- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 213.672
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Streptococcus pneumoniae hangi hastalığı?
Pnömoni nedenleri arasında dünyada en sık rastlanan mikroorganizma Streptococcus pneumoniae’ dir. Pnömokok dediğimiz bu bakteriye karşı hazırlanmış aşı bulunmaktadır. Pnömokoklar başta üst solunum yollarında olmak üzere pnömoni dışında enfeksiyonlara da yol açabilir.Streptokok pnömoni hangi grup?
Yetişkinlerde, B grubu streptokoklar sıklıkla; invaziv kan dolaşımı enfeksiyonları (bakteriyemi), zatürre, deri ve yumuşak doku enfeksiyonları, kemik ve eklem enfeksiyonlarına neden olurlar. Yeni doğanlarda, bu bakteriler sepsis (septisemi), pnömoni (zatürre) ve bazen yenidoğan menenjitine neden olabilir.
Streptococcus pneumoniae nasıl hastalık yapar?
Özellikle bebekler ve küçük çocuklarda ölümcül olabilen ya da kalıcı hasarlara yol açan hastalıklara neden olan pnömokok; menenjit, zatürre, orta kulak iltihabı, sinüzit ve kan iltihabı gibi hastalıklara neden olur.
Pnömokok hangi hastalıklara neden olur?
Pnömokok bakterisinin neden olduğu hastalıklar hafif; otit (kulak iltihabı) ve sinüzit gibi (ancak bu hastalıklarda hem gündelik yaşam kalitesini etkiler, hem de sağırlık gibi ciddi hasarlara neden olabilir) hastalıklardan, çok tehlikeli hastalıklar olarak değerlendirilen zatürre, menenjit (beyin ve omuriliği saran …Zatürre belirtileri nelerdir?
Zatürrenin Belirtileri
Invaziv pnömokokal hastalık nedir?
İnvazif pnömokok hastalık (İPH), Streptococcus pneumoniae tarafından oluşturulan ve kan veya diğer steril vücut bölgelerinde üremeyle giden (bakteriyemi, sepsis, menenjit gibi) ciddi seyirli enfeksiyon olarak bilinir. İPH hastaneye yatış ile sonuçlanır ve potansiyel olarak hayati tehlikesi vardır.
Streptokoklar ayrıca, sinüzit, orta kulak iltihabı ve zatürreye, nadiren de olsa ağır, hayatı tehdit edici enfeksiyonlara neden olur. A grubu beta hemolitik streptokoklar, boğaz ağrısı, ateş ve döküntü ile seyreden kızıl hastalığının da etkenidir.
Pnömokok aşısı nedir yan etkileri?
Genel anlamda, bütün aşıların yan etkilerinin birbirine benzer olduğu söylenebilir. Pnömokok aşısı (PCV13)nda da aşılanma sonrasında hafif ateş, aşı vurulan bölgede kızarıklık, sertlik ve şişme görülebilir. Çok nadir görülen aşı alerjisi dışında ciddi bir yan etkisi yoktur.
Pnömokok deneyini kim yaptı?
Dünya Savaşı sonrasında pandemi haline gelen “İspanyol gribi” olarak bilinen influenza virüsünün üstüne pnömoni enfeksiyonlarının gelişmesini önlemek için bir aşı geliştirmeye çalışırken ünlü Griffith deneyini gerçekleştirmiştir. Streptococcus pneumoniae bakterisinin iki suşunu kullanarak bu deneyi yapmıştır.