, sarı, pas rengi) balgam çıkarma ve yan ağrısı olabilir.

Zatürre de ateş yükselir mi?​

Zatürre de ateş yükselir mi?
Tipik zatürre, genellikle 39-40 derecede seyreden yüksek ateşe, üşümeye, titremeye ve nefes darlığına sebep olur.

Pnömokok aşısı zorunlu mu?​

Pnömokok aşısı zorunlu mu?
Organ nakli geçirenler, Bağışıklık yetmezliği olan veya baskılayıcı tedavi kullanan hastalar, Beyin, omurilik sıvı kaçağı olanlar, Pnömoni enfeksiyonu ile sık karşılaşan hastane çalışanları, huzurevi çalışanları ve sağlık personelleri yaşa bakılmaksızın pnömokok aşısı yaptırmalıdır.

Pnömokok aşısı kaç kez yapılır?​

Erişkin yaş grubunda her iki pnömokok (PCV13:konjuge ve PPSV23:polisakkarit) aşısının da yapılması önerilir. Polisakkarit aşı (Pneumovax 23, Pneumo 23 vb.) en az 5 yıl ara ile en fazla 3 kez tekrarlanabilir. Konjuge aşı (Prevenar 13) ise erişkin yaş grubunda bir doz olarak uygulanır.
 
Streptococcus pneumoniae, bir bakteri türü olan pnömokok olarak da adlandırılan bu organizma, çocuklar ve yetişkinlerde ciddi hastalıklara neden olabilen bir patojendir. Bu bakteri genellikle üst solunum yollarına yerleşir ve çeşitli hastalıklara yol açabilir. Streptococcus pneumoniae'nin neden olduğu hastalıklar arasında şunlar bulunmaktadır:

1. Menenjit: Beyin ve omuriliği çevreleyen zarların iltihaplanmasıdır. Baş ağrısı, yüksek ateş, bulantı, kusma, ense sertliği gibi belirtilerle kendini gösterebilir.

2. Zatürre (Pnömoni): Akciğerlerdeki hava keseciklerinin iltihaplanması sonucu oluşan bir akciğer enfeksiyonu olan zatürre, öksürük, nefes darlığı, göğüs ağrısı, yüksek ateş gibi belirtilerle kendini gösterebilir.

3. Orta kulak iltihabı: Kulağın ortasında bulunan kulak zarının iltihaplanmasıdır. Kulak ağrısı, işitme kaybı, ateş gibi belirtiler ortaya çıkabilir.

4. Sinüzit: Sinüslerin iltihaplanması sonucu oluşan enfeksiyon durumudur. Baş ağrısı, burun akıntısı, yüz ağrısı, öksürük gibi belirtiler ortaya çıkabilir.

5. Kan enfeksiyonu: Kan dolaşımına bakterinin girmesi sonucu gelişen ciddi bir enfeksiyondur. Yüksek ateş, titreme, hızlı nabız gibi belirtilerle kendini gösterebilir.

Pnömokok bakterileri vücudun normal florasında bulunabilir ve enfeksiyona neden olan patojen türleri insanlarda ve hayvanlarda çeşitli hastalıklara sebep olabilir. Bu sebeple, pnömokok enfeksiyonları ciddi sonuçlara yol açabileceğinden, uygun aşılama yöntemleri önemlidir. Eğer konuyla ilgili daha fazla bilgiye ihtiyacınız varsa, sormaktan çekinmeyin.
 
Geri
Üst